Magyar Bálint nem mond le

2005.05.10. 07:03
Ismeretlen tettes ellen nyomoz az érettségibotrány ügyében a Nemzeti Nyomozóiroda. Magyar Bálint egy reggeli tévéműsorban közölte, nem mond le, bár hétfőn azt mondta, az ügy a "fejébe kerülhet". Pálinkás József volt oktatási miniszternek szintén elküldték a tételeket ismeretlenek, ő azonnal értesítette a rendőrséget. A Szent Margit Gimnázium diákjai hétfőn átadták igazgatójuknak a történelem tételeket, a keddi matekérettségi tételei is elérhetőek voltak. Vizsgálatot indít az oktatási ombudsman, aki az eddigi legsúlyosabb érettségibotránynak nevezte a tételek kiszivárogtatását.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az érettségi tételek kiszivárogtatásának ügyében egyelőre ismeretlen tettesek ellen nyomoz szolgálatititok-sértés gyanújával, a munkában többek között részt vesz az iroda internetcsoportja is, tudtuk meg Horváczy Emesétől, a NNI szóvivőjétől. Az érettségi tételek minősített adatnak számítanak, a büntető törvénykönyv szerint szolgálatititok-sértés vétségét követi el az, aki a szolgálati titkot jogosulatlanul megszerzi, vagy a tudomására, illetőleg a birtokába jutott szolgálati titkot jogosulatlanul felhasználja, vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé teszi. Ez a vétség egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő, de ha a bűncselekmény súlyos hátrányt okoz, a büntetés akár három év szabadságvesztés is lehet.


Klikk a képre!

A rendőrség még nem kérte el az érettségibotrányban érintett weboldal működtetőitől annak a fórumozónak az IP-címét, aki feltette a magyartétel linkjét az oldalra, közölte a portál szolgáltatásfejlesztője kedden. Kővári Ádám "szinte biztos" benne, hogy az IP-cím alapján "személyesen meg tudják találni", aki kitette a linket.

Nem mond le az oktatási miniszter

"Nem mondok le, az én feladatom most az, hogy biztosítsam, hogy az érettségi rendben lefolyjon" - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter a TV2 Mokka című műsorában kedd reggel. A miniszter terrortámadásnak nevezte az érettségi tételek nyilvánosságra hozatalát, és hozzátette: "nem velem, hanem sok tízezer gyermek munkájával játszanak", akik nyilvánosságra hozták ezeket a tételeket.

Az oktatási miniszter hétfő este beszélt Gyurcsány Ferenccel, aki azt mondta, cselekedjenek a saját belátásuk szerint. Magyar szerint az, hogy a tételeket a sajtónak juttatták el, egyértelműen jelzi, hogy politikai célja volt az elkövetőnek.

"A saját munkámért vállalom a felelősséget" - mondta végül Magyar Bálint. Az oktatási miniszter az mtv Este című műsorában hétfőn azt mondta, elképzelhetőnek tartotta, hogy a hétfői magyar érettségi tételek körül kialakult helyzet "a fejébe kerül". Bővebben Magyar Bálint reakciójáról>>>

Az oktatási tárca nem látja indokoltnak a keddi matematika érettségi elhalasztását - nyilatkozta az Indexnek Szántó Gabriella, a tárca szóvivője. Az Index úgy tudja, hogy Magyar Bálint délután tesz bejelentést arról, hogy megtartják-e a szerdára tervezett történelemérettségit.

Nem kerültek ki a valódi tételek

Magyar Bálint Szántó elmondta, nyolc-tíz olyan hozzászólás volt a különböző fórumokon, ahol a felhasználók azt jelezték, hogy tulajdonában vannak a matematikai tételsornak, azonban ezek korábbi tételsorok, próbaérettségi feladatok és saját gyártmányú tételek voltak.

Ennek ellenére az interneten már hétfőn megjelentek azok a matematikai tételsorok, amelyeket ma kellett az érettségizőknek megoldaniuk. Az Indexnek több érettésgiző is megerősítette, hogy azokat a feladatokat osztották ki nekik, amelyekhez már egy nappal előbb hozzájutottak.

Az Index munkatársai hétfő este még hiába keresték az interneten a matematikaérettségi tételeket, kedd reggelre azonban már olyan tömegesen özönlöttek a tétellinkek a neten, hogy pár perc alatt a keddi matematikaérettségi tételek mellett letölthettük a feltehetően a szerdai történelemérettségi kérdéssorát is.
Bővebben: Tételözön a neten>>

Kikerült a történelem is?

A szerdai történelem érettségi tételek kikerüléséről eddig csak szóbeszéd van - mondta az OM szóvivője -, a tárca semmi nyomát nem találta annak, hogy ezek a tételek nyilvánosságra kerültek volna.

Ugyanakkor az mtv hétfő esti Híradójának a Szent Margit Gimnázium igazgatója azt nyilatkozta, hogy diákjai átadták neki a történelem írásbeli tételeit. A képsorok szerint a tételsor dátuma május 11-e, a Híradó értesülése szerint a dokumentum a valódi feladatokat tartalmazza.

Oktatási ombudsman felemás helyzetben

Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman az Index kérdésére az elmúlt idők legsúlyosabb érettségibotrányának nevezte a tételek kiszivárogtatását. Mint mondta, mindenképpen vizsgálatot indít az ügyben, de fura helyzetben van, mert sem az érettségiző diákok nem fogják elárulni neki, hogy megszerezték-e előre a tételeket, és ha igen, kitől, és a tanárok sem fogják megmondani, hogy tudtak-e ilyen visszaélésekről.

Éppen ezért nem tudja megjósolni, hogy mikor tud felelős döntést hozni, és arról dönteni, hogy adott esetben javasolni fogja-e a vizsga megismétlését egyes tantárgyakból, vagy sem. Az biztos, mondta, hogy nem szabad elkapkodni, de még a közeli jövőben választ fog adni. Hozzátette, úgy látja, hogy a minisztérium nem rendelkezik "B-tervvel" az ilyen vészhelyzetek esetére.

A volt oktatási miniszter faxon megkapta a tételeket

Bűncselekménynek és aljasságnak tartja az érettségi tételek kiszivárogtatását, mondta Pálinkás József volt oktatási miniszter a KlubRádiónak kedd reggel. A Fidesz kulturális tagozatának elnöke azt is elmondta, hogy faxon ismeretlenek elküldtek neki kilenc oldalt az érettségi tételekből, és ő azonnal értesítette a rendőrséget, valamint az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkárát.

"Természetesen bennem is felmerül, hogy ez a legkülönbözőbb célokat szolgálja" , és az is gyanús, hogy éppen neki küldik el, őt keresik meg az üggyel, válaszolta arra a kérdésre, lát-e politikai motivációt a tételek kiszivárogtatásában.

Gusztos: politikai szabotázsakció

Gusztos Péter, a parlament oktatsi bizottságának szabad demokrata tagja az Indexnek elmondta, ha igaz az, aminek a legnagyobb most a valószínűsége, azaz hogy "politikai szabotázsakcióról van szó", akkor nem lát okot a miniszter lemondására. Szerinte ha a diákok jogosulatlan előnyhöz juttatásáról lenne szó, akkor a tételek nem kerültek volna el a sajtóhoz. Megjegyezte, a korábbi években is több tantárgy tételeit kiküldétk az iskoláknak de ebből nem volt gond.

MDF: Magyar mondjon le

Az MDF azonnali lemondásra szólítja fel az oktatási minisztert az érettségi tételek idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt, ugyanis az ő felelőssége, hogy a tárca nem tudta biztosítani az érettségi tételek megfelelő tárolását, közölte Almássy Kornél, a párt alelnöke kedden. Példa nélkülinek nevezte, hogy két tárgyból, magyarból és matematikából is idő előtt kiszivárogtak a tételek. Emlékeztetett arra is, hogy már korábban nyilvánosságra került, hol őrzik az érettségi feladatsorokat.

Almássy elutasította Magyar Bálintnak az Este című műsorában tett kijelentését, miszerint az egész akcióról látszik, hogy "politikailag motivált bűncselekmény" történik. Mint mondta, az oktatási tárca a tételek nyilvánosságra kerülése után sem tette meg a megfelelő intézkedéseket a helyzet megoldására.

A tévé nem alkalmas 16 oldalas tételsorok kihirdetésére

Az OM szóvivője arra kéri a középfokú oktatási intézmények igazgatóit, hogy fokozottan figyeljék az úgynevezett Adafor-rendszert. Ez a számítógépes rendszer az, amely minden oktatási intézmény számára elérhető, és amelyen keresztül a minisztérium és a vizsgaközpont kommunikál az iskolákkal.

Arra a kérdésre, hogy miért szüntették meg azt a hagyományt, hogy az érettségi tételeket a tévében hirdetik ki, Szántó Gabriella elmondta, azért, mert a megváltozott követelmények kihirdetésére már nem alkalmas ez a módszer. Mint mondta, a hétfői 16 oldalas magyar feladatsor terjedelme miatt sem való a televízióba.

Mint ismert, már vasárnap elérhetőek voltak az interneten a hétfői magyar érettségi tételei. Az oktatási minisztérium feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozóiroda nyomozást indított az ügyben. Az érettségi feladatsorról az sg.hu online magazin egyik fórumozója töltött fel egy képet az internetre. A képet még a délelőtt folyamán kimoderálták a fórumból. Bővebben az érettségi botrányról>>>

Kedden matekérettségit írnak a diákok

A botrány ellenére ma a matematika írásbelikkel terv szerint folytatódnak a kétszintű érettségi vizsgák. A matematika feladatok középszinten két részből állnak: először egyszerűbb, elemi definíciókra kell a diákoknak választ adniuk, majd nehezebb, összetettebb tudást igénylő feladatokat kell a diákoknak megoldani. A diákoknak középszinten 180 perc, emelt szinten 240 perc áll rendelkezésükre. A vizsgákon függvénytáblázatokat és számológépet lehet használni.

A középszintű magyar érettségi még a botránytól érintetlenül, rendben zajlott hétfőn délelőtt. Helyszíni riportunk.