Kenedi szerint mindenki tudta, mit ír alá

2004.04.03. 19:48
Demszky nem ismerte a Medgyessy távozását emlegető nyilatkozatot - mondta a főpolgármester sajtósa. Rajk szerint egy temetési és menyegzői hír került egymás mellé.
"Világossá tettem mindenki számára, hogy mit ír alá" - mondta az Indexnek Kenedi János, a pénteki Élet és Irodalomban megjelent, "Medgyessynek jönnie kell - a tetteivel" című, a miniszterelnök ígéreteit számonkérő fizetett hirdetés szerzője. Kenedi azt követően nyilatkozott lapunknak, hogy szombat délután "kommünikét" adott ki a "sajtó által keltett" félreértések tisztázására.

Nyilatkozat nyilatkozat hátán

Mint ismeretes, a hirdetés, amelynek lényegét a címmel ellentétben a "Medgyessynek mennie kell!" - idézet foglalja össze inkább, azért került a figyelem középpontjába, mert az újság ugyanazon oldalán, közvetlenül utána megjelent egy rövidebb nyilatkozat is, többek közt Demszky Gábor főpolgármester támogató aláírásával.

Kenedi közel három kolumnás, az ÉS-ben megjelent írásában elsősorban azért bírálja Medgyessy Pétert, mert két évvel ezelőtti ígéretével szemben nem valósult meg az 1945 és 1990 közti titkosszolgálati iratok kutathatósága.

A szöveg végén publikált második nyilatkozat aláírói szintén annak a kérésüknek adnak hangot, hogy "az 1994 és 1990 közötti korszak maradandó értékű iratai fölszabaduljanak az állami gyámkodás alól".

Nyolc és fél pont

A szombati, értelmező célzatú kommüniké "nyolc és fél" pontjában Kenedi leszögezi: "A szerző személyes értékelését tipográfiai határvonal, fekete lénia választja el az az ügy elkötelezettjeitől".

Megjegyzi továbbá, hogy "az aláírók szolidaritásának megbontására irányuló kísérletei már tetten érhetők a sajtóban", és hangot ad véleményének, miszerint "a sajtó újfent 'pártunk és kormányunk' nyomása alatt áll, vagy működésbe lépett az öncenzúra".

A kommüniké célja az volt, hogy tisztázza, a második nyilatkozat aláírói nem ismerték a forradalmi hangvételű szöveget? - tettük fel a kérdést Kenedinek, aki meglepő módon azt válaszolta: "Mindenkinek elküldtem egy általános és egy személyes levél kíséretében a teljes szöveget, azt tehát minden aláírónak ismernie kellett."

Ezzel szemben Rajk László, aki szintén nevét adta a kérdéses nyilatkozathoz, az RTL híradójában szemléletesen egy temetési és egy menyegzői hír egymást követő tálalásaként említette az esetet. "Véletlenül került egymás mellé a két hír", foglalta össze.

Ismeretlen telefonáló

Czuk Dóra, Demszky Gábor sajtósa értetlenségét fejezte ki Kenedi állításával kapcsolatban, mivel - mint az Indexnek elmondta - a főpolgármestert telefonon tájékoztatták az ügyről, amiben csak az 1945 és 1990 közti iratok hozzáférhetőségéről és Gyekiczki Andrásról volt szó.

Mivel Demszky Gábor éppen szabadságát töltötte, azt a sajtós sem tudta, hogy ki volt az őket megkereső telefonáló.