Rogán elhappolta az europaterv.hu-t a MeH elől

2004.01.30. 12:32
Nem sikerült megszereznie a kormánykampányok intézésével megbízott Leo Burnettnek az europaterv.hu domainnevet Rogán Antal elől, aki 20 ezer forintért jutott hozzá az internetes címhez. A MeH kommunikációs felelőse szerint a kormány szellemi termékét képező elnevezés a kormányt illeti, ezért a kancellária az internetszolgáltatók a névviták eldöntésére hivatott eseti választottbíróságához fordul. A fideszes politikus szerint az Európa-terv nem védett név, ezért az új domain alatt Medgyessy Péter évértékelésének másnapján beindít egy ellenzéki honlapot.
Medgyessy Péter tavaly február 11-én az Országgyűlésben elmondott évértékelő beszédében harangozta be az Európa-tervet. A tíz pontban szedett program a kormányfő szerint azért jött létre, mert "erős, büszke és felkészült nemzetként kell csatlakoznunk az Európai Unióhoz".

Nem adták el

Az Index információi szerint egy cég már tavaly, néhány nappal a nagyszabású terv bejelentése után bejelentette az europaterv.hu és europa-terv.hu domainnév igényét. A megszerzett nevek ügyében egy évig senki sem jelentkezett Zivatar Bt.-nél, ám néhány hete Rogán Antal bejelentette vásárlási szándékát. A fideszes politikus szerint az ő ajánlatát követően jelentkezett a tulajdonosnál a Leo Burnett Budapest Kft., amely az elmúlt évben kapott megbízást a kormányzati kampányok intézésére. Rogán szerint a PR-cég állt elő egy félmillió forintos ajánlattal, majd amikor a Zivatar ezt elutasította, és nyilvánvalóvá vált, hogy az ő megbízásából vásárolták meg a címeket, a kormányfő nyilvános szerepléseinek előkészítésével foglalkozó helyettes államtitkár, Braun Róbert hívta fel a bt.-t "fenyegetőző hangnemben".

Felár nélkül

Rogán állítása szerint az Európa-terv nem szerepel jogszabályban, nem neveztek el róla intézményt, ezért a kormánynak nincs előjoga a domainre. A Fidesz frakcióvezető-helyettese végül felár nélkül, 20 ezer forint plusz áfáért elvitte mindkét nevet a MeH elől. Mint mondta, Medgyessy február 16-i új évértékelőjét követő napokban beindítja a honlapot, amelyen az egykori ígéretek teljesüléséről lehet majd olvasni.

A MeH sokallta

A Leo Burnett képviselője szerint viszont a Zivatar Bt. állt elő 450 ezer forintos ajánlattal, amit a MeH-ben soknak tartottak. Hajnal Zsolt, a kampányügyek e-projektjének vezetője az Indexnek azt mondta, hogy a Kancellária megbízásából a héten keresték meg a céget. Rogán Antal téved - nyilatkozta az Indexnek Braun Róbert, a miniszterelnöki kabinet helyettes államtitkára, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének egykori alapítója.

Braun álláspontja szerint az országgyűlés informatikai bizottságának elnöke véleménye alapján "jogi szakértőként nem megbízható, internetes szakértőként pedig hozzá nem értő". Az Európa-terv a kormány modernizációs programjának kormányhatározatban rögzített neve, így az szerzői jogi oltalom alatt áll. A helyettes álamtitkár sajnálja, hogy a parlamenti informatikai bizottság elnöke ilyen kétes ügyletben vesz részt, és rombolja ezzel az internet hitelét. Braun megerősítette, hogy a MeH a Magyar Internetszolgáltatók Tanácsa mellett működő eseti választottbírósághoz fordul, mert a kormány "bejegyzett termékének" tekinti az Európa-tervet.

Az eseti választottbíróság testületének egyik választható tagja, Kiss István elmondta, hogy a testület soron kívüli döntéshozatallal 30-45 nap alatt tud ítéletet mondani a jogvitában. A döntés megszületéséig pedig a regisztrált tulajdonos korlátlanul használhatja a domaint. Az Index értesülése szerint egyébként az internetes bíróság eljárási költségét, ami 105 ezer forintot tesz ki, valamint a nyertes fél ügyvédi munkadíját az eljárás vesztesének kell megtérítenie.