Fantomvevőé a volt Britton-cég

2005.05.05. 08:15
Fantomvevő szerezte meg a brókerbotrányban hírhedté vált Britton által alapított BR Med-Support Kft. felét - adta hírül a Népszabadság. A lap megszólaltatta az állítólagos vevőt, aki azt nyilatkozta, soha nem vett semmilyen céget. Az ügyletben közreműködő ügyvéd - aki neve közléséhez nem járult hozzá - feljelentést tett.

"Én?! Soha életemben semmilyen cégben semmilyen részesedést nem vettem!" - reagált a Népszabadság megkeresésére Sztipánovics Zoltán, aki a papírok szerint februárban 50 százalékos tulajdonosa lett a Britton Kft. ügyvezetőjének a résztulajdonában lévő BR Med-Supportnak. (A Britton az egyik érintettje a brókerbotránynak, Kulcsár Attila több tíz milliárdos sikkasztási ügyének.) Az eladó részint Kerék Csaba, a Britton ügyvezetője, részint a más tulajdonosi körhöz tartozó Multi-Med Profil Kft. volt. Sztipánovicsot, aki eddig Pécsett alkalmi karosszérialakatosként tevékenykedett, a papírok szerint kinevezték ügyvezetőnek is.

Az állítólagos vevő-ügyvezető úgy emlékezett: 2000 körül kilopták a zsebéből az irattárcáját, a személyi igazolványával együtt. Azt gyanítja, valaki visszaélt a nevével. A BR Med-Supporttal egyáltalán nem kíván kapcsolatba kerülni, így igyekszik megtenni a szükséges ellenlépéseket. A 10 milliós jegyzett tőkéjű BR Med-Supportot 2002-ben alapította a Britton és a Multi-Med Profil - emlékeztet a napilap. A cég korábban tagságszervezési feladatokat végzett a Medicina Egészségpénztár részére. (Később ebbe a pénztárba olvadt bele a K&H Bank egészségpénztára is.) 2003-ban a Britton részét Kerék vette meg, a papírok szerint akkor még névértéken. A kft. a brókerbotrány kirobbanását követően befejezte tevékenységét.

Kerék Csaba - aki az ellene folyó rendőrségi eljárás miatt nem hagyhatja el Budapest területét - kifejtette: soha nem látta a vevőt. Elmondta: az állítólagos Sztipánovicsot egyik munkatársának ismerőse ajánlotta, de az elmúlt napokban - fájdalmára - ezeken a csatornákon már nem lelték fel a gyanúba keveredett ismerőst. Az üzletember mindazonáltal megköszönte "segítségünket" a bűncselekménygyanús ügy feltárásában. A cég "fantomizálásának" vádját azzal hárította el, hogy ő személy szerint továbbra is birtokolja a kft. másik 50 százalékát, ráadásul a társaságot tavaly már teljesen kiürítették, a hasznot legálisan kivonták és leadózták.

Rossz házasság

Treit Péter, a Multi-Med Profil ügyvezetője a Népszabadság megkeresésére úgy reagált: az általa irányított vállalkozás azért adta el részét a Brittonnal közösen alapított cégből, mert "a frigy rossz házasságnak bizonyult", így el akarta vágni az összes kapcsolódást a Brittonhoz. Az ügyletnél közreműködő ügyvéd - aki nem járult hozzá, hogy közöljék a nevét - elmondta: természetesen ellenőrizte a nála megjelenő, Sztipánovics Zoltánként bemutatkozó 30 év körüli fiatalember személyijét, de semmi gyanúsat nem fedezett fel rajta. Ezt közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány is igazolta. A szerződő felek papírjairól adatvédelmi okok miatt sem ő, sem a közjegyző nem készíthet másolatot, így az állítólagos Sztipánovics fotója sincs meg.

A lap által előadottak a névtelenséget kérő ügyvéd számára is az okirat-hamisítás gyanúját vetették fel, így tegnap meg is tette a feljelentését.