26-tal többen szavaztak, mint ahányan aláírtak

2008.03.28. 13:50
Alapvetően kérdőjeleződött meg az SZDSZ tavalyi elnökválasztásának eredménye, miután az Index összeszámolta, hányan vették fel szavazólapjukat az elnökválasztás második fordulójában. A kihirdetett végeredmény és a regisztrációs íven szereplő szignók közt 26 az eltérés, vagyis ennyivel több szavazólapot találtak az urnákban. Mint emlékezetes 13 szavazat döntötte el az SZDSZ elnökválasztását.

Nemcsak álküldöttek befolyásolhatták a tavalyi SZDSZ-elnökválasztást, hanem fantomszavazatok is: a Fővárosi Bíróságon fellelhető jegyzőkönyvek tanúsága szerint a megismételt elnökválasztáson huszonhat szavazattal több volt az urnákban, mint ahányan szavazólapjukat a jelenléti ív tanúsága szerint felvették.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A tavaly március 31-én kihirdetett hivatalos végeredmény szerint 749 küldött adta le szavazatát, közülük ketten érvénytelenül voksoltak, Fodor Gábor 367, Kóka János pedig 380 szavazatot kapott, miközben csak 723 szavazólap felvételét tanúsítja a bírósághoz benyújtott jelenléti ív. A bíróságnak leadott lista szerint 804-en voltak szavazásra jogosultak, ám 81-en nem regisztráltatták magukat.

A második fordulós szavazólapokat a párt apparátusa nyomtatta ki helyben, az urnák összeszedése is az ő feladatuk volt, a voksokat a szavazatszámláló bizottság összegezte. A szavazás kezdetekor egyébként a sajtót kiküldték a szavazásra fenntartott helyről, ami korábban sohasem fordult elő az SZDSZ történetében.

Bőhm András sejtett valamit?

Bőhm András az Indexen megjelent elemzésében vasárnap már felvetette, felmerülhet, hogy olyanok is szavaztak az elnökválasztás második fordulójában, akik az első fordulóban még nem szavaztak.

"A két forduló szavazatainak száma rendelkezésre áll. Ezek összevetéséből megállapítható, hogy a második fordulóra Fodor Gábor tízzel kevesebb, Kóka János pedig hárommal több szavazatot kapott. Ebből akár az is következhetne, hogy a második fordulóban megjelent legalább hét olyan küldött szavazata, akik az első fordulóban másként szavaztak, vagy a második forduló előtt elmentek. Elemi kérdés annak felvetése, hogy kik voltak ők? Azt a következtetést azonban nehezebb levonni, hogy a második fordulóra Fodor Gábort álküldöttekkel erősítették volna.

Ha az első forduló jelenléti íve rendelkezésre állna, könnyű lenne e kérdés megválaszolása és az aláírások összevetése. Ha a jelenléti ív megsemmisült, esetleg jóval szélesebb körű vizsgálatra lehet szükség, akár hivatalos eljárás során. A vizsgálati jelentés és annak mellékletei alapján olyan álláspont fogalmazódott meg, hogy Borsod megyéből négy küldött nem vett részt a küldöttgyűlésen, őket álképviselők helyettesítették."

Poczkodi Balázs, a szavazatszámláló bizottság elnöke az Indexnek azt mondta, nekik azt kellett ellenőrizniük, ki hány voksot kapott, illetve, hogy a hivatalos szavazólapon szavaztak-e. Mint mondta, ellenőrizték, hogy a szavazóurnák üresek voltak, nem tudta éppen ezért megmondani, mi történhetett.

A tavalyi elnökválasztás eredményét elsőként a borsodi álküldöttek ügye kérdőjelezte meg, a Hír tévé kiderítette: több olyan személy neve is szerepelt a második fordulós jelenléti íven, aki valójában nem vett részt a szavazásban, a tévének nyilatkozó álküldöttek állították, a megyei pártelnök utasítására Kóka Jánosra szavaztak.

A párt először tagadott, mikor azonban előkerült a jelenléti ív, amelyről a párt azt hitte, megsemmisült, akkor vizsgálatot rendeltek el, amellyel Jüttner Csaba szabolcsi elnököt bízták meg. Az általa készített jelentés szerint megállapíthatatlan, az álküldöttek kire szavaztak, mégis azt a megjegyzést tette, hogy az bebizonyosodott, nem Kóka javára csaltak. Állítását azzal indokolta, hogy a négy álküldött szavazata nem befolyásolta a 13 szavazatkülönbséggel véget ért második fordulót. Érvelését azonban a nyilvánosság elé tárt adatok nem támasztották alá. A jelentés T. Asztalos Ildikót Fodor-párti, BAZ-megyei elnököt tartotta felelősnek a történtekért, aki kikérte magának a gyanúsítást.

A pártvezetés egy része ódzkodott a megismételt tisztújítástól, ezért Fodor Gábor és támogatói felfüggesztették ügyvivői tagságukat a rendkívüli küldöttgyűlés összehívásáig. A borsodi eset után kiderült, a Jüttner vezette Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is volt álküldött. Ezekre tekintettel kedden bejelentette Kóka pártelnök, hogy küldöttgyűlést kezdeményez, ami megnyithatja az utat a teljes tisztújítás előtt. A döntés után Fodorék bejelentették visszatérésüket az ügyvivői testületbe. Időközben, csütörtök este a Hír tévé újabb álküldöttet leplezett le Szabolcsban, ennek nyomán Jüttner Csaba csütörtök este bejelentette, összesen négyen szavazhattak a megyéből jogosulatlanul.