Fehér könyv készül az Orbán-kormány munkájáról

2002.09.20. 08:12
Fehér könyvet ad ki a Medgyessy-kormány az önkormányzati választások előtt - tudta meg a Magyar Hírlap. Ebben azoknak a vizsgálatoknak az eddigi eredményeit, tapasztalatait összegzik, amelyeket az egyes minisztériumok, a KEHI és a rendőrség folytat a tárcák és a kormányzati szervek háza táján az Orbán-kormány idején meghozott döntések, s azok végrehajtásának törvényességét ellenőrizve.
Összkormányzati munka folyik az elmúlt négy esztendő minisztériumokban és egyéb állami szerveknél történt korrupciógyanús eseteinek, és a "lenyúlási" technikák feltárására.

Botránytörténetek a választás előtt

Az összegyűjtött eseteket könyv formájában mutatja be a kormány - még az önkormányzati választások előtt. Az anyaggyűjtés jelenleg is tart, a megállapítások összefoglalása a Miniszterelnöki Hivatalra vár.

A Magyar Hírlap információi szerint azonban van olyan tárca, ahol csak ezután várható, hogy nagyobb horderejű eseteket feltárjanak. A belső ellenőrzésről ugyanis kiderült, hogy nem alkalmas erre, ezért külső céget bíznak meg a munkával.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a könyv várhatóan nem tartalmaz új botránytörténeteket, csak a már ismert visszásságokat gyűjti össze.

Régiebbi és új ügyek

Az Index korábban beszámolt arról, hogy vizsgálat kezdődött az álomhasznot produkáló millenniumi filléres órák, a szinte ingyen adott MTV-s archív anyagok, a Millenáris volt vezetőjének tízmilliós hallgatási díja, a százhúszezres haletetés, és az Ezüsthajó Kft. különböző ügyletei, valamint a közmédiák gazdálkodása kapcsán.

A Népszabadság pénteken arról számolt be, elképzelhető, hogy a Magyar Fejlesztési Bank új vezetése feljelenti a pénzintézet korábbi vezetőit, mert a tényleges vesztesége május végéig elérte a 26 milliárd forintot. Így több mint 21 milliárd forinttal haladta meg a korábbi vezetők által "bevallott" eredményt - állapítja meg a KPMG könyvvizsgáló cég jelentése.