A Fidesz Fehér Könyve a gazdaságról

2006.06.07. 20:04
Elkészítette a gazdaság helyzetét elemző Fehér Könyvét a Fidesz. Orbán Viktor a dokumentum bemutatóján önvizsgálatra buzdította az értelmiséget és a politikát, amiért nem hívta fel a figyelmet az ország valós helyzetére. Az MSZP úgy reagált: Orbán nyilatkozata újból felélesztette a reményt, hogy meg lehet állapodni az ellenzékkel a legfontosabb ügyekben.

Orbán Viktor szerint a magyar értelmiség és a politika elmulasztotta, hogy felhívja a figyelmet az ország valós helyzetére, és ez önvizsgálatot igényel. A Fidesz elnöke a Parlamentben tartott konferencián kifejtette: egy olyan kampány után, amelyben "egész oldalas hirdetések és külföldi lapokban megjelent fizetett írások" méltatták a magyar gazdaság és a kormány teljesítményét, nehéz szembesülnie az igazsággal az ellenzéknek, a kormánynak, a választópolgároknak és a közgazdász szakmának is.

Egészségtelen kapcsolat

Emlékeztetett arra, hogy a gondolkodó magyar értelmiség, ezen belül a társadalmilag mindig igényes és kritikus közgazdászértelmiség 1988-89-ben felhívta a figyelmet, hogy a szocializmus csődbe jutott, hogy nehéz helyzetben van az ország. Kérdés azonban - folytatta - "hogy jutottunk 16-17 esztendő alatt oda, hogy (...) ezt a jó értelemben vett elit felelősséget nem tudta Magyarország, nem tudta a magyar értelmiség teljesíteni".

Véleménye szerint ez önvizsgálatot igényel, nem csak a közgazdászok és a magyar értelmiség, hanem a politika részéről is, hiszen a kérdésre adandó válasz mélyén a politika és az elit értelmiség közötti egészségtelen kapcsolat sejlik fel.

A kormány helyett dolgozik az ellenzék

Ennek felszámolására tett egyik első lépésként értékelte a Fehér Könyv létrejöttét, amelyet azonban véleménye szerint a kormánynak lett volna kötelessége elkészíteni. Ugyanakkor jelezte: az alkotó ellenzékiség azt is jelenti, hogy ha a kormány nem végez el valamit, ami a kötelessége lenne, akkor ezt az ellenzéknek kell megtennie.

Az ország állapotáról szóló beszámolót a Fidesz-frakció felszólalói a kormányprogram csütörtökön kezdődő vitájában felhasználják majd - mondta Orbán Viktor. Mint mondta, olyan kormányjavaslatokat tudnak támogatni a csütörtöki vitában, amelyek nem ellentétesek a Fidesz törekvéseivel, és pozitív következményei lehetnek az országra nézve. Ugyanakkor úgy vélte: ha nincs közmegegyezés néhány gazdasági adatról, akkor lehetetlen együttműködést kialakítani a gazdaságpolitikai döntések tekintetében.

A Magyarország állapotáról szóló Fehér Könyvet a pártelnök felkérésére Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, valamint a KSH volt elnöke, Mellár Tamás és helyettese, Vukovich Gabriella készítette el a kormányprogram vitájára időzítve.

MSZP: remény a konstruktív együttműködésre

Szabó Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés költségvetési bizottságának alelnöke úgy reagált a könyvbemutatóra: a Fidesz Fehér Könyve azt sugallja, hogy "igenis szükség van az egyensúlyt megteremtő gazdaságpolitikai lépésekre". Az MSZP és Gyurcsány Ferenc éppen ezt teszi: a kijelölt miniszterelnök szombaton az Országos Érdekegyeztető Tanácsban ismerteti javaslatait.

"A Fidesz a diagnózis megfogalmazását vállalta, a második Gyurcsány-kormány fogja kigyógyítani a bajaiból a magyar államháztartást. A Fidesznek erre a gyógyításra nincsenek javaslatai, nekünk vannak. Ha azonban a diagnózisban közel esnek az álláspontok, akkor van remény a konstruktív együttműködésre" - írja a képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzáteszi: abban a jelek szerint nincs vita szociáldemokraták és jobboldaliak között, hogy az állam működését mélyrehatóan át kell alakítani, miközben ugyanis az elmúlt 16 évben az emberek élete és a vállalatok működése ezer és egy dologban változott, az állam gyakorlatilag változatlan maradt.

Az MSZP egyértelművé tette már korábban is, hogy az államreform elindítását tekinti az egyik legfontosabb feladatnak, s hogy az állam magán kezdi az átalakítást. A reform az államigazgatás egészét fogja érinteni, és célja, hogy az állampolgárok a jelenleginél sokkal jobb minőségű szolgáltatásokat kapjanak az államtól, miközben az állam takarékosabban és jobb hatékonysággal működik - írja.

Emlékeztet rá: a kijelölt kormányfő egyeztetéseket kezdeményezett az ellenzéki pártokkal is abban a reményben, hogy a legfontosabb ügyekben meg tudnak állapodni egymással, az MSZP pedig a továbbiakban is nyitott a tárgyalásokra.