Juhász valakit mindenképp felelősségre von

2005.02.24. 19:42
Juhász Ferenc vizsgálatot kezdeményezett azután, hogy egy Afganisztánt megjárt százados nyílt levélben panaszkodott a körülményekre. A honvédelmi miniszter vagy a nyílt levél szerzőjét vagy a katonai misszió nem megfelelő ellátásáért felelős katonákat bünteti meg.
A vezérkari főnök megbízást kapott arra, hogy vizsgálja ki az afganisztáni misszióval kapcsolatos panaszokat, s erről a nyilvánosságot egy héten belül tájékoztassa, mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Veszprémben.

Nem lehet elkerülni

Juhász Ferenc arra utalt, hogy az afganisztáni magyar katonai misszió egyik századosa az interneten egy levelet címzett hozzá, s abban különböző panaszokat, problémákat fogalmazott meg. A miniszter kijelentette: feladatul szabta, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben esetlegesen igaznak bizonyulnak az állítások, s valóban fokozható a katonák biztonsága, sürgősen tegyenek lépéseket.

A személyes felelősségre vonást nem lehet elkerülni. "Vagy a hamis állításokat megfogalmazóval szemben, vagy azokkal szemben, akik nem figyeltek azokra a jelzésekre, amelyeket az afganisztáni katonai misszióval kapcsolatosan jelzett a kollégánk" - mondta.

A 150 tagú afganisztáni misszió új feladatkört és megbízatást kapott: Kabul déli térségében - norvég fennhatóság alatt - járőrözik, fenntartja a rendet és ügyel a választásokhoz szükséges rendszabályokra. Az iraki misszióénál ez kevésbé veszélyes feladatkör - tette hozzá.

Nem vall nagy előrelátásra

A százados azt állítja a csütörtöki Népszavában, hogy használhatatlan a sokmillióért kifejlesztett és a Mercedes terepjárók platójára felszerelt légvédelmi géppuska-állvány. Nyugtalanító az is, hogy a magyar katonák Afganisztánban úgy járőröznek, hogy a terepjárókra forgalomból kivont golyóálló mellényeket, esetenként pedig homokzsákokat erősítenek az utastér védelmére. A BTR-ek viszont azért nemigen hagyták el a tábor területét, merthogy ilyen járművekkel támadták az oroszok a helyieket.

Nem vall nagy előrelátásra az sem, hogy a magyarokat egyenruhájuk miatt vagy oroszoknak vagy amerikaiaknak nézik a helyiek. A nemzetközi táborban minden nemzet drótvágókat szerelt fel a terepjáróira, a magyaroknak azonban nincs anyagi kerete a rendkívüli kiadásokra - állítja a százados, aki szerint előfordult az is, hogy lejárt szavatosságú naptejeket küldtek nekik a mínusz 22 fokos afgán télbe.