Népfelkelést hirdetnek a Kossuth tériek

2006.09.20. 13:45
Népfelkelést hirdettek és a "népnyúzó rendszer" megbuktatására bíztatta az ország lakosságát a Kossuth téri tüntetést szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006. Molnár Tamás, a testület tagja nyiltan felvállalta, hogy közük van a rendbontásokhoz, az erőszakkal, mint mondta, "áttörtük a média hazug falát".

A tüntetések vezetését kedden magára vállaló Magyar Nemzeti Bizottság 2006 (MNB 2006) nevében szerdán sajtótájékoztatón szólalt meg Molnár Tamás, az egyik vezető. Molnár elmondta, tegnap azért lépett ki a Jobbikból, mert megfogalmazása szerint ami most Magyarországon zajlik, az egy népfelkelés. Egy morális forradalom, aminek a egyetlen célja lehet, a 4. magyar köztársaság kikiáltása. Az MNB 2006 arculatot, és tartást kíván adni a népfelkelésnek.

Büszkék vagyunk 56-ra, és büszkék vagyunk a pesti srácokra, akik bevették a magyar Bastille-t, a Magyar televíziót, mondta Molnár, aki arra kért mindenkit, hogy az ország legapróbb szegletében is szervezzék meg az ellenállást. Witttner Mária fideszes képviselő, 56-os elítélt is csatlakozott a bizottsághoz.


Takács András nyilatkozik, tőle balra Molnár Tamás figyel

Molnár szerint a Kossuth térről kell sugározni "azt a nemzeti erőt, amelyet eddig elnyomtak, elhallgattak". "Az erőszakos akciókkal egyet elértünk, áttörtük a média hazug falát" - ismerte el, hogy aktív szerepük volt a tévészékház és a Köztársaság téri MSZP-székház elleni attakokban.

"Új korszak kezdődött, addig nem hagyhatjuk abba a tiltakozást, amíg a parlament fel nem oszlatja magát, Gyurcsány Ferenc pedig le nem mond" - jelentette ki Molnár. Úgy vélte, a parlamenti erőkkel szemben parlamenten kívüli politikai alternatívát kell nyújtaniuk az embereknek. "Méltósággal szervezzük meg az ellenállást, buktassuk meg ezt a népnyúzó rendszert" - buzdított, majd csatlakozásra szólította a polgári köröket, a civil szervezeteket és a szakszervezeteket, hogy "álljanak e morális forradalom mellé".

Molnár a Szabadság téri szovjet emlékmű lerombolását az 1956-os forradalom szimbolikus befejezésének nevezte.

"Antall József 1990-ben azt mondta, tetszettek volna forradalmat csinálni. Miután ez nem történt meg, 94-ben újra szalonképessé vált a pufajka" - jelentette ki Wittner Mária '56-os halálraítélt, a Fidesz parlamenti képviselője, az MNB 2006 tagja. Wittner párhuzamot vont az '56-os forradalom legendás mondata - "hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazudtak minden pillanatban" - és Gyurcsány balatonőszödi beismerése között.

"Ráadásul elismerték, hogy négy évig nem csináltak semmit. Egy valamit azonban mégis tettek, kölcsönöket vettek fel, amivel a mai napig nem számoltak el" - mondta.

Wittner kikérte magának, hogy egy napon emlegetík a randalírozókkal, akikkel percekkel korábban vezetőtársa, Molnár közösséget vállalt. Mint mondta, ő egyetlen helyszínen vett részt a tiltakozásokban, a Kossuth téren, nem volt ott a tévészékháznál. Az eseményeket a hírtévén követte nyomon, mert a tévében sokkal jobban látszott, hogy mi történik, mintha személyesen megjelent volna. Talán ezért nyilatkozta kedden, hogy a tévészékház büféjében nem fosztogattak, hanem pénzért fogyasztottak a randalírozók, akiket szerdán már az "MSZP fizetett prvokátorainak" nevezett.

"Akár tetszik, akár nem, forradalmi helyzet alakult ki" - jelentette ki Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, aki szintén tagja a bizottságnak. Szerinte ha Gyurcsány - akit elmebetegnek és pszichopatának nevezett - csak annyit von le a tévészékház ostromából, hogy köztörvényes bűnözők randalíroztak, akkor "ugyanazt a hibát követi el, mint az 1956-os forradalmat leverő kommunista elnyomók". Pedig Toroczkai szerint ha lemondana, véget vethetne a helyzetnek, mégis "pökhendien tapodtat sem enged".


Agitált tüntetők

Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője ismertette a "Nemzeti Kerekasztal" a téren közfelkiáltással elfogadott négytagú tanács (Molnár Tamás, Takács András, Toroczkai László, Balog Barna) által elfogadott alapítóokirat-tervezetét. Eszerint a Nemzeti Kerekasztalnak tagja lehet minden olyan társadalmi szervezet, ami a hazáért tenni akar, függetlenül attól hogy baloldali értékeket, vagy keresztény értékrendet vall. A lényeg, hogy egyetértsen kormányváltás szükségességével, az ország alkotmányos reformjával és elfogadja a népszuverenitás elvét. Semmiképpen sem lehet a kerekasztal tagja az, "aki az elmúlt 50-60 évben tagja volt bármilyen közhatalmi vagy választott hatalomgyakorló szervezetnek" - ál az okirattervezetben.

A népfelkelés bejelentésekor az MNB 2006 tagjai közül Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke is jelen volt.