Az SZDSZ nemet mondott Gyurcsánynak

2008.08.30. 14:15
Elutasítja a SZDSZ Gyurcsány Ferenc Megegyezés című cselekvési programját, mert nem az ország, hanem Gyurcsány túlélését szolgálja, jelentette be délután Fodor Gábor pártelnök Dunaújvárosban.

A kormányfő szerdán megjelent programjában összesen 1000-1200 milliárd forintos adócsökkentési programra tett javaslatot. Eszerint már jövőre megemelnék a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát, csökkenne a munkáltatói járulék, eltörölnék a 4 százalékos vállalati különadót, viszont 16-ról 18 százalékra emelkedne a társasági adó.

Eredménynek tartja az SZDSZ, hogy elkészült Gyurcsány Ferenc cselekvési terve, de tartalmi és hitelességi problémák miatt elutasítják azt, ismertette pártja ügyvivői testületének döntését Fodor Gábor elnök. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a terv az állam mindenhatóságából indul ki és nem növeli a gazdaság és polgárok szabadságát.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az elképzelés nem nyúlna hozzá a költségvetési kiadási oldalához, holott az állami túlhatalom leépítése alapvető célja a liberálisoknak. Felidézte, 1000 milliárdos adóreformot irányoz elő az elképzelés, ennek fedezetéül a gazdaság kifehérítését jelöli meg, ebből azonban ezermilliárdos adócsökkentés nem valósítható meg, vagyis a program hiteltelen. Fodor azt is kifogásolta, hogy három évre szól a miniszterelnök programja, noha legfeljebb másfél évig tart Gyurcsány ciklusa.

Gyurcsány Ferenc a Népszava szombati interjújában ugyanerre a kérdésre így fogalmazott: „Az SZDSZ-nek nem kell száz százalékban azonosulni, azt kell megérteniük, hogy a számukra is fontos pontokon, fontos irányokban arrafelé halad-e, amit ők is támogatni tudnak. (…) Ebben az értelemben nyugodt vagyok; több mint tíz éve együtt kormányzunk, jól ismerjük egymást. Liberális barátaimtól azt kérem, támogassák ezt a programot, mert ez az ország érdeke.”

fotók: Huszti István

Kiss Péter pénteki nyilatkozata szerint a kormányfő adócsökkentési javaslata azt üzeni az SZDSZ-nek, hogy új alapokon helyreállítható a koalíció. A kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke erről az ATV-nek adott interjújában beszélt pénteken. A javaslat felkérés keringőre az SZDSZ számára, mondta.

Gyurcsány Ferenc a héten úgy nyilatkozott, hogy lemond, ha a parlament nem fogadja el adócsökkentési javaslatait és a költségvetést.

Lendvai az SZDSZ javaslataira vár

"A Magyar Szocialista Párt érdeklődéssel várja az SZDSZ konkrét javaslatait az adóscsökkentés igényelt további forrásaira, az állami és szociális kiadások mérséklésére, és más nagy társadalmi kérdések: pl. a roma integráció, a fenntartható környezettudatos fejlődés megoldását szolgáló intézkedésekre" - áll Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető közleményében. A politikus szerint a miniszterelnök és az MSZP szándéka "nem az volt, hogy a politikai és a gazdasági élet bármely szereplője azonnal és feltétel nélkül azonosuljon a kormány politikájának minden részletével, hanem az, hogy teret adjon az értelmes vitának, felelős javaslatok születésének és ütköztetésének".

(MTI)