Fiktív szervezetalapítások az ifjú szocialistáknál

2004.08.17. 11:36
Mindenhol egyhangú döntéssel, mindenhol 11 fővel és többségében egyetlen napon alakult meg az a tíz alapszervezet, amely döntően befolyásolta a Vas megyei Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták szervezetében dúló hatalmi harcokat. Néhol a Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselő, Fibisz-elnökhelyettes aláírásával hitelesített alapítási jegyzőkönyvekben szereplő utca sem létezik az adott településen. A megvádoltak szerint viszont az ő riválisaik ármánykodásairól van szó.
A Vas megyei főügyészség a napokban jelentette be, hogy fiktív szervezetek alapításával kapcsolatban magánokirat hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki Szabó Bálintot, az MSZP-ből már korábban első fokon kizárt helyi Fibisz-vezetőt. A főügyészség szóvivője szerint az ügyben hamarosan döntés születik arról, hogy lesznek-e újabb gyanúsítások.

Ott bábáskodtak

Mozaikos rosszallás?
Noha a hírek szerint Zuschlag János némely tevékenysége rosszallást váltott ki a fiatal szocialista pártvezetőkből és képviselőkből álló Mozaik Klubban, Oláh Lajos Hajdú megyei elnök, a klub képviselője cáfolta, hogy felelősségre vonták volna a fibiszes alelnököt. "A Mozaik éppen azért erős, mert mindent meg tudunk beszélni" - mondta Oláh Lajos, aki szerint egy "klubtag", akkor válik meg a klubtól, ha saját maga dönt így.
A Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták megyei szervezetében tavaly a vasi MSZP-hez hasonló szembenállás alakult ki két tábor között. A hatalmi harcokat végül a Fibisz országos vezetése által favorizált Szabó Bálint és támogatói nyerték, ám a küzdelemben szerepet játszott az is, hogy 2003 május 17-én és június 5-én a megye kisteleülésein összesen tíz új alapszervezetet hoztak létre. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint a szervezetek alapításánál bábáskodott Zuschlag János országgyűlési képviselő, Fibisz-elnökhelyettes, valamint Tóth Csaba, az MSZP megyei elnöke is.

Mindenhol átjavítgatták

Az ügyészségi felügyelettel folytatott nyomozás során vizsgált dokumentumok szerint gyakorlatilag mind a 10 településen egyetlen jegyzőkönyvminta felhasználásával hitelesítették a szervezetalapításokat. Az azonos szöveg szerint mindenütt 11 fővel alakult meg az új szervezet, a Szabó Bálint által javasolt elnököt pedig mindenhol egyhangú szavazással választották meg. Hét vasi faluban egyazon napon hoztak létre új Fibisz-csoportot. Kiderült azonban, hogy a jegyzőkönyvekben átjavított települések mellett változatlanul hagyott utcanevek egyes falvakban nem léteznek, máshol pedig lakatlan, romos ház van az ismétlődő cím alatt. A kőszegi rendőrkapitányság tájékoztatása szerint egy további ügyben hamis aláírások miatt folytatnak nyomozást a Fibisz helyi szervezetének egyik képviselője ellen, aki be is ismerte, hogy jelen nem lévők nevében írta alá az okiratot.

Örömmel üdvözölték őket

Az Index információi szerint a vasi fiktív szervezetekről a Fibisz országos elnöksége is tudomást szerzett egy tavalyi levélből, de a szervezet vezetése, amelyben természetesen Zuschlag is részt vesz, nem indított vizsgálatot az ügyben. Az elnökség ezzel szemben Szabó Bálintot ismerte el hivatalosan is a Fibisz megyei vezetőjének. A Fibisz országos elnöke, Újhelyi István tavaly júliusban sajtótájékoztatót is tartott Szombathelyen, ahol elmondta: azért látogatott a megyébe, hogy a frissen alakult szervezetekkel találkozhasson. Újhelyi akkor örömmel üdvözölte az ifjú szocialisták szervezetének 300 új tagját.

Szabó Bálint meglepetéssel fogadta az Index érdeklődését az ügyészség döntéséről, hiszen ő - mint mondta - még nem kapott hivatalos értesítést semmiféle eljárásról. Mindazonáltal nem érti az ügyészség lépését. "Mind a húsz szervezet alapításánál jelen voltak a Fibisz vagy a különféle MSZP-s testületek vezetői" - állította (Koppány Pétert Fejér megyéből, Jánosi Zoltánt Heves megyéből, Ganyecz Tamást, és Kiss Lászlót a Fibisz országos elnökségéből említette). Szabót a csepregi gyűlésen választották meg helyi Fibisz vezetőnek. Szabó elismerte, azon a napon nem csak a csepregiek választottak, hanem a bükiek, a sárváriak és a tompaládonyiak is szervezkedtek.

Egy hétvégén lezavarták

Azért volt szükség, hogy egyazon napon válasszanak, mert a fiatalok hétköznap tanulnak, dolgoznak, így szükség volt egy olyan hétvégére, amikor túleshettek a formaságokon, idézte fel Szabó az Indexnek. Arra, hogy miért volt szükség például Sárváron egy újabb szervezetre, mikor ott előzőleg már regisztrátak egy Fibiszt, Szabó azt mondta, az országos elnökség nem tudott semmit a helyi szervezet működéséről, tagjairól, ezért "újraalakult". Szabó Bálint szerint az ügy mögött a riválisaik ármánykodásairól van szó.

Úgy tudjuk, hogy a Vas megyében használt szervezetalapítási receptet azóta a Fibisz más vidéki szervezeteiben is alkalmazták. Forrásaink szerint a kibővített szavazóbázis segítségével sikerült több helyen pontot tenni a rivalizáló csoportok közötti hatalmi harcok végére.