Az utolsó előtti pillanatig várt a Fidesz a lemondással

2006.09.21. 14:07
Már javában zajlottak a Fidesz szombatra tervezett nagygyűlésének technikai előkészületei a Hősök terén, amikor a Fidesz-elnökség nevében Kövér László váratlanul bejelentette a pártvezetés döntését: elmarad a demonstráció. Robbantásos merénylet terveiről informálták a pártot.

Napok óta ismert volt, az Index többször hírt adott róla, hogy a párt szimpatizánsi körét is megosztotta a szombatra tervezett nagygyűlés kérdése. A rendezvény veszélyeinek megfontolását sürgető jelzések ellenére a Fidesz elnökség csak az utcai zavargások harmadik napja után döntött a lemondás mellett. A Fidesz most azt állítja, szerdán arról kaptak tájékoztatást a rendészeti szaktárcáktól, hogy robbantásos merényletekre készülnek a tüntetés idején.

Az államot okolják

Az Index információi szerint csütörtökön már javában folytak a Hősök terére tervezett fideszes kampányzáró rendezvény technikai előkészítő munkálatai. A nyáron meghirdetett Gyurcsány-ellenes demonstrációra a párt az utóbbi napok bejelentései szerint több százezer résztvevőt várt az ország különböző területeiről. A tüntetés miatt már a Műcsarnok is bejelentette, hogy szombaton ideiglenes zárva tart, mert a Fidesz-tüntetés tribünjét épp az intézmény lépcsőjére építették volna fel.

A hétfő óta folyó utcai zavargások ellenére a Fidesz elnöksége az elmúlt napokban kétszer is megerősítette, hogy megrendezi a tömegdemonstrációt. Orbán Viktor pártelnök pedig több megszólalásában bátorította híveit a részvételre. A párt szerdán még operatív bizottságot is alakított, amelybe a rendőrség, a titkos szolgálat és az állam képviselőit is meghívta.

A rendészeti miniszter és az NBH-t felügyelő kancelláriaminiszter azonban bejelentette, hogy pártrendezvény ügyében nem vesznek részt semmilyen bizottságban, a biztonságért pedig a rendezőkre hárítják a felelősséget. A tüntetés elhalasztására kérte az ellenzéki párt vezetőit Gyurcsány Ferenc is, Hiller István pedig felszólította a Fideszt a program lemondására. Az utcai demonstrációk ügyében a miniszterelnökkel és a házelnökkel együtt Sólyom László is figyelmezetést adott ki, amelyeben a közjogi méltóságok önmérsékletre intették a pártokat.

Kövér László, az elnökség csütörtöki ülése után jelentette be, hogy a mégsem tartják meg a tüntetést. Kövér épp az államot és a rendőrséget okolta, amely a Fidesz álláspontja szerint nem tudja biztosítani a rendezvény résztvevőinek biztonságát. "A Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöksége a békés, jószándékú polgárok biztonsága érdekében, a kialakult helyzetre tekintettel úgy döntött, hogy a szeptember 23-ára meghirdetett nagygyűlést most szombaton nem tartja meg, hanem az önkormányzati választások utánra halasztja" - mondta Kövér, és hozzátette azt is, hogy Petrétei József rendészeti minisztertől, Szilvásy György kancelláriaminisztertől és Galambos Lajostól, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójától szerdán azt az információt kapták, hogy a szombatra tervezett békés demonstrációt provokációk zavarhatják meg, egész pontosan robbantásos merényletek veszélyéről kapott értesítést a párt.