A Fidesz feljelentést tett a kormánynyilatkozatok alapján

2007.03.02. 17:27
A Fidesz a kancelláriaminiszter nyilatkozatai alapján feljelentést tett a legfőbb ügyésznél államellenes és terrorcselekmények előkészülete miatt ismeretlen tettesek ellen. Ezt Répássy Róbert frakcióigazgató jelentette be pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Nyakó István (MSZP) szerint ez nem más, mint belpolitikai sárdobálás.
"Negyedik hete halljuk Szilvásy György több alkalommal több változatban előadott történeteit, állami vezetők meggyilkolására készülő szélsőségesekről, fegyvereket beszerző és lőgyakorlatokon résztvevő emberekről, akik középületeket akarnak elfoglalni és meg akarják zavarni a március 15-i ünnepségeket. Negyedik hete jogosan tehető fel a kérdés, hogy ha tudnak ilyen készülő, állam elleni bűncselekményekről, vagy terrorcselekmények előkészületeiről, akkor miért nem indítanak eljárást ezek ellen személyek ellen, miért nem veszik őket őrizetbe" - mondta a fideszes politikus.

Véget akarnak vetni a hisztériakeltésnek

A Fidesz a feljelentéssel ennek a hisztériakeltésnek a végére akar pontot tenni, hiszen ha valósak a terrorfenyegetésről szóló kormányzati információk, akkor a nyomozóhatóságnak meg kell indítania büntetőeljárást, tekintettel arra, hogy az említett cselekmények előkészülete is bűncselekménynek számít.

Ha azonban nem bizonyosodnak be Szilvásy György kancelláriaminiszter állításai, akkor egyértelművé válik, hogy a kormányt semmi más nem vezette a terrorfenyegetés nyilvánosságra hozatalával, mint hogy elvegye a szabad március 15-ét az emberektől, és elterelje a figyelmet a megszorító intézkedésekről - hangsúlyozta Répássy Róbert.

Szilvásy nyilatkozatai miatt tettek feljelentést

Mint mondta, a pénteken Kovács Tamás legfőbb ügyésznek beadott feljelentés alapjául Szilvásy György kancelláriaminiszter nyilatkozatai, és a Miniszterelnöki Hivatal közleményei szolgálnak, amelyeket csatoltak a beadványhoz.

Répássy Róbert elmondta: a nyomozóhatóságnak három napon belül kell döntenie a nyomozás megindításáról, vagy a feljelentés elutasításáról, így a jövő héten választ kapnak ebben az ügyben.

Leantiszemitázás

A Fidesz frakcióigazgatója Gyurcsány Ferenc a The Times című nemzetközi lapnak adott interjújára reagálva azt mondta: amikor a szocialisták rosszul állnak, akkor általában két végső eszközhöz nyúlnak: az egyik a jobboldal "leantiszemitázása", a másik pedig hisztériakeltés. Répássy Róbert szerint a miniszterelnök az interjúban leantiszemitázta a Fideszt, illetve jóváhagyta az újságíró erre vonatkozó definícióját.

A fideszes politikus úgy vélte: Gyurcsány Ferenc azt a nem éppen szép kommunista hagyományt elevenítette fel, amely szerint a politikai ellenfél mindig fasiszta, és amely szerint a Kádár-rendszerben fasiszta csőcseléknek nevezték az 56-os forradalmárokat.

Nyakó: az ombudsmanokkal vitatkozik Répássy

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek elmondta: Répássy Róbertnek nem a kormánnyal és nem Szilvásy Györggyel van vitája, hanem az ombudsmanokkal, akik a Nemzetbiztonsági Hivatalban betekintettek azokba a szigorúan titkos iratokba, amelyek megalapozták a kancelláriaminiszter nyilatkozatait.

Véleménye szerint ezek után érthetetlen Répássy Róbert magatartása, amelyet a szóvivő belpolitikai sárdobálásnak nevezett.

Árpádsávosok

Felidézte azt is, hogy a Fidesz-kormány 1998 és 2002 között kormányzati ciklusát "végig kollaborálta" a MIÉP-pel, és ősszel a Parlament előtt, a Fidesz vezetők szónoklatait hallgató tömegben többen a nyilas rémuralom időszakára emlékeztető árpádsávos zászlót lengettek.

Nyakó végül így fogalmazott: Ha ez nem zavarja őket, akkor ne lepődjenek meg, hogy ha máshol, a világ normális tájain olyan kép alakul ki róluk, mint akik, "ha maguk nem is antiszemiták, de az ilyen nézeteket vallók szavazataira boldogan számítanak, és annak megszerzéséért tesznek is".