Ez a földharc lesz a végső

2005.04.21. 14:45
A Fidesz vezetése lecserélte az egyéni választókerületekben induló országgyűlésiképviselő-jelöltjeinek felét. A képviselőjelölti megbízással kinevezett választókerületi elnökök névsora szerint több megyében országosan nem ismert helyiek váltották a teljes régi gárdát. Volt miniszterek, ismert Fidesz-személyiségek viszont még hónapokig izgulhatnak, ráférnek-e majd a főként Orbán Viktor személyzeti politikai elképzeléseit tükröző országos vagy területi listákra.
Változások, eligazítások
Az Index információi szerint csütörtökön a Fidesz kampányfőnöksége "Az emberek jelöltje" névre keresztelt köztársasági elnöki szimpátiaszavazás teendőiről tájékoztatta a párt választókerületi elnökeit. Az új választókerületi elnöki poszt a szövetséggé alakulás után vált fontossá, az ezeket a posztokat betöltők egy-két havonta kapnak eligazítást Budapesten. Ugyanakkor jelentős változások tapasztalhatók a helyi Fidesz-vezetők körében.

176-ból 88 marad

A Fidesz honlapján található adatok szerint a pártelnökség drasztikus átalkítást vitt véghez azokban a körzetekben, amelyekben a Fidesz nagy vereséget szenvedett az előző választásokon. A fidesz.hu-n fellelhető információk szerint az ország 176 egyéni választókerületéből tucatnyi helyen még nem jelölték ki a választókerületi elnököt - egyben képviselőjelöltet -, a már megszületett döntéseknél viszont csupán 88 helyen indítják újra a párt 2002-es jelöltjét a parlamenti mandátum 2006-os megszerzéséért.

Néhol száz százalék

Komárom-Esztergom megyében százszázalékos lesz a jelöltcsere, Budapesten az előző ciklusban indulók harmada maradhat majd egyéni országgyűlési jelölt.

A honlapra még nem került fel, hogy időközben Kosztolányi Dénes átvette a korábban Fónagy János exminiszternek szánt újlipótvárosi kerületet, a zsidóságát nyiltan vállaló Fónagy ehelyett a VII. kerületben - Deutsch Tamás 2002-es vereségének színterén - lett a párt helyi vezetője.

A fővárosihoz hasonló vagy nagyobb arányú személycsere várható a 2002-ben teljesen elbukott Heves megyében is, ahol a hat kerületből háromban van új aspiráns. Egerben az eddig egyéniben nem indult Demeter Ervint állítja csatasorba a pártvezetés Az Index összesítése szerint a legsikeresebb megyéknek Tolna és Zala számított, ahol az öt egyéni kerületből négyben a 2002-es képviselőjelölt maradhatott a képviselőjelölti megbízású választókerületi elnök. A fideszes fellegvárnak tekintett Hajdú-Bihar kilenc választókerületéből hétben tartották meg a régi jelöltet.

Izgulhatnak 2006-ig

A változások jelentős részét az előző választáson még közös jelöltként indított MDF-esek kiesése teszi ki. Információink szerint néhány választókerületben még fenntartják annak lehetőségét, hogy 2006-ra megegyezzenek a Dávid Ibolyával szembekerült, majd az MDF-frakcióból kizárt képviselők közül néhánnyal, de a volt MDF-esek integrálása nagy valószínűséggel nem fogja jelentősen módosítani az új és a régi jelöltek között kialakított arányt.

Már régebben ismertté vált, hogy az egyéni jelöltek közül kimaradtak egykori miniszterek, ismert fideszes politikusok. Nem kapott megbízást többek között Deutsch Tamás, Németh Zsolt. Nem indítják egyéniben a kevéssé szimpatikus, támadó szerepkört vivő Répássy Róbertet sem. Rajtuk kívül számos, kevésbé befolyásos képviselő izgulhat még hónapokig, hogy helyet kap-e, és ha igen milyet, az országos vagy területi listákon, amelyek leginkább Orbán Viktor személyzeti politikai elképzeléseit tükrözik majd.

Földharc lesz

A drasztikus személycsere a Fidesz választási koncepciójának megváltozását jelezi. Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint Orbánék a legkeményebb hasznossági szempontok alapján hozták meg döntésekeit, nem volt helyük a személyekhez fűződő érzelmeknek. Az új elképzelés szerint gyakorlatilag szétválik az egyéni és a listás képviselőjelölt szerepköre. Egyéniben olyan fiatalok kapnak 2006-ban indulási lehetőséget, akiknek "ez lesz az egyetlen esélyük", hogy helyi szintről bekerüljenek a nagypolitikába. Az új gárda tagjainak - a koordinátorok közreműködésével - "földharcot" kell vívniuk, utcáról utcára személyesen kell megismerniük és meggyőzniük a helyi választókat. A meggyőzésben pedig csak párthovatartozásukra alapozhatnak, hiszen eddigi tevékenységük nem ismert, politikusi múltjuk nincsen.