Varga Mihály jobban keresett Orbánnál

2002.09.03. 07:56
Az Orbán-kormány legjobban kereső minisztere nagy meglepetésre nem a volt kormányfő, hanem Varga Mihály pénzügyminiszter volt, aki 2001-ben 10,2 millió forintot vihetett haza. Őt Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke (9,1), majd Orbán Viktor (8,8) követi, a sor végén Szabó János, ex-honvédelmiminiszter (6,4) áll.
Tavaly az államháztartási kiadások 17 százalékát - 1156 milliárd forintot - költötte az állam a közalkalmazottak bérezésére - derül ki a 2001 költségvetés zárszámadásából. A számokból az is megtudható, hogy az állami vezetők, közjogi méltóságok közül Varga Mihály pénzügyminiszter jövedelme volt a legmagasabb tavaly. Orbán Viktor miniszterelnök csak a harmadik a "fizetési listán" - írta meg a Magyar Hírlap.

Dávid Ibolya csak a 7. legjobban fizetett miniszter volt

Varga Mihály
A legmagasabb rangú állami tisztségviselők közül a legnagyobb évi jövedelemre Varga Mihály egykori pénzügyminiszter tett szert: éves jövedelme - ide számítva az egyéb juttatásokat is - 10,2 millió forint volt 2001-ben. Őt követte az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád, akinek tavaly - a zárszámadási javaslat tanúsága szerint - 9,16 millió forint volt a jövedelme. Így csak a harmadik helyre szorult Orbán Viktor miniszterelnök, akinek a fizetése 8,87 millió forintot jövedelmezett.

Meglepetéssel szolgálhat, hogy a topfizetések listáján a sokat bírált egészségügyi minisztérium élén álló Mikola István végzett a 4. helyen, bruttó 8,4 millió forintos évi jövedelemmel. Mikolát Martonyi János, exkülügyminiszter (8,3), Fónagy János volt közlekedési miniszter (7,8), Dávid Ibolya, az igazságügyi tárca korábbi vezetője (7,8) követi.

Deutsch a sor végén

A fizetési listán az előző kormány által nagyra értékelt Matolcsy György gazdasági miniszter "végzett" a 8. helyen, 7,6 millió forintos fizetéssel, őt Rockenbauer Zoltán ex-kulturálisminiszter (7,5), Harrach Péter volt szociális miniszter (7,2), majd Pintér Sándor, korábbi belügyminiszter követi, mindössze 7 millió forintos bruttó fizetéssel.

Az alulfizetett miniszterek sorában találhatjuk meg az Orbán-kormány volt sportminiszterét, Deutsch Tamást is, aki tavaly 6,8 millió forintot vihetett haza, őt már csak Turi-Kovács Béla, a környezetvédelmi tárca korábbi vezetője (6,5) és Szabó János, ex-honvédelmiminiszter (6,4) követi.

Az előző évben az országgyűlési biztosok átlagfizetése 8,2, az alkotmánybíráké 7,8, míg a képviselőké 5,8 millió forint volt.

A Fidesz cáfol

Nem felel meg a valóságnak, hogy tavaly Varga Mihály pénzügyminiszternek volt a legmagasabb jövedelme a kormányban. Az előző kormány pénzügyminisztere a hamis állítás cáfolása végett nyilvánosságra hozta 2001. évi adóbevallásának bruttó összegét. Eszerint az elmúlt évben Varga Mihály jövedelmét kizárólag miniszteri fizetése és országgyűlési képviselői tiszteletdíja képezte, melynek évi bruttó összege nem a cikkekben hamisan közölt 10.204.000 forint, hanem 7.791.826 forint volt.