Fidesz: A miniszterelnök továbbra sem mond igazat

2006.10.07. 13:13
Varga Mihály szerint Gyurcsány megint hazudott, amikor pénteken azt mondta, kormánya sosem hamisította meg az adatokat, hiszen az őszödi beszédben még arról volt szó, hogy trükkök százaival kendőzték el az államháztartás valós helyzetét.

A miniszterelnök továbbra sem mond igazat, még mindig nem őszinte az emberekkel - így értékelte Gyurcsány Ferenc pénteki parlamenti beszédét Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

Húszra lapot

A politikus azzal indokolta álláspontját, hogy a miniszterelnök az Országgyűlésben visszautasította, hogy az első Gyurcsány-kormány adatokat hamisított volna, vagy félrevezette volna az embereket, holott a balatonőszödi beszédében pontosan arról van szó, hogy másfél-két évig hazudtak és trükkök százaival kendőzték el az államháztartás valós helyzetét.

Gyurcsány Ferenc tehát "igazi jó hazardőrhöz méltóan" "húszra is lapot kért" pénteken, azt folytatta, amit eddig is csinált - tette hozzá Varga Mihály.


Varga Mihály

Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere szerint az első Gyurcsány-kabinet trükköket alkalmazott például az autópálya építések elszámolásában, a konvergenciaprogramban, az államháztartási hiány mértékének megállapításában, de a Budapest Airport értékesítéséből származó 464 milliárd forintból is - előzetes ígéretével szemben - csak 64 milliárdot fordított az államadósság törlesztésére.

Rossz arányok

Gyurcsány Ferenc parlamenti beszédében csupán 9 percet foglalkozott saját magával, 31 percet pedig Orbán Viktorral - jegyezte meg Varga Mihály, aki szerint a kormányfő jobban tette volna, ha elismeri felelősségét.

A Fidesz alelnöke jelezte: Áder János délután pontosan erről a témáról, vagyis a miniszterelnök felelősségéről beszél majd a Kossuth téren, valamint arról is, hogy milyen büntetőjogi felelősség terheli Gyurcsány Ferencet azért amit tett, és amit, nem tett.

Varga Mihály elmondta, vasárnap Navracsics Tibor, frakcióvezető szólal fel a Kossuth téren délután öt és hat óra között, szerdán pedig ő maga beszél majd.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha a "végigérnek" a felszólalókon, a Fidesz alelnöke azt mondta: 160 tagú a parlamenti képviselőcsoport, de emellett polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök és nem párttag szimpatizáns értelmiségiek is beszélhetnek majd a Kossuth téren.