Orbán: Föl a mélyből, aki magyar

2007.01.27. 14:24
A Fidesz elnökének idei első szereplésén arról beszélt, hogy a tavalyi választáson a koalícióra szavazók "régi többsége" elfogyott és létrejött egy "új többség". Orbán Viktor szerint a reformok megbuktak, éppen ezért adócsökkentésen alapuló gazdasági fordulatra van szükség.

"Föl a mélyből, aki magyar" - kezdte ezzel a Nagy Gáspár idézettel szombati zárszavát Orbán Viktor Fidesz-elnök egy, a társadalmi igazságosság kérdéséről folytatott vita lezárásaként rendezett fideszes konferencián. A pártelnök idei első nyilvános szereplésén arról beszélt, létrejött egy új többség a kormánnyal szemben, a régi, a koalíciót győzni segítő "régi többség" pedig szertefoszlott. Ez az új többség nem ideológiai természetű, nem pártalapú, hanem sokszínű, és világnézetileg is szerteágazó - mondta a pártelnök

"Átverték az államfőt is"

Ismételten kifogásolta, hogy szerinte a kampányban eltitkolták az ország valós helyzetét, de azt is, milyen programot akarnak végrehajtani. A politikus a régi többség szertefoszlásának okai között említette, hogy a kormányon lévők cinikusak, soha semmiért nem vállalják a felelősséget és még az államfőt is átverték, amikor Sólyom László a gazdaság állapotáról érdeklődött. Szerinte a koalíciós pártok becsapták és megtévesztették az embereket, felhatalmazás nélkül kormányoznak, működésük zűrzavart, bizonytalanságot és káoszt okoz, arrogánsak, kioktatóak és cinikusak, de kiderült róluk az is, hogy erőszakosak és gyengítik a demokráciát.


Tekintse meg képeinket!

Orbán úgy értékelte, a három nagy beharangozott reform megbukott. Szerinte ezt mutatja legalábbis, hogy a közigazgatás átalakításának egyik sarokkövét, a közigazgatási államtitkári posztok megszüntetését már megbánta a kabinet. A gázárkompenzációs rendszer éppúgy megbukott, mint a mindennap változó egészségügyi reform is.

Közös célok

A kormánnyal szemben megalakult többséget nem a múlt, nem a pártszimpátia vagy az ideológia, hanem a jövőbe mutató közös célok tarthatják össze, és tehetik cselekvőképessé. Az új többségnek öntudatra, közös célokra, egyetértésre van szüksége, az ehhez vezető út pedig a párbeszéden keresztül vezet - hangsúlyozta.

Orbán Viktor úgy vélte: a Fidesz négy témában indított vitasorozata éppen azokat a pontokat határozza meg, amelyben az új többség megegyezhet, és - mint mondta - erre esélyt is lát. A pártelnök szerint a régi többség azért foszlott szét, és azért jött létre az új, mert kiderült, hogy a kormány igazságtalan politikát folytat. Az igazságtalan politika pedig békétlenséget szül, ha viszont lesz igazságosság, lesz béke és harmónia is - hangsúlyozta.

Orbán Viktor a legnagyobb igazságtalanságnak Magyarországon azt nevezte, hogy a kormány most azokkal az emberekkel fizetteti meg a hibás gazdaságpolitika árát, akik nem tehetnek róla, közben pedig még "oktatgatja" is azokat, akik "állják a cechet".

Gazdaságpolitikai fordulatot akarnak

A pártelnök kiemelte: gazdaságpolitikai és családpolitikai fordulatra van szükség Magyarországon, vagyis az adóemelések helyett a gazdasági növekedést serkentő, adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikát kell bevezetni, a rászorultságon alapuló szociálpolitikát pedig a családi alapúnak kellene felváltania.


Klikk!

Az igazságos politika a sikert és szolidaritást kell, hogy szolgálja, vagyis különbséget kell tennie az emberek között, aszerint, hogy képesek-e önerőből boldogulni vagy sem - fejtette ki Orbán Viktor.
A pártelnök a nyugdíjasokról szólva azt mondta: a gazdaságpolitikai fordulattal hosszabb távon is fenntartható maradna a nyugdíjrendszer, amelynek szerinte alapvető problémája, hogy a rendszerváltáskor kiderült, a nyugdíjas kasszában nincs pénz, mert azt ellopták.

Orbán Viktor úgy látja, hogy a kormány a következő napokban nyugdíjkorhatár-emelést akar bejelenteni, ezért leszögezte, hogy a Fidesz ezt ellenzi. Úgy vélte: sokat kell tenni a fogyatékosok és a nők társadalmi igazságossága ügyében is.