Gallup: Gyurcsány soha nem volt ilyen mélyen

2007.01.16. 08:38
A magyarok pesszimisták a jövőjüket illetően, derül ki a Gallup felméréséből. A megkérdezettek harmada szerint négy év múlva rosszabbul élünk.

A második Gyurcsány kormány által bevezetett megszorító csomag a magyarok 77 százalékának jelentett érzékelhető elvonást már decemberben, derül ki a Gallup felméréséből.

A módszerről
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más, véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2006 decemberében 1007 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg. A megkérdezésekre 2006. december 10. és 17. között került sor 66 elsődleges mintavételi ponton.

Az emberek semmi jót nem remélnek 2007-től, sőt a kormányzati intézkedések hosszabb távú hatásait tekintve sem optimisták: a megkérdezettek bő harmada (36 százalék) szerint négy év múlva még rosszabb lesz a helyzetük és mindössze a választók negyede (24 százalék) bízik abban, hogy középtávon jobbra fordulhat a sora.

Az év végére az MSZP tovább vesztett szavazóbázisából. A Fideszre viszont többen szavaznának. A legnagyobb ellenzéki pártra jelenleg kétszer annyian, a felnőtt népesség 36 százaléka szavazna, mint az MSZP-re (18 százalék). Az MDF 3, az SZDSZ 2 százalékon áll a Gallup felmérése szerint.

Gyurcsány megítélése újabb mélyponton: mindössze a kérdezettek nagyjából ötöde (22 százalék) vélekedik pozitívan a munkájáról, míg a kérdezettek közel két harmada elégedetlen vele (63 százalék).