Nem primitívek a Gán-fivérek

2003.12.18. 12:29
Egyszerű személyiségnek nevezi a Csongrád Megyei Bíróság jogerős ítéletében a korábban primitív jelzővel illetett makói Gán-fivéreket, akik tizennégy hónapot töltöttek ártatlanul előzetes letartóztatásban. Az ügyvéd elégedett az ítélettel, bár szerinte az elsőfokon megítélt 1,2 millió forintot már elküldhették volna a magyarcsanádi testvérpárnak.
Törölték a "primitív" megjelölést annak a testvérpárnak az ítéletéből, akiket jogtalanul tartottak előzetes letartóztatásban emberölés gyanúja miatt Csongrád megyében. A testvérpárt egy 2000-ben történt emberölés miatt vették őrizetbe, és mintegy 14 hónapon át tartották őket fogva.

Miután kiderült, hogy alaptalanul gyanúsítják őket, a két férfi kártérítési pert indított az állam ellen. Első fokon így fejenként 1,2 millió forint kártérítést kaptak, s a bíróság a döntést egyebek mellett a testvérek primitív személyiségére történő hivatkozással indokolta.

A költségek a testvérpárt terhelik

A két férfi ezt követően a kártérítési összeg emeléséért fellebbezett, valamint azért, hogy a megjelölést töröljék az ítéletből. A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság nem fogadta el a testvérpár kérését a kártérítési összeg növelésére, és helybenhagyta a megítélt nem vagyoni kár 1,2 millió forintos összegét. A döntés értelmében a két férfinak emellett fejenként 220 ezer forint vagyoni kártérítést ítéltek meg.

A bíróság végül kimondta, hogy hiba volt az orvosszakértő szakkifejezését az ítélet indokaként felhozni, a csütörtöki ítéletben ezért egyszerű személyiségnek minősítették a két testvért. A döntés értelmében a megítélt kártérítést 15 napon belül ki kell fizetni, a másodfokú bírósági költségek azonban a felperes testvéreket terhelik. A bíróság döntése jogerős.

Alacsony kártérítést fizet az állam

"Az ítélettel elégedett vagyok" - nyilatkozta az Indexnek Kotroczó Béla, a Gán-fivérek védője. "A vihart kavart részt a bíróság törölte és elismerte: úgy is jár valakinek kártérítés, ha nem tud igazolni állandó munkaviszonyt." Az ügyvéd elégedett a kártérítés mértékével, habár megjegyezte: a gyakorlatban - szerinte helytelenül - alacsony kártérítést ítélnek olyan ügyekben, amikor az államnak kell fizetnie. Kotroczó kifogásolta továbbá, hogy az 1,2 millió forintot, amelynek megítélését az állam nevében eljáró Igazságügyi Minisztérium sem vitatta, a mai napig nem kapták meg ügyfelei.

Vihart kavart
Az elsőfokú ítélet, amelyben primitívnek nevezik a magyarcsanádi testvérpárt, közéleti vihart kavart. Medgyessy Péter miniszterelnök is megszólalt az ügyben, aki az ombudmanokkal és az igazságügy-miniszterrel folytatott tárgyalását követően úgy nyilatkozott: "Nincs egyszerűbb és bonyolult személyiség ebből a szempontból, nincs származás alapján történő megkülönböztetés. (_) Ezt kell tudni biztosítani, ehhez szükséges az a fajta bírói gyakorlat, amelyet mi mindannyian fontosnak tartunk." A kormányfő Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével találkozott az ügyben. A roma testvérpár az elsőfokú ítélet napvilágra kerülését követően, a Délmagyarország beszámolója szerint, több halálos fenyegetést is kapott.