Kétpárti parlamentet és az MSZP győzelmét jósolja a Gallup

2006.03.31. 21:12
Nagyobb támogatói elszántsága, így már négy százalékkal vezet a Fidesz előtt az MSZP. A Gallup kétpárti parlamentet jósol választások előtti utolsó felmérésében.

Négyszázalékos előnyre tett szert az MSZP a biztos szavazó, pártot választó szavazók körében a Gallup legfrissebb, pénteken publikált felmérése szerint. A közvélemény-kutató a teljes népesség körében 32-31 arányú szocialista vezetést mért, az egy százalékpontos előny a +/-3,2 százalékos hibahatáron belül van. A Gallup legutóbbi mérésében még a Fidesz vezetett 32-30 arányban.

A biztos szavazó, pártot választani tudó válaszadók körében már biztos a szocialisták előnye. Az MSZP-t 46 százalék, a Fideszt 42 százalék támogatja, a minta hibahatára +/- 4,1 százalék. Az ezelőtti mérésében a Gallup 1 százalékpontos szocialista előnyt mért.

A biztos választók körében az SZDSZ a Gallup mérései szerint 4,8 százalékon belül áll. A közvélemény-kutató elemzése szerint ez ugyan bőven belül van a hibahatáron, mégsem valószínű, hogy a párt bejut a parlamentbe. Az SZDSZ szavazóinak csak a 70 százaléka ígérte biztosra részvételét.

A Fidesz biztos szavazók közötti hátránya is ugyanennek tudható be. Az ellenzéki párt szavazói szintén csak 70 százalékban ígérték biztosra részvételüket, szemben a 76 százaléknyi elszánt szocialistával.

A bejutásra esélytelennek tűnő MDF támogatóinak csak a kétharmada ígérte biztosra részvételét. Az MDF támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 3,6 százalék.

Elemzésében a többi közvélemény-kutatóhoz hasonlóan a Gallup is felhívta a figyelmet arra, hogy a választásokig hátralevő időben a nagygyűlések és a tévéviták is jelentősen módosíthatják a pártpreferenciákat.

Módszertan
A Gallup március 23-28-a között végezte felmérését reprezentatív, 1025 fős mintán. A személyes felkereséses mérés adatait március 28-30-a között trendkövető felméréssel egészítették ki, mindegyik napon más-más, 600 fős reprezentatív mintán, telefonos megkereséssel. A felmérés hibahatára a teljes népességre vetítve +/- 3,2 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében +/- 4,1 százalék.