Letöltendő börtön a Globex-vezetőknek

2006.12.13. 11:18
Nem jogerős ítéletet hozott szerdán a Fővárosi Bíróság az 1999-ben indult Globex-büntetőügyben. A fő vádlottnak számító Postáné Vellai Györgyike és Vajda László letöltendő börtönbüntetést kapott. Miután több mint két és fél évet ültek már előzetesben, az első fokú ítélet alapján nem kellene rácsok mögé vonulniuk.

Első fokon 2 év 6 hónap letöltendő börtönre ítélték sikkasztás, hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt Postáné Vellai Györgyikét, az egykori Globex cégcsoport volt vezérigazgatóját. A Fővárosi Bíróság az ügy másodrendű vádlottját, Vajda Lászlót 1 év 8 hónap börtönre ítélte. Az ügyészség szerint a Globex vezetői összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okoztak sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak.

Enyhítő körülmények

Ha ez az ítélet emelkedne jogerőre, akkor a két fővádlottnak nem kellene börtönbe vonulnia, mivel mindketten két és fél évet töltöttek már előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben. Az ügyész az első- és másodrendű vádlott esetében egy vádpontban (a soproni önkormányzattal kapcsolatos ügyek miatt) súlyosbításért fellebbezett, az ítélet többi részét tudomásul vette.

A bíróság öt vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, ketten megrovást kaptak, egy személyt pedig minden vád alól felmentett. A vádlottak utóbbi csoportja előzetes mentesítésben részesül, azaz erkölcsi bizonyítványukba nem kerül bele a büntetés.

Varga Zoltán bíró az ügy elhúzódását azzal indokolta, hogy nagyon sok szakértői véleményt kellett beszerezni a tényállás tisztázásához. A büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a Globex tényleges munkát végzett, értéket teremtett, házakat épített és sok embernek adott munkát. A bíró kiemelte azt is, hogy az elhúzódó ügy megviselte a vádlottak egészségi állapotát, s komoly egszisztenciális hátrtányt is okozott nekik.

Cégtörténet

Az első Globex-céget 1989-ben Németországban alapította Vajda László. A cég 1991-ben alakult részvénytársasággá, majd 1993-ban holdingot is létrehoztak, a cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott. Kötvényeik mesés hozamot ígértek, de a Globex jelentős vagyona mellett veszélyesen eladósodott.

A beruházásokat hitelből fizették, és az önkormányzatoktól kezelésre átvett részvények után sem fizettek, felélték a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat is. A cég vezetői szerint a pénzügyi nehézségek nem voltak előre láthatóak, reális esély volt a követelések visszafizetésére, az összeomláshoz az akkoriban a Postabanknál történtek és a sajtóben megjelent híresztelések vezettek.

Korábban az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottra, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a cégcsoport egyik tulajdonosára. Ugyanakkor a védők a felmentés mellett érveltek, a vádlottak pedig az eljárásban végig ártatlanságukat hangoztatták.

A vád: hatmilliárdos kár

A vád szerint értékpapírok kibocsátása, portfóliókezelés, illetve más ügyletek miatt 1996 és 1998 között sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozó sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követtek el a vádlottak.

A Globex-csoportban a vádirat szerint Vellai volt a döntéshozó, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett Vajda. A Globex a belső forráshiány miatt portfoliókezelésből, illetve tőzsdei bevételeiből kívánta finanszírozni egyéb tevékenységeit, a cégcsoport adatait a valósnál jobb képben tüntették fel.

Az 1989-ben 1 millió forintos tőkével indított Globex-csoport főként budapesti luxusépítkezésekre szakosodott, tevékenységét 1989-1993 között jelentős részben az a Leumi Hitel Bank Rt. finanszírozta, amelynek ügyvezetője akkor Vellai volt. A szakértők már akkoriban figyelmeztették a befektetőket, hogy a társaság vagyonát mesterségesen felpumpálták.

Felmentés néhány ügyben

Mégis voltak, akik hittek a Globex vezetőinek. Budapest XII. kerületének vezetői 1995-ben összesen 385 millió forint névértékű részvényt és kincstárjegyeket bíztak rájuk. A XI. kerület vezetői hasonlóan tettek, ők 730 millió forintnyi részvényt bíztak rájuk.

A XII. kerület vezetői már 1996-ban felmondták a szerződést a Globexszel, azonban a korabeli vádirat szerint a hegyvidékiek minimum 35,5 millió forintját bukták el. A XI. kerület 475 millió forintot vesztett a "portfóliókezelésen", míg legrosszabbul Sopron városa járt a vádirat szerint 3 milliárd forint értékben elszenvedett kárral.

A Fővárosi Bíróság azonban szerdán a soproni és a fővárosi XI. kerületi önkormányzat portfólikezelése ügyében, illetve a Hotel Rózsadomb kapcsán felmentette a vádlottakat. Ezekben az esetben nem volt megállapítható a bűncselekmény, illetve az önkormányzatok elálltak a követelésüktől.

Postáné Vellai Györgyit és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs alapján Németországban fogták el 1999 januárjában, majd a magyar hatóságok 1999 áprilisában előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Fogva tartásukat két és fél év után, 2001 augusztusában, házi őrizetüket pedig 2002 júliusában szüntette meg a Fővárosi Bíróság.