Az ügyészség feloszlatná a Magyar Gárdát

2007.12.17. 12:20
A Fővárosi Főügyészség keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, melyben a Magyar Gárdát létrehozó és működtető egyesület feloszlatását kérte a tatárszentgyörgyi rendezvényen elhangzottak miatt. Az ügyészség szerint a szónokok megszegték a faji megkülönböztetés tilalmát, megsértették az emberi méltóságot és félelmet keltettek Magyarország cigány lakosságában.

A Fővárosi Főügyészség a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatását kezdeményezi, értesült az MTV Híradó. Az ügyészség már be is adta keresetét a bíróságra, mely szerint a Magyar Gárdát működtető egyesület tevékenysége sérti mások alkotmányos alapjogait.

Az ügyészség azután döntött a kereset beadása mellett, hogy a szervezet tatárszentgyörgyi rendezvényének szónokai megszegték a faji megkülönböztetés tilalmát, megsértették az emberi méltóságot és félelmet keltettek Magyarország cigány lakosságában.

A vizsgálat már a rendezvény másnapján megindult, ennek eredményei alapján a Fővárosi Főügyészség azt kéri a Fővárosi Bíróságtól, hogy a törvénytelen működés miatt oszlassa fel a Magyar Gárdát létrehozó és működtető egyesületet.

A Magyar Gárda december 9-én tartott felvonulást Tatárszentgyörgyön, becslések szerint három-négyszáz gárdista a kétezer lakosú község főterén vonult körbe-körbe, miután a rendőrség nem engedélyezte, hogy az eredeti terveik szerint, a cigányok által sűrűn lakott településrészen vonuljanak végig. A Magyar Gárda a roma bűnözés és a roma társadalom ellen demonstrált.