Bőhm András egy forintért adná el az Erzsébet teret

2002.11.29. 10:24
Jelképes összegért, mindössze egy forintért kívánja átadni az Erzsébet téri gödröt az államnak Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője, aki cserébe elvárja: a mindenkori tulajdonos közparkként és kulturális célra hasznosítsa majd a vitatott sorsú területet.
A mai kormányülés egyik témája lesz a fővárosi SZDSZ frakcióvezetőjének, Bőhm Andrásnak az ötlete, mely szerint Budapest egy forintért adná át az államnak az Erzsébet téri gödröt - írja a pénteki Népszabadság.

Az ügy áldozatává vált

Vissza kellene adni az államnak az Erzsébet tér tulajdonjogát, mivel a Fővárosi Közgyűlés többszöri kísérletre sem írta ki a pályázatot - mondta a Népszabadságnak Bőhm András, aki szerint Budapest az ügy áldozatává vált. Mint ismeretes, a főváros értékesítési kötelezettséggel kapta vissza a hárommilliárd forintért beépített gödör tulajdonjogát, miközben bérbe nem adhatják az ingatlant.

Bőhm azt várná az államtól, hogy a jelképes összegért átadott Erzsébet teret közparkként és kulturális célra hasznosítja majd mindenkori tulajdonosa.

Szerződésszegés vagy nem szegés

A Népszabadság beszámol az Erzsébet téri gödörrel kapcsolatos, nagy vihart kavart elképzelésekről, amelyek kapcsán a fővárosi szabad demokraták és szocialisták az egész nyarat végigvitatkozták. Az MSZP megtorpedózta, hogy pályázatot írjanak ki a park alatti építmény eladására, az SZDSZ viszont ezt a kormánnyal kötött szerződés megszegésének tekintette. A kultusztárca is a szabad demokraták elképzelését osztotta, így nem zárható ki, hogy szerződésszegés miatt a fővárosnak kell kártérítést fizetnie az állam részére.

Mészáros az elkótyavetyélés ellen
Egyetlen racionális érv sem szól a fővárosi Erzsébet tér privatizálása mellett - jelentette ki Mészáros Tamás publicista az Erzsébet tér civil támogatói nevében rendezett keddi budapesti sajtótájékoztatón. Mészáros Tamás hangsúlyozta: a főváros vezetése nemcsak a meg nem valósult Nemzeti Színház alapjához kiásott gödörben épített létesítményeket, hanem, ami kevéssé ismert, a hozzá tartozó közparkot is el kívánja adni. A publicista szerint bármely budapesti polgár pert indíthatna az Erzsébet tér "elkótyavetyélése" ellen, és meg is nyerné. Hozzátette: képtelen gondolat eladni egy város centrumát, majd utána belépti jegyet szedni a lakosoktól a terület használatáért.

F. Kakuk Judit az UNI-CO és Firka építészirodák képviseletében a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: egy magánbefektető bizonyosan nem kulturális központ és közpark céljára használná a felszín alatt 400-600 személy befogadására alkalmas rendezvényhelyiségeket, a szerkezetkész állapotban lévő, 300-300 férőhelyes előadó- és rendezvénytermet, illetve színház- és zenetermet, a 120 vendég ellátásra alkalmas éttermet és az 1000 négyzetméteres üzletnek, vendéglátó egységnek kialakítható területet, valamint a mindehhez tartozó 12.000 négyzetméteres zöldfelületet.