Fidesz: a miniszter számlázott a miniszterfeleség fellépéséért

2003.04.18. 12:12
Szomorú, lesújtó és nagyon-nagyon kínos a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint, hogy a kultuszminiszter saját cége több mint egymillió forintot számlázott ki a kormányváltás óta saját miniszisztériumának vagy a tárca intézményeinek. Görgey Gábor bt-je kapott pénzt a feleség külföldi fellépéseiért, de az Állami Operaháztól is oda érkezett az átutalás a miniszter szövegkönyvéért. Halász János szerint le kéne vonnia a konzekvenciákat.
Mikor állítja helyre a kormánya morális tartását Medgyessy Péter? - tette fel a kérdést Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A politikus szerint "nagyon-nagyon kínos", hogy a kulturális tárca vezetője hivatali ideje alatt háromszor is adott számlát a fennhatósága alatt álló intézményeknek.

A miniszter felesége

A fideszes politikus úgy vélte, "nem volt sikeres Görgey Gábor minisztersége, sőt már rosszul is kezdődött". Halász megemlítette Huszti Péter a Nemzeti Színház "vezérigazgatójává" való kinevezését, a Károlyi Palota-ügyet és a minisztériumi külföldi utakat, de a sikertelen esetek közé sorolta azt is, hogy "a miniszter egyik darabjának főszerepét a miniszter felesége játszotta a miniszter tárcájához tartozó egyik színházba".

Háromszor számlázott

Görgey Gábor a Fidesz írásbeli választ igénylő kérdésére elismerte, hogy a Colombina Bt. 2002 nyarán és 2003 januárjában Iván Ildikó, a miniszter feleségének londoni dalestjéért két ízben 100 ezer forintot kapott a Kulturális Intézetek Igazgatóságától, a Magyar Állami Operaház pedig 840 ezer forinttal honorálta Görgey Az utolsó keringő című szövegkönyvéért. A miniszter válaszában hangsúlyozza, hogy mindhárom esetben a hivatali idejének megkezdése előtt kötötték a szerződéseket.

Mindenki magának

Halász János szerint az "ügyeket nem menti semmi", ugyanis szerződéskötések idejétől függetlenül vissza kellett volna vonni őket, vagy Görgeynek nyilvánosságra kellett volna hozni. A londoni dalestekért pedig a miniszter cége helyett maga Iván Katalin is adhatott volna számlát - mondta a frakcióvezető-helyettes, aki szerint a kultuszminiszternek az esetek miatt kellene vonnia a konzekvenciákat.