Gergényi betegként kibekkeli a szolgálati visszaélési pert

2008.10.08. 06:30
Másodszor beteget jelentett büntetőpere tárgyalása előtt Gergényi Péter volt fővárosi rendőrfőkapitány, aki ellen egykori, az állásukból általa kirúgott beosztottjai szolgálati visszaélés vádjával indítottak eljárást - írta a Magyar Hírlap. A lap úgy értesült, hogy az elhúzódó eljárást egy évvel a kilépés után megszüntetik, és már csak néhány hét van hátra.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa legutóbb június 30-án akarta tárgyalni a Vasprefektus néven elhíresült tábornok ügyét, de Gergényi betegségére hivatkozva akkor sem jelent meg a tárgyalóban.

A bíróság keddre és szerdára tűzte ki az újabb határnapokat, ám Gergényi Péter újra azt jelezte: egészségi állapota most sem teszi lehetővé, hogy részt vegyen a tárgyaláson.

Meg nem nevezett katonai bírósági források arra hívták fel a lap figyelmet, hogy a Gergényi Péter, valamint egykori vezetőtársa ellen indított eljárást megszüntetik, mert a büntető törvénykönyv alapján nem büntethető katonai vétség miatt az elkövető, ha szolgálati viszonyának megszűnése óta egy év eltelt.

A Magyar Hírlap úgy tudja, október 30-án jár le az egy esztendő, amíg a volt rendőrfőkapitány bűnösségét kimondhatná a bíróság.

Ács Tibor, a vádhatóság szóvivője azt mondta: a törvény alapján katonai vétséggel vádolt elkövető ellen végül akkor is megszüntetik az eljárást, ha első fokon elmarasztalják, fellebbez a határozat ellen, és az ügyében hozott másodfokú, jogerős verdiktet a szolgálati viszonyának megszűnésétől számított egy éven túl mondaná ki a bíróság.