Harminc tüntetőre számítottak, nem háromezerre

2006.09.19. 10:48
Az MTV székházából kapott riasztás még csak harminc tüntetőről szólt, ezért nem küldtek megfelelő méretű rendőri erőket az épület védelmére. Gergényi Péter rendőrfőkapitány szerint a háromezres tömeg megfékezéséhez elégséges rendőri erő összeszedése sok ideig tartott.

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány szerint azért vett részt a Szabadság téri MTV-székház védelmében kevés rendőr, mert a Magyar Televízió biztonsági szolgálata azt jelezte, harminc személy hatolt be a televízió aulájába. A rendőrség ennek megfelelő erővel vonult fel. Kiszorították az épületből a demonstrálókat és kordont vontak a tévé bejárata elé.

Ekkor háromezres tömeg rátámadt a rendőrökre, időbe telt, mire megfelelő erősítést sikerült szerezni, mondta Gergényi. A Szabadság téren tényleg mintegy háromezres tömeg gyűlt össze, de nagy részük csak szemlélője volt az eseményeknek, az aktív rendbontók legfeljebb 3-400-an lehettek.


Galériánk a tévészékház ostromáról

Az épületet kedd hajnali 4 óra 15 percre sikerült visszafoglalni, mondta Gergényi. Az erőszak mértékét jelzi, hogy az összecsapásokban 113 rendőr sérült meg. Arra a felvetésre, hogyan került két rendőr a tömeg közepére, Gergényi azt mondta, egy vízágyús autóban ültek, azzal keveredtek oda. Amikor Molotov-koktélokkal felgyújtották a járművet, az életüket mentve igyekeztek menekülni.

Helyszíni tudósítóink lángoló autókat láttak, de Molotov-koktélt hajigáló zavargókat nem. Igaz, Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője is arról számolt be, hogy őket a Molotov-koktélok jelentette életveszélyre hivatkozva riasztották.

A Hír Tv felvételei szerint a vízágyús járművet egyszerűen lerohanták, amit részben az is okozhatott, hogy a kocsit gyalogos kíséret nélkül küldték be a térre, pedig ha tíz méternél közelebb jutnak hozzá a tüntetők, kezelőik a vízágyúkkal már nem tudják megvédeni magukat.