Az egy teljesen ártalmatlan helyzet volt

2008.05.27. 09:32
Gyenesei István egyszer roma nőkkel lejtett erotikus táncot, most egy rozsdás kulccsal a zsebében tett esküt. Az új önkormányzati miniszter nem érti, hogy ha valaki tárcavezető, akkor miért nem élhet emberi életet, ha azzal mosolyt csal az emberek arcára. Gyeneseihez közel áll az MDF politikája, és Csányi Sándor is a barátja, de azt állítja, nem szállít fórumos szavazatokat a kormánynak. Őt meg nem miniszteri Audija szállítja, mert az éppen szervizben áll.
Fotó: Huszti István

Életének jeles napjain piros alsónadrágot húz. A miniszteri esküjét is ebben a ruhadarabban tette le?

Tegyük rendbe a dolgot, ez nem egy egyszerű piros alsó, hanem egy piros sportnadrág. Ugyanis ifjúkoromban atletizáltam, és ez volt a versenynadrágom. Már teljesen elkopott, ki is selejteztem, de mivel sok versenyt nyertem benne, ez lett a kabalanadrágom, amit különleges alkalmakkor, pontosabban különleges helyzetekben hordok. Viseltem az érettségin, egyetemi vizsgákon, lánykérésnél, az esküvőmön és persze a választásokon. Az eskütétel azonban már nem volt döntéshelyzet.

Döntéshelyzet akkor nyilván az volt, amikor a kormányfő miniszternek kérte fel. Szóval Gyurcsány Ferenc szobájába érkezett a kopott sportnadrágban?

Nem, mert nem tudtam, hogy miért hív.

Nem egyeztettek hosszan?

Jelezte, hogy tervei vannak velem, de nem gondoltam, hogy éppen erről lesz szó. Egyébként, visszatérve az eskühöz, ha piros alsó nem is volt rajtam, de egy rozsdás kapukulcs azért akadt a zsebemben. Ez mindig velem van. Kétéves koromban beledobtam a kútba, és amikor tizennyolc évesen segítettem nagyapamának kitisztítani a kutat, leereszkedtem a mélybe, és rátaláltam. Úgy gondoltam, hogyha nem akart elveszni, akkor biztosan nálam akar maradni. Ennyit a piros gatyáról és a kulcsról.

Mi azért folytatnánk a gatyatémát. A kinevezésekor megjelent egy remek kép a választások éjszakájáról...

Amint éppen megmutatom az alsónadrágomat?

Pontosan.

Az egy teljesen ártatlan helyzet volt. A kollégáim, a kampánystábom tagjai is hallottak a piros alsóról, és amikor nyertem, megkérdezték, hogy rajtam van-e. Mondtam, hogy igen, mire azt kérdezték: megmutatnám-e. Ez nem egy nyilvános fórum volt, így azt feleltem, persze. Csakhogy az ominózus pillanatban belépett egy tévéstáb, és a kamera felvette a jelenetet.

A kampányból került elő az a felvétel is, amelyiken egy fiatal roma hölggyel lejt erotikusnak tűnő táncot...

Mi az, hogy egy roma hölggyel?! Roma hölgyekkel! Ráadásul - ez ugyan nem látszik a filmen -, de ott volt három méterre a feleségem is. Furcsa, amikor valakiből miniszter lesz, rögtön bűnné válik, ha mosolyt tud csalni az emberek arcára. Tele vagyunk komolykodó, világvégét hirdető emberekkel, miközben a mosolyból erőt lehetne meríteni!

A folytatva a sort, ott van pl. a vagyonnyilatkozatom is, amibe szintén belevittem némi humort. Minden egyes rovatot a legkomolyabban és a legpontosabban töltöttem ki. A végén azonban arra a kérdésre, hogy milyen gyűjteményem van, viccesen válaszoltam. Mivel nincs különösebben értékes kollekcióm, beírtam, hogy a legértékesebb gyűjteményem a három gyerekem és a három unokám. A darabszámot átjavítottam főre, a szerzés évéhez a születési esztendejüket írtam be. Rögtön megtalált a kritika: nem veszem kellően komolyan a vagyonnyilatkozatot. Ki vagy mi tiltja meg, hogy a gyerekeinket, unokáinkat ne tartsuk legalább olyan értékesnek, mint például a műkincseket?!

Magánélet után politika. Mit nyert önnel - egy szavazaton kívül - a kormány és az MSZP?

Tapasztalatot, amit tizenhét éves választott önkormányzati és húszéves sportvezetői munka után tudok képviselni a kabinetben. Kapcsolatrendszert, hátteret - ez a civil világ nem pártelkötelezett részét jelenti - és ez sem kevés. Közvetetten pedig egy új mentalitás meghonosodását jelentheti a kinevezésem. Nevezetesen, hogy most nem a legszűkebb körből választottak minisztert, hanem egy olyan emberhez fordultak, aki szakmai kérdésekben sohaaem azt nézte, ki mondta, hanem, hogy mit mondott. Szerintem ez a döntés sokakban olyan pozitív érzést válthatott ki, amire a kormánynak és az MSZP-nek most szüksége van.

Ahogy szavazatokra is. Ön a közelmúltban ünnepelte születésnapját, mégpedig - többek között - Dávid Ibolya MDF-elnök, Herényi Károly fórumos frakcióvezető, illetve Csányi Sándor OTP-vezér társaságában. Mindebből sokan arra következtetnek, hogy ön szállítja az MDF szavazatait, vagy ha az MDF-frakció nem is szavaz igennel, a gázos szavazásoknál elfelejt gombot nyomni. Tényleg ön a hídember a két párt között?

ismervén az MDF politikai korrektségét egészen biztos, hogy nem szállítok MDF szavazatot. A hídember szerep annyiban lehet igaz, amennyiben a 14 éve működő Somogyért Egyesület célja - minden civil szervezet feladata ez lenne! -, hogy valamilyen formában próbálja összekötni, párbeszédre ösztönözni a politikai ellenoldalakat. Ez sajnos nem működik.

Egyébként, ha nem a pártérdek, hanem a társadalmi konszenzuskeresés a cél, akkor nagyon szívesen felvállalom ezt a hídemberküldetést. A legutóbbi választásokkor a középen állásom miatt jutottam be függetlenként - az MDF támogatásával - a parlamentbe. Bár nem mindent fogadok el a mai gyakorlatukból, ennek a pártnak a politikája, világlátása közel áll hozzám.

És Csányi Sándor mennyire? Gyakran mulat vele?

Nem, bár Csányi Sándor régi jó barátom, sok kedves élmény fűz össze bennünket, még a rendszerváltás előtti időszakból is. A barátság nem szakadt meg. Kiváló embernek és szakembernek tartom. Ha többen és többször hallgatnának rá, lehet, hogy az ország is előrébb tartana.

Miben kéne rá figyelni? Mit mond ő, amitől jobb lehetne az országnak?

Kiszámíthatósága, a megbízhatósága nagy érték, ami megítélésem szerint a mai világból hiányzik. Jobban tiszteletben kellene tartani a gazdaság törvényszerűségeit, a politikának kevesebb kísérletet kellene tennie a felülírásukra. Úgy vélem, ezzel mindent megmondtam.

Vissza a pártpolitikára! Teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy az MDF ne vegyen részt a fontos szavazásokban, hogy biztosítsa a kisebbségi kormányzás működőképességét?

Még egyszer mondom, az MDF korrektségét ismerve, nem hiszem, hogy a pártot befolyásolni lehetne politikai-elvi kérdésekben, és nincs is ilyen szándékom. Abban reménykedem - bár apró formai dolognak tűnik -, hogy a minisztérium végre megkaphatja az Önkormányzati, Sport- és Turisztikai Minisztérium nevet. Erre nagyon vágynak a szakterületek is.

A fideszes helyhatóságok, például az ellenzéki nagyvárosok hogyan reagáltak önre: elutasították, vagy megpróbálták felvenni a párbeszéd fonalát?

Utóbbi. A polgármesterek, legyen szó bármilyen méretű településről, pontosan tudják, hogy a sikerüket alapvetően nem a párthovatartozás határozza meg, hanem az, sikerül-e élhetőbbé tenni falvaikat, városaikat. Ebben segítséget jelent a normális, emberi kapcsolat. Én megpróbálom nem nézni, hogy ki milyen színben focizik. Ha valaki nem fogadja el a kinyújtott kezet, és ráüt, az ne várja, hogy ugyanúgy viszonyuljak hozzá, mint ahhoz, aki elfogadta a jobbot.

Márpedig az ellenzék, pontosabban a fideszes Somogy megyei közgyűlési elnök javában próbál rácsapni az ön kezére, például azt állítja, Gyenesei regnálása alatt Gyenesei-tv működött Somogyban.

A személyemről és a Somogy megyei önkormányzatnál eltöltött 17 évemről megjelent negatív állítások megalapozatlanok. Ezt pontosan tudják az álhírek terjesztői is. A kormányátalakítás menetének megzavarására egyetlen esélyük az volt, ha körülöttem keltenek zavart. A papírok másfél éve hevernek az asztalfiókokban, és egyszer sem kérdeztek meg arról, mi ezekkel az ügyekkel a helyzet, mi a véleményem.

Ami a Somogy televíziót illeti, az nem egyéb, mint egy stúdió, ahol a települési tévéktől bekért anyagokból csinálnak hetente egy összeállítást, és küldték vissza valamennyi helyi televíziónak. Erre évente ötmillió forintot fordítottunk. Az engem vádló utódom - csak ebben az évben - 26 millió forintot költ ugyanerre a célra. Ennek tükrében nevetséges azt állítani, hogy magamnak hoztam létre egy televíziót.

A miniszteri Audi kulcsát már átvette?

Még nem, az az Audi, amit kapok, szervizben áll. De a mostani pótautó sem okoz gondot. Ahogy az sem okozott, amikor még Trabant Combival jártam.

Mikor is?

Nyolc Trabantom volt ifjúkoromtól kezdve, de még akkor is Trabantot vezettem, amikor országos vezető lettem. A feleségemmel Trabant Combival jártuk be egész Európát. Törökországba is eljutottunk vele, a belső részekre, ahol még nem láttak ilyen négykerekűt. Nem akarták megtankolni, mondván, hogy tűzveszélyes. Hiszen ahol a motor van, oda nem lehet benzint tölteni.

És ha Trabant helyett időgépbe ülhetne, melyik kort nézne meg a legszívesebben?

Ha ilyet lehetne kérni, akkor nem egy korra lennék kíváncsi, hanem az őseimet szeretném látni, egészen a honfoglalásig.

Kutat családfát?

Nem foglalkoztam ezzel, az egyik unokaöcsém levéltáros, ez az ő hobbija. De szerencsére a Gyenesei nem gyakori név, ha Kovács lennék vagy Horváth, bizonyos szempontból könnyebb lenne a helyzetem, nehezebben figyelnének fel rám.

És ön kire figyel: például Fodor Gáborra vagy Kóka Jánosra?

Mindkettőjükben más-más értékeket tisztelek.

Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor?

Milyen kérdés ez?! Orbán Viktort is egy különleges képességű politikusnak tartom. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy olyan mértékű ma a feszültség a Fidesz és az MSZP, Orbán és Gyurcsány elnök urak között, ami már egyik félnek sem hasznos. Rövidlátó az az ellenzéki gondolkodás, hogy minél rosszabb, annál jobb. Előbb-utóbb - ki tudja mikor - megtörténik egy váltás, és akkor a hatalomra jutó mai ellenzéknek nagyon nem lesz mindegy, hol tart az ország.

Egy jobboldali kormányban is vállalna miniszteri posztot?

Ezen végképp nem gondolkodtam. A jelenlegi helyzetben teljesen irreálisnak tartom, a kérdés történelmietlen.