Navracsics: Gyurcsány tisztázza, mit tudott a Zuschlag-ügyről

2007.09.26. 14:25
Tisztázná a miniszterelnök szerepét a Zuschlag-ügyben Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Debreczeni József Gyurcsány könyvéből vett idézetek alapján intézett kérdéseket Gyurcsány Ferenchez, akit kedden este hallgatott meg az ügyészség. A kormányszóvivő szerint ebben az ügyben Gyurcsány és a minisztérium az áldozat.

A Fidesz szerint a miniszterelnöktől joggal várják el az emberek, hogy mondja el, ifjúsági minisztersége alatt milyen köze volt a Zuschlag-ügyhöz, jelentette ki szerdán a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője arra reagálva, hogy a Bács-Kiskun megyei főügyészség kedden tanúként kihallgatta Gyurcsány Ferencet.

Navracsics Tibor tájékoztatóján többször is idézett Debreczeni József az Új miniszterelnök című könyvéből, amelyben Szigetvári Viktor a kormányfő akkori tanácsadója úgy emlékezett vissza Gyurcsány Ferenc sportminiszterré válására, hogy "hamar szembesült a szocialisták ifjúságpolitikai világával", amely a pályázatokkal való mutyizást jelentette.

A könyvben Szigetvári arról is beszél, hogy Gyurcsány Ferenc "hamar intézményesítette az ifjú szocialisták világával az együttműködési viszonyt," sőt ezeket "saját politikai céljaira is használta." Szintén Debreczeni könyvében beszél Gyurcsány Ferenc arról, hogy ifjúsági és sportminiszterként nem engedte a döntéselőkészítőknek sem, hogy helyette döntsenek, minden döntést szeretett ő maga meghozni.

Navracsics Tibor szerint ezek után felmerül a kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc tudott-e a Zuschlag János nevével fémjelzett pályázati visszaélésekről. Ha igen, az a frakcióvezető szerint az "egyértelmű jogi következményekkel jár", részleteket azonban nem árult el. A Fidesz ezen kívül azt is szeretné tudni, hogy a miniszterelnök hogyan intézményesítette az együttműködését a pályázatokkal mutyizó fiatal szocialistákkal, illetve hogyan használta ezeket saját politikai céljaira.

"Ha az ügyészség gyanúja beigazolódik, és az derül ki, hogy becsaptak valakit, akkor az áldozat Gyurcsány Ferenc és az ifjúsági minisztérium volt, valamint az adófizető lakosság - reagált Navracsicsra Daróczi Dávid. A kormányszóvivő szerint Gyurcsány Ferenc tiszta ebben az ügyben is. Mivel a miniszterelnök fontosnak tartja, hogy kiderüljön az igazság, minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak, és ugyanezt kéri pártállástól függetlenül mindenkitől, aki korábban az ifjúsági ügyekért felelős vezetőként dolgozott a kormányzatban."