Gyurcsány is ott lesz az antifasiszta tüntetésen

2008.04.10. 15:29
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is elmegy pénteken arra az antifasiszta demonstrációra, amelyet azért szerveznek, mert radikális szervezetek egy jegyirodánál akarnak tiltakozni, amiért állítólag magyarsága miatt nem szolgáltak ki egy fiatal lányt. Hétfőn már lezajlott egy hasonló esemény, akkor az antifasiszták voltak többen. A miniszterelnök arra kérte a parlamenti pártok vezetőit, ők is jelenjenek meg a demonstráción.

Péntekre újabb tiltakozást szerveznek szélsőséges szervezetek a Hollán Ernő utcai jegyirodához, tiltakozásul az ellen, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni.

Hétfőn néhány tucat szélsőjobboldali tüntető szervezett flashmobot a jegyiroda elé, de megjelent néhány száz antifasiszta is, köztük fideszesek, MSZP-sek, SZDSZ-esek. A két oldal némi skandálás után, a rendőrség többszöri felszólítására hazament.

Péntekre újabb szélsőjobboldali flashmobot szerveztek, és, a hétfőitől eltérően, csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Lelkiismeret '88, a Szent Korona Rádió és a Kuruc.info.

Szerda óta lehetett tudni, hogy péntekre – a radikálisok akciójára válaszul – ismét tüntetni készülnek a szélsőjobboldal-ellenes erők.

Erre a demonstrációra jelentkezett be Gyurcsány Ferenc a parlamenti pártok vezetőihez írt levélben, akiket arra kér: az erkölcsi és politikai támogatáson túl személyes jelenlétükkel is támogassák az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket valló és hirdető szervezeteket és személyeket. A miniszterelnök elmegy, de beszédet nem mond a rendezvényen.

"Az ilyen és ehhez hasonló alávaló támadások a 20-as 30-as évek Magyarországát idézik: azt az időt, amikor a fasizmus egyre hangosabbá, egyre fenyegetőbbé vált, mielőtt vérbe borította volna egész Európát" – írta a levelében.

Gyurcsány Ferenc levelében kitért arra, minden szabadságszerető ember hálás lehet azoknak a civileknek, akik legutóbb bátor kiállással felemelték a szavukat az újfasiszták ellen, mert ezzel nemcsak néhány embert védtek meg, hanem a demokrácia mellett is hitet tettek. Mint írta, hétfőn a demokraták voltak többen, de a szélsőjobboldali szervezetek péntekre újabb erődemonstrációt "nemzeti seregszemlét" szerveznek "ellenük-ellenünk".

A szocialista politikus szerint mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az újfasiszta eszméket valló és nyíltan hirdető csoportok megerősödése és radikalizálódása nem fenyegetés, hanem valós veszély.

Sólyom László köztársasági elnök is a helyszínen tájékozódik pénteken. Délelőtt, még a tüntetés előtt meglátogatja a jegyirodát.

Eközben Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke ellendemonstrációt jelentett be a XIII. kerületi rendőrkapitányságon a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti területre. Szabadai Viktor kérdésünkre elmondta, hogy szándékosan jelentette be a pénteki békés ellendemonstrációt magánszemélyként, az ügyet ugyanis a pártpolitika felett állónak tartja, bár az SZDSZ eddig is, és ezután is megnyilvánul a témában, hangsúlyozta.

Szabadai Viktor közleményében bejelentette azt is, levélben fordul a parlamenti pártok országos és budapesti elnökeihez, a Fővárosi Közgyűlés tagjaihoz, a budapesti parlamenti képviselőkhöz, az országgyűlés elnökéhez és a köztársasági elnökhöz, hogy a pénteki ellendemonstráción jelenlétükkel tegyenek hitet a magyar demokrácia közös alapértékei mellett. "Magyarország veszélyben van. Meg kell mutatnunk, hogy mi, békeszerető, toleráns, az emberi szabadságjogokat tiszteletben tartó, a kisebbségekkel szembeni diszkriminációt és erőszakos fellépést a leghatározottabban elítélő hazafiak vagyunk többségben" - írta nyílt levelében.

Szanyi Tibor, szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján arra kérte az újlipótvárosiakat, hogy ne üljenek fel a péntekre meghirdetett "fasiszta provokációnak", de nagy számú csendes jelenlétükkel adják jelét önvédelmi képességüknek.

A tiltakozók céljaival, információink szerint, összhangban van, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólította a pártelnököket a részvételre és maga is megjelenik. Léteznek ugyanakkor olyan félelmek is, hogy a kormányfő részvétele sokakat elriaszt attól, hogy személyesen tiltakozzon a szélsőjobbosok akciója ellen. Dávid Ibolya, az MDF elnöke nem megy el, mert szerinte Gyurcsánynak nem az utcán kellene tüntetnie, hanem a rendőrséget kellene megszerveznie, hogy képes legyen megvédeni az embereket az utcai erőszaktól. Kóka János külföldön lesz, ezért az SZDSZ sem képviselteti magát elnöki szinten, a párt több politikusa viszont elmegy. A Fidesz és a KDNP elnökei csütörtök estig nem reagáltak Gyurcsány hívó szavára.

Gyurcsány Ferenc kritikusai régóta mondogatják, hogy a miniszterelnök és az MSZP igazi terepe a fasiszta veszély emlegetése. A szocialisták látványos akciója volt, amikor az azóta a süllyesztőben eltűnt Bácsfi Diána és néhány tucat neonáci miatt az MSZP-kongresszus résztvevőit a Terror Háza elé buszoztatták 2004 őszén.

Amikor a Moszkva téren átszúrtak karddal egy 15 éves fiút, Gyurcsány napirend előtti felszólalásban ítélte el a rasszizmust, és a fasiszta eszmék újjáéledésétől tartott. Később kiderült, hogy a támadásnak rasszista indítéka nem volt.