Gyurcsány: a kockázatok nem növekedtek

2005.07.07. 15:33
Délután fél háromkor kiürítettek három budapesti bevásárlóközpontot, mert reggel 9 óra után nem sokkal telefonos fenyegetés érkezett a rendőrségre, hogy délután négy órakor bomba robban az Árkádban, a Mammutban, és a Westendben, derült ki a miniszterelnök és a belügyminiszter rendkívüli tájékoztatóján. A kormány rendkívüli készültséget rendelt el a rendvédelmi szerveknél.

Elítélte csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján a londoni terrorcselekményeket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint a terrorcselekmény elfogadhatatlan és nincs mentség rá. "Minden erővel azon vagyunk, hogy meggyőződjünk a Londonban tartózkodó magyarok biztonságáról" - mondta.

A kormányfő közölte, nincs információ arról, hogy van e áldozata vagy sérültje a terrorakciónak. "Magyarország és a magyarok biztonságban vannak" - hangsúlyozta a miniszterelnök, megjegyezve, a kormány eddig is mindent megtett a biztonság érdekében. A kormányfő rendkívüli készültséget rendelt el valamennyi rendvédelmi szervezetnél.

A BRFK-ra jött a fenyegetés

Gyurcsány Ferenc szerint nincs összefüggés a budapesti bombafenyegetések és a londoni terrorcselekmények között, de "megerősítem, hogy néhány budapesti nagyáruház, a Mammut, az Árkád és a Westend bombamerényletes fenyegetést kapott a BRFK útján". Gyurcsány jelezte, hogy a bejelentéseket most a szokottnál is komolyabban veszik. "A kormány sose fogja megengedni, hogy bárki félelmet keltsen az emberekben" - hangoztatta a miniszterelnök.

A kapitányok is helyszínre mentek

Lamperth Mónika belügyminiszter a részleteket ismertetve közölte, reggel 9:20-kor érkezett a rendőrségre egy hívás, tartalma pedig az volt, hogy az áruházakban bomba van, ami 16 órakor fog robbanni.

A hívás az Örs Vezér terén lévő nyilvános fülkéből érkezett, ahová azonnal kimentek a rendőrök. Ujjlenyomatokat rögzítettek, a térfigyelő kamerákat felvételeit ellenőrizték és tanúkat kutattak fel. Mindeközben a rendőrök megszállták a bevásárlóközpontokat is, és először azokat a helyszíneket ellenőrizték, ahol nem voltak vásárlók, például a parkolókat.

Lamperth bejelentése szerint fél háromkor valamennyi bevásárlóközpontot kiürítették, a helyszínen a kerületi rendőrkapitányok felügyelték a munkát. A rendőrök a parkoló autókat, valamint a busz- és villamosmegállókat is átvizsgálták.

Készenléti állapot

Az intézkedések részeként megerősítették a brit nagykövetség épületének őrzését, a pályaudvarok, a metrók és a repülőtér védelmét, valamint a közlekedési csomópontokon is fokozottabb a rendőri jelenlét, mondta a kormányfő. A BRFK-n külön örs működik, a parancsnokok számára is készenlétet rendeltek el, de a katasztrófavédelem, a tűzoltók, és a mentők is megerősített szolgálatot látnak el. A biztonság nagyon fontos, hangoztatta a belügyminiszter, aki előre elnézést kért az esetleges kellemetlenségekért. Az Index kérdésére elmondta, csak a fővárosban vezettek be különleges intézkedéseket.

A miniszterelnök egy kérdés kapcsán azt mondta, hogy Magyarországon a terrorral kapcsolatos kockázatok nem növekedtek.