Matejka patikáját jobban szeretik a hivatalok

2007.09.06. 10:46
Bár Matejka Zsuzsa, az Egészségügyi Minisztérium kabinetfőnöke kiszállt a MOM Parkban megnyitott gyógyszertárból, a patika alapításának körülményei miatt vizsgálat folyik az országos tisztifőorvosi hivatalnál. A bevásárlóközpontban az Azúr Rt. is szeretett volna patikát nyitni, de az engedélyeztetés nagyon lassan haladt. A Matejka-féle céggel viszont meglepően gyorsak voltak a hivatalok.
Matejka Zsuzsa

Az ügy látszólag lezárult azzal, hogy múlt hét pénteken az Egészségügyi Minisztérium kabinetfőnöke, Matejka Zsuzsa megvált tulajdonrészétől a budai MOM Park bevásárlóközpontban nemrég megnyitott E-vital gyógyszertárban.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint egyáltalán nem volt összeférhetetlen, hogy egy köztisztviselő, aki jelentős részt vállalt a patikaliberalizációról szóló törvények előkészítésében, résztulajdonosa is egy olyan gyógyszertárnak, amely éppen e törvénynek köszönhetően jöhetett létre. Bár összeférhetetlenség a minisztérium szerint nem volt, a kabinetfőnök a jelek szerint mégiscsak jobbnak látta, ha megszünteti ezt a támadási felületet.

Ezt az ügyet azonban nemcsak az teszi érdekessé, hogy egy magas poszton lévő köztiszviselő üzleti érdekeltséget szerzett. A MOM Parkban az év első felében egy másik cég is szeretett volna patikát nyitni, de olyan akadályokba és – nevezzük így – eljárási furcsaságokba ütközött -, hogy fellebezést nyújtott be és bírósághoz is fordult.

Lehet, hogy csak a versenyben alulmaradt ellenérdekelt fél kétségbeesett küzdelméről van szó? Megpróbáljuk rögzíteni a tényeket.

Nyissunk gyógyszertárat!

Ez azonban nem könnyű. Hiába próbáltuk pontosíttatni az adatokat, sem a patikák működési engedélyét kiadó tisztiorvosi szolgálat, sem a MOM Parkban végül patikát nyitó cég nem kívánt információt adni. Ez a cikk ezért leginkább arról szól, milyen tapasztalatokat szerzett egy versenytárs, amely a Matejka Zsuzsa nevével is fémjelzett patikával szállt versenybe.

A patikaliberalizációs törvény elfogadása megnyitotta a lehetőséget, hogy addig szűz területeken is patikák nyílhassanak. Korábban a gyógyszerészkamara - elsősorban a kis patikák védelme érdekében - nem támogatta, hogy gyógyszertárak működjenek a nagy bevásárlóközpontokban.

Az egykor szebb napokat látott Azúr Rt.-nek évek óta működik a budai MOM Park bevásárlóközpontban egy üzlete. Miután elfogadták a patikaliberalizációs törvényt, az Azúr vezetői gyógyszertárat szerettek volna nyitni az üzlethelyiségben.

Ebben egy partner, az AL.MA (ALternatív MAgyar ) Gyógyszertárakat építő cég segített neki, amelynek már komoly tapasztalata volt gyógyszertárak nyitásában. Az Azúr felvette a tevékenységi körök közé a gyógyszer-kiskereskedelmet, megkezdte a papírok beszerzését és az ügyintézést a gyógyszertár megnyitásához.

Miután gyógyszertár csak úgy kaphat működési engedélyt, ha legalább ötéves szakmai tapasztalattal és úgynevezett személyi joggal rendelkező patikus vezeti, az Azúr biztosra ment: egy legalább két évtizede praktizáló gyógyszerészt is bevettek az üzletbe.

M, mint Matejka

A gyógyszerész a papírokkal március 28-án elment az ÁNTSZ közép-magyarországi regionális intézetébe, hogy beadja a kérelmet a patika működési engedélyéhez. Bódis Lászlóné, akkori regionális tisztifőgyógyszerész, azonban nem vette át a patika megnyitására vonatkozó kérelmet. Az indok az volt, hogy a MOM Parkba már beadtak patika megnyitására irányuló kérelmet.

Ez nagyon meglepte az Azúr vezetőit és a patika alapításán dolgozókat. Szétnéztek a MOM Parkban, de sem üres, sem megüresedő üzlethelyiséget nem láttak, sem olyat, amelyet esetleg már elkezdtek volna patikává alakítani.

Csak később tudták meg, hogy párhuzamosan egy másik cég is azon dolgozott, hogy patikát nyisson a MOM Parkan. A verseny nagy volt, egy épületben ugyanis csak egy gyógyszertár működhet.

Mint arról korábban a HVG beszámolt, idén január 30-án alakult meg az eMeRGency Vital Gyógyszertár Üzemeltető Kft. hárommillió forintos alaptőkével. Az M, illetve az RG nagybetűk a névben két személyre utalnak: Matejka Zsuzsára, az egészségügyi miniszter kabinetfőnökére és Radnai Gergely gyógyszerészre.

Radnai Gergely annak a Radnai Györgynek a fia, aki 2003-2004 között egészségügyi kormánybiztos volt, és szoros munkakapcsolatban állt Matejka Zsuzsával. A cég további tulajdonosai Müller Katalin, jelenleg a több-biztosítós modell iránt érdeklődő Axa Egészségpénztár igazgatóhelyettese; Radnai Viktor; Lantos Endre, a Vital Center fogászati hálózat létrehozója, majd később Somody Imre üzletember.

A tisztifőgyógyszerész közbeszól

Az eMeRGency Kft. és Radnai Gergely alapította meg az Evital-MOM Gyógyszertár Kft-t. A patika megnyitásához Radnai Gergelynek még személyi jogot kellett szereznie, ezért februárban beadta kérelmét az országos tisztifőgyógyszerészhez.

Ezen a ponton azonban akadt egy kis probléma: Antal Csaba akkori országos tisztifőgyógyszerész elutasította Radnai Gergely kérelmét. A jogszabály ugyanis azt írja elő, hogy a személyi jog kiadásához legalább ötéves szakmai gyakorlat szükséges. Ez a Radnai Gergelynek nem volt meg, ő ugyanis 2002 júniusában kapta meg diplomáját. Radnai Gergelynek tehát várnia kellett.

Lehet, hogy sohasem tudjuk meg, volt-e összefüggés ezzel az üggyel, de tény, hogy április 27-én az egészségügyi miniszter sokak meglepetésére felmenti Antal Csaba országos tisztifőgyógyszerészt, és áthelyezi a közép-magyarországi főgyógyszerészi posztra. Helyére május elsején az a Bódis Lászlóné kerül, aki addig a közép-magyarországi intézetet vezette, és akinek már átment a kezén a MOM Park-beli gyógyszertár ügye is.

A 2001-ben átadott harmincezer négyzetméteres MOM Park

Van-e összefüggés Radnai Gergely személyi jogra irányuló kérelmének elutasítása és Antal Csaba áthelyezése között? Ezt a kérdést feltettük Antal Csabának is. A száműzött főgyógyszerész kérdésünkre felidézte, hogy a jogszabályok alapján valóban nem volt kiadható a személyi jog Radnai Gergelynek, nem volt meg ua szükséges szakmai gyakorlata.

„Az egészségügyi miniszter nem volt köteles indokolni a felmentésemet, és én azt tudomásul vettem”, mondta kérdésünkre Antal Csaba. A sajtóban később az hangzott el, hogy a Magyarországon élő viperafajok marása elleni szérumból nem volt készletezés, és ezt a tiszti főgyógyszerész csak néhány nappal korábban jelezte.

Furcsaságok

Térjünk vissza az Azúr kálváriájára. Miután márciusban nem vették át kérelmüket, a cég képviselői április 19-én ismét elmennek a közép-magyarországi tisztifőgyógyszerészhez a patika alapítására vonatkozó papírokkal.

A főgyógyszerész ezúttal nincs a hivatalban. A múltkori fiaskó után az Azúr emberei ismét rákérdeznek arra, hogy tényleg beadott-e már valaki kérelmet gyógyszertár alapítására a MOM Parkban. Az ügyintéző utána néz, de az iktatókönyvben csak egy EwoPharma nevű cég kérelme szerepel, az Evitalnak nyoma sincs. A hivatal ezúttal befogadja a működésiengedély-kérelmet.

Ekkor egy újabb furcsaság történik: az azúrosok csak később tudják meg, hogy az ő kérelmüket egy nappal későbbre, április 20-ra datálták, április 19-ei dátummal viszont az iktatókönyvben megjelent az Evital MOM kérelme.

Az Azúr mindettől függetlenül elkezdte átalakítani az üzlethelyiséget patikává. Beszerezte a szükséges berendezéseket, a bútorzatot, hiszen az a működési engedély kiadásának feltétele. Egy gyógyszertár megnyitása átlagosan 20-30 millió forintos beruházást jelent.

Június 7-én az Azúrnak segítő Alma hálózat hatósági szemlére bemutatta két másik, megnyitás előtt álló patikáját, és azt kérték az illetékes szakemberektől, hogy tekintsék meg a MOM Parkban kialakított gyógyszertárat is. A hatósági szemle ugyanis fontos elem a gyógyszertár működési engedélyének kiadásához.

Az ÁNTSZ illetékesei azonban a MOM Park patikáját nem kívánják megtekinteni és a szükséges engedélyt kiadni. Az Azúr egy későbbi időpontot kap a hatósági szemlére, június 15-ét.

Példás összhang és gyorsaság

Június 15-én azonban váratlan fordulat történik. A már Bódis Lászlóné által vezetett országos tisztifőgyógyszerészi hivatal megadja Radnai Gergelynek a személyi jogot - napra pontosan öt évvel azután, hogy Radnai Gergely megszerezte a diplomáját.

"Februárban valóban nem volt meg a személyi joghoz szükséges gyakorlati időm" - válaszolta az Index kérdésére Radnai Gergely. Hiányzott néhány hónap, ez azonban júniusra letelt, így nem volt akadálya a személyi jog kiadásának, majd a gyógyszertár megnyitásának, mondta az Indexnek a MOM Park beli Evital gyógyszertár vezetője.

Radnai Gergely egy pénteki napon kapta meg a személyi jogot az országos tisztifőgyógyszerésztől. Egy másik hivatal, a közép-magyarországi regionális tisztifőgyógyszerész még ugyanezen a napon kiállítja a működési engedélyt. Ezzel egy időben természetesen az Azúr kérelmét is elutasították. Eltelik a hétvége, és hétfőn meg is nyitja kapuit az Evital patika a MOM Parkban.

Mondhatjuk persze azt, hogy az országos és a regionális tisztifőgyógyszerész példás gyorsasággal intézkedett, és ez a két hivatal kiváló együttműködését dícséri. Aki azonban alapított már gyógyszertárat, az tudja, hogy ilyen gyorsan, nem szokták kiadni sem a személyi jogot, sem a patika működési engedélyét. Meg az sem nagyon fordul elő, hogy már az előtt megtartják a hatósági szemlét egy megnyitás előtt álló patikában, mielőtt a vezető gyógyszerész megkapta a személyi jogot. Mert ez az Evitalnál így történt.

Ezen eljárási furcsaságok miatt az Azúr fellebezést nyújtott be az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz. A fellebezést az országos tisztifőgyógyszerésznek kellene elbírálnia, ő viszont épp az a Bódis Lászlóné, aki a vitatott eljárás idején az ügyet közép-magyaroszági tisztifőgyógyszerészként vitte. Mint megtudtuk, az országos tisztifőorvos éppen emiatt másra szignálta ki az ügy vizsgálatát, amely jelenleg is folyik.

Öt év szakmai gyakorlat

Megkerestük Bódis Lászlónét is az ügyben. Ő kérdésünkre röviden annyit mondott: nem igaz, hogy szóban elutasította az Azúr Rt. első kérelmét arra hivatkozva, hogy a MOM Parkban már van gyógyszertár. Itt több cég is szeretett volna patikát nyitni, tette hozzá, a továbbiakban azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Érdeklődtünk az ÁNTSZ-nél is az ügy állásáról, de folyamatban lévő vizsgálatról lévén szó, nem kaptunk felvilágosítást.

Úgy tudjuk, az Azúr többek között azt kifogásolja, hogy Radnai Gergely a személyi jogot június 15-én kapta meg. Feltehető ugyanis a kérdés, hogy ha valaki 2002. június 15-én szombaton veszi át a diplomáját, megvan-e az öt éves szakmai gyakorlata 2007. június 15-én. A jogot szűken értelmezve ez csak úgy lehetséges, ha diplomája megszerzésének napján már munkába is áll.

Cikkünk megjelenése után az Egészségügyi Minisztérium a következő közleményt adta ki:

Az új gyógyszertárak létesítésének engedélyezése az ANTSZ feladata, abba a minisztériumnak semmilyen beleszólása nincs. A gyógyszergazdaságossági törvény hatályba lépése óta 96 új gyógyszertár létesítésére és 201 patikán kívüli gyógyszerforgalmazásra adta meg az ÁNTSZ az engedélyt.

A minisztérium biztos benne, hogy az ANTSZ mind az engedélyezési eljárásoknál, mind a panaszok elbírálásánál egyedül a jogszabályokra van tekintettel. A konkrét vita esetén is azt várjuk el az ÁNTSZ-től, hogy egyedül jogi-szakmai meggyőződésének megfelelően hozza meg a döntéseit, amelyet a minisztérium semmilyen eszközzel nem befolyásol.