Gyurcsány átáll a Gazpromhoz?

2008.03.21. 07:16
A Magyar Nemzet szerint az MVM-es kavarással a miniszterelnök jövőjét akarják megalapozni.

"Nem elképzelhetetlen", írja a Magyar Nemzet, hogy Gyurcsány ferenc júniusban távozik a posztjáról. A lap "kormányhoz közeli körökből" származó információi szerint a Déli Áramlatról szóló gyors megállapodás hátterében az állhat, hogy az idő előtti távozását fontolgató kormányfő lehet a gázvezetéket felügyelő vállalat vezetője. (Ezt a forgatókönyvet egyébként Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pár hete már felvetette parlamenti felszólalásában.)

A lap szerint a forrásaik által vázolt forgatókönyvet megerősítik a Magyar Villamos Művek feldarabolásával kapcsolatos tervek is. A Népszabadság szerdai értesülései szerint az MVM áramvezeték-hálózatot és rendszerirányítást végző részeit egy cégbe terelnék a Mol nagynyomású vezetékhálózatát működtető Fgsz Földgázszállító Zrt.-vel, így az ország egész vezetések energiaszállítása egy cégben összpontosulna.

A Nemzet szerint a kormány még június 15-ig meg akarja lépni az átalakítást. A lap szerint arra is odafigyelhetnek, hogy az újonnan alapuló társaságban a magyar államnak ne lehessen többségi tulajdona, így biztosíthatnák, hogy a cég vezetője - azaz Gyurcsány - egy esetleges kormányváltás után is megőrizhesse pozícióját.