Nem támogatta Gyurcsányt a szocialista vezérkar

2003.09.23. 08:00
Szijjártó Péter fideszes képviselő azt kérdezte a sportminisztertől: lát-e lehetőséget arra, hogy a "jóval értéke alatt elkótyavetyélt állami ingatlanok" visszakerüljenek a tulajdonoshoz. Gyurcsány Orbánra és családjára utalt, válaszát ugyan elfogadta a Parlament, ám több vezető szocialista politikus és kormánytag a jegyzőkönyv szerint nem szavazott a válaszról. Közben hétfőn ismét leszavazta a kormánytöbbség a legfőbb ügyészt.
Sem Szili Katalin elnök-helyettes, sem Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, sem Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes, sem Jánosi György választányi elnök nem támogatta Gyurcsány Ferenc sportminiszter Szijjártó Péter fideszes képviselő hozzá intézett kérdésére adott válaszát. Szijjártó azt firtatta: a miniszter lát-e lehetőséget arra, hogy a "jóval értéke alatt elkótyavetyélt állami ingatlanok" visszakerüljenek a tulajdonoshoz.

A fideszes politikus szerint a rendszerváltozás időszakában, a privatizáció "leple alatt egyesek tisztességtelenül bántak a rájuk bízott állami vagyonnal", rendkívül értékes ingatlanokat, vadászházakat barátoknak "privatizáltak ki".

Gyurcsány Ferenc szerint van szerencsés vállalkozó az országban, akinek "Felcsút mellett ötven hektár földje van", vagy olyan bányavállalkozó, aki "1998 és 2002 között 371 milliós árbevételét 726 millióra növelte".

A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont megszavazta azt. Nem volt egyöntetű azonban a támogatás, mert a fentebb említett politikusok mellett nem szavazott Kovács László pártelnök, nem szavazta meg a választ továbbá Gál J. Zoltán kormányszóvivő, és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péter sem. Az SZDSZ-től például Gusztos Péter és Eörsi Mátyás nem támogatta Gyurcsányt.

A jelenleg többségében elérhetetlen politikusok közül Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az Indexnek annyit mondott: a sportminiszter válasza előtt mások esetében még szavazott, ám aztán el kellett mennie svéd kollégáival tárgyalni. A gép regisztrálta, ám ő maga nem volt jelen az ülésteremben. Kovács László pártelnök újságíróknak elmondta: a szavazás elején még a teremben tartózkodott, de Gyurcsány válaszának idején már nem.

Újra leszavazták Polt Pétert
Polt Pétert korábban többször bírálták a koalíciós pártok az előző kormányzati ciklust érintő büntetőeljárások leállítása miatt. A parlamenti többség hétfőn leszavazta a legfőbb ügyész válaszát, amelyet Pető Iván (SZDSZ) interpellációjára adott.

Pető Iván amiatt interpellált, hogy a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást az MTV pazarló gazdálkodása ügyében tett feljelentések ügyében. Mint mondta, a megszüntető határozat ellen minden feljelentő panaszt tett, de ezeket a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszában kifejtette: a Fővárosi Főügyészég nyomozást megszüntető határozata valóban tévesen hivatkozott a médiatörvényre. Mint mondta, a Legfőbb Ügyészség e vonatkozásában a feljelentők panaszát megalapozottnak tartotta és törvényi kötelességének eleget téve a tévedést korrigálta, de az egyéb indokokat helyénvalónak ítélte meg. A Népszabadság beszámolója szerint a legfőbb ügyész érvelése nem győzte meg a parlamenti többséget, a választ nem fogadták el.