Szili Katalin szavazata mentette meg Gyurcsányt

2003.10.06. 14:59
A képviselők csupán ötven százaléka támogatta Gyurcsány Ferenc sportminiszter Szijjártó Péter fideszes képviselő kérdésére adott válaszát a Parlamentben, ezért a házelnöknek kellett dönteni, elfogadják vagy elvetik a miniszteri választ. Szili Katalin - az ellenzék nagy derültségére - kvázi megmentette a sportminisztert. Korábban Gyurcsány ugyanis kilátásba helyezte, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen, ha az MSZP-s vezérkar nem támogatja őt. Kovács László pártelnök csakúgy mint két hete, most sem volt jelen a szavazáskor, holott napirend előtt már beszélt a parlamentben.
Éppen ötven százalékos támogató szavazatot kapott Gyurcsány Ferenc sportminiszter Szijjártó Péter fideszes képviselő kérdésére adott válasza hétfőn a Parlamentben. Az elfogadáshoz a jelenlevő képviselők felének támogatása, plusz egy szavazat szükséges, ezért az ülést vezető házelnöknek kellett döntenie. A televíziós közvetítésből kiderült, hogy Gyurcsány egyik pártbeli ellenfeleként emlegetett Kovács László pártelnök - csakúgy mint két hete - most sem volt jelen a szavazáskor, jóllehet a hétfői ülés elején napirend előtt már beszélt a Házban.

Szijjártó Péter Gyurcsány Ferenc tíz évvel ezelőtti ingatlanszerzéseit firtatta. Az interpellációjában - a többek közt - azt kérdezte: mi a véleménye a miniszternek arról, ha valaki "régi politikai kapcsolatait kihasználva jóval értéken alul vesz meg ingatlanokat az államtól, súlyosan károsítva ezzel az állampolgárokat". Szijjártó utalt Szili Katalinra, az MSZP alelnökére is, aki korábban éppen a nómenklaturát emlegető nyilatkozatával hívta fel a figyelmet arra, hogy több befolyásos MSZP-s politikus sem kíván teljes mellszélességgel kiállni az ellenzéki támadások ellenére a sportminiszter mellett.

A miniszter válaszában azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki képviselőknek nincs erkölcsi alapjuk őt megítélni. Gyurcsány korábbi üzletemberi tevékenységére utalva elmondta, ha azt kérdezik tőle, hogy tisztességesen boldogult-e, azt válaszolja: "Mi az, hogy! Nagyon is! Törvényesen és tisztességesen!" "Olyan országot szeretnénk építeni, amelyben mindegyikünk, legyen pártszimpátiája ilyen vagy olyan, azzal a nyugalommal kelhet minden nap, hogy tisztességét csak akkor vonják kétségbe, ha arra valakinek minden alapja megvan" - mondta a sportminiszter.

Szijjártó nem fogadta el a választ, mint mondta: "két héttel ezelőtt két kérdésre nem kapott választ, mint ahogyan mostani két kérdésére sem". Ezután a képviselők 181 igen, 177 nem és 4 tartózkodási szavazata patthelyzetet teremtett, mivel ez a jelen lévő képviselők csupán ötven százalékát jelentette. Az MSZP soraiból nem szavazott a pártelnök mellett többek között Gy. Németh Erzsébet, Medgyessy Péter, Simon Gábor és Herczog Edit. Tartózkodott Földesi Zoltán és Kósa Ferenc.

A házszabály szerint azonban ötven százalék plusz egy szavazatra van szükség az elfogadáshoz, ezért a házelnök döntött a kérdésben. Szili Katalin - az ellenzék derültségére - igennel voksolt.

A sportminiszter a szavazás után a parlamenti folyosón győzelemként értékelte a történteket, "a választmány után a frakció is megerősített" - mondta. Szerinte a Fidesz pedig mindent elkövetett, még a Parlamentben ritkán megforduló "Orbán Viktor is szavazott".

Emlékezetes, hogy két hete Szijjártó hasonló témában feltett kérdésére Gyurcsány úgy reagált, "van szerencsés vállalkozó az országban, akinek Felcsút mellett ötven hektár földje van", vagy olyan bányavállalkozó, aki "1998 és 2002 között 371 milliós árbevételét 726 millióra növelte".

A parlamenti jegyzőkönyv szerint a szocialista vezérkar, többek között Kovács László elnök, Szili Katalin alelnök, Juhász Ferenc, Jánosi György jelen voltak ugyan a gombnyomáskor, ám nem voksoltak. Később többen más elfoglaltságukra hivatkozva, mások lelkiismereti okokkal magyarázták távolmaradásukat a szavazástól. Az Index információi szerint a szocialista frakció akkor nem szabott ki büntetést az interpellációs időszak alatt elmulasztott szavazások miatt.