A K&H-papírok kerültek elő a szavazás előtt

2004.09.29. 18:08
Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a kormányprogram általános vitája alatt késő délután szünetet kért az Országgyűlés elnökétől, mert mint mondta, olyan információk jutottak tudomására Gyurcsány Ferencről, amelyekről tájékoztatni kívánja a Fidesz képviselőcsoportját. A Magyar Nemzet online szerda délután két dokumentumot tett közzé. Az egyiken Kulcsár Attila egyik lehallgatott beszélgetésének jegyzőkönyvében beszélnek egy Gyurcsányi nevű emberről, a másikon az Altus Rt. egykori vezérigazgatója, Jagiellowicz Györgyné rendőrségen tett tanúvallomásából vett részlet szerepel.
A Fidesz félórás tárgyalási szünetet kért, és végül negyedórát kapott, hogy megvitassa a Gyurcsány Ferencről szerdán délután nyilvánosságra került dokumentumokat.

Olyan információk

Gyurcsány közleménye
A kijelölt miniszterelnök a parlamenti közjátékot követően közleményt adott ki. Gyurcsány Ferenc ebben azt írja: "Kijelentem, hogy a K&H Equities Rt-nél sem most, sem korábban számlával nem rendelkeztem, ott semmilyen tranzakciót nem bonyolítottam. Felhatalmazom egyúttal a K&H Equities Rt-t arra vonatkozóan, hogy ezen nyilatkozatomat megvizsgálja és megerősítse."
Áder János frakcióvezető néhány órával azután, hogy a Magyar Nemzet online változatán a kormányprogram vitája alatt megjelent két, a Kulcsár-ügy nyomozati anyagából származó dokumentum, bejelentette: olyan információk jutottak tudomására Gyurcsány Ferencről, amelyekről tájékoztatni kívánja a Fidesz képviselőcsoportját. A szünetet követően Répássy Róbert fideszes képviselő felszólalásában ismertette a két nyomozati dokumetumot. Répássy felszólította a kijelölt miniszterelnököt, tisztázza Kulcsár Attilához fűzödő viszonyát, illetve, hogy nem keveredett-e bele a K&H ügybe. Megjegyezte, nem szeretnék, ha egy elhallgatott tényt, vagy egy bűnkapcsolat utólag derüljön ki, ezért a szavazás előtt tisztázza magát.

"Mindig van lejjebb" - reagált Juhász Gábor szocialista frakcióvezető-helyettes, aki a fideszes próbálkozásra azt mondta "nem jött be". "Vajúdtak az egerek, és Répássyt szültek" - mondta Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője szerint a szerdai napon több kísérletet láttak már a Fidesz részéről az érdemi vita megakadályozására. "Menjünk tovább elnök úr" - mondta az ülést vezető Mandur Lászlónak, aki megadta a szót a kormányprogram vitájának következő felszólalójának.

"Szar lehet belőle"

Feri, mondd meg nekem
Demeter Ervin fideszes képviselő, volt titokminiszter az ülésteremben előtte helyet foglaló Gyurcsány Ferenccel a vita ideje alatt rövid beszélgetést kezdeményezett, amelyről az MTI-nek nyilatkozott. "Azt mondtam neki, hogy Feri, tedd meg az én kedvemért, hogy válaszolsz nekem, ismered-e a Kulcsár Attilát, vagy találkoztál-e vele valaha" - idézte vissza mondatát az ellenzéki politikus, majd hozzátette: Gyurcsány azt mondta, "nem képzeled, hogy válaszolni fogok neked erre, amikor olyan sok kellemetlenséget okoztál nekem".
A brókerüggyel kapcsolatos egyik irat Kulcsár Attila és Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. vezérigazgatójának 2003. júniusi beszélgetést ismerteti. A dokumentumról egyébként már az ügy 2003-as kirobbanása idején szivárogtak ki információk. A szerdán megjelentetett irat szerint Bitvai azt mondta Kulcsárnak, "most a Gyurcsányival akart beszélni a Bodnár, őt kereste. Hogy mindenképp intézkedjenek, mert szar lehet belőle." A szöveg utal arra, hogy Bitvainak gondja van a papírjaival. A Magyar Nemzet online rövid magyarázatában azt írja, hogy a beszélgetés az Állami Autópálya kezelő a K&H brókercégnél kezelt pénzével lehet összefüggésben. Mint ismeretes, a sztrádapénzeket forgatta Kulcsár törvénytelenül, ennek alapján jelenleg is jogvita van a K&H Equites és a sztrádacég között.

A másik dokumentum Jagiellowicz Györgyné, a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus Rt. korábbi vezérigazgatójának, az Országos Rendőr-főkapitányságon tett vallomásából idéz. Eszerint az Altusnak nem származott kára a brókerrel folytatott ügyletekből. A jegyzőkönyvből kiderül: Jagiellowicz Györgynéhez Gyurcsány Ferenc irányította Kulcsárt, miután az bejelentkezett, hogy különböző banki szolgáltatásokról adjon tájékoztatást. Gyurcsány az Altus vezérigazgatója szerint akkor már nem foglalkozott a cég üzleti ügyeivel. A Magyar Nemzet online utalt arra, Demeter Ervin fideszes képviselő hétfőn megkérdezte a parlamentben, Gyurcsány találkozott-e Kulcsár Attilával. A válaszoló Kiss Péter kancelláriaminiszter a lap szerint nem válaszolt a kérdésre.

Az ügyészség nem tud semmit

Az Index érdeklődésére az ügyészség szóvivője, Dobos Gabriella azt mondta, hogy az ügyészségnek nincs köze a dokumentumokhoz, azokat átvitték a bíróságra. A jegyzőkönyvben szereplő Gyurcsányi személyazonosságáról illetve az ügyben folytatott nyomozásról a szóvivő nem kívánt információkat adni.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok illetékese az Indexnek megerősítette a Magyar Nemzet állítását, miszerint a dokumentum szigorúan titkos minősítését feloldották. A titkosítás feloldása azonban az illetékes szerint nem azért történt, hogy azt nyilvánosságra hozzák. Jelenleg nyomozás zajlik a brókerügyben, a szakszolgálati illetékes szerint azt kell vizsgálni, akadályozza-e a nyomozás érdekeit az anyag kikerülése. Nevük elhallgatását kérő szakértők szerint ilyen formájú okiratok nem léteznek sem az NBH-nál, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál. A közzétett jegyzőkönyvön szemmel látható, hogy a fejléchez fénymásolással fűzték hozzá a tartalmi részt, miközben fejléces papírok nem jellemzőek a szolgálatoknál. A titkosszolgálati szabályok szerint a titkosítás feloldását követően a fedőnevek és a telefonszámok sem tehetők közzé a kiadott a dokumentumokon.