Családi célra épült a Gyurcsány-uszoda?

2005.09.28. 14:00
Újabb részleteket közölt a Magyar Nemzet a Gyurcsány-villa ügyéről. A lap úgy tudja, a Szemlőhegy úti villában 30 millió forintért épült uszoda építési engedélyét nem a házaspár közös cége, a Fittelina Kft, hanem, mint tulajdonos Dobrev Klára kérte meg az építési hatóságtól. Szijjártó Péter, a Gyurcsány-bizottság elnöke dokumentumokat szeretne bekérni a kerületi önkormányzattól, hogy tisztázza az ügyet.

Családi használatra építette Gyurcsány Ferenc cége a kormányfő rózsadombi villájának uszodáját, állítja a Magyar Nemzet. Az újság birtokába került dokumentumok szerint ugyanis az építési engedélyt nem a Fittelina Kft., hanem a miniszterelnök felesége, Dobrev Klára kérte az építési hatóságtól még 1996 januárjában.

Mindenki hozzájárult a családi uszoda építéséhez

A lap közli annak a dokumentumnak a szkennelt másolatát, mely szerint Apró Piroska és Dobrev Péter társtulajdonosok arról nyilatkoznak, hogy hozzájárulnak egy "családi uszoda" építéséhez.

Az épitési engedély-kérelemben az szerepelt, hogy családi kikapcsolódás biztosítására szeretnének egy 60 négyzetméteres, feszített víztükrű medencét. Ennek ismeretében a Magyar Nemzet szerint kérdés, hogy a beruházásra valóban a Fittelina Kft. üzleti tevékenysége érdekében volt-e szükség, vagy az magáncélokat szolgált.

A cég hivatalosan nem volt építettető

A lap cikksorozatban számolt be arról, hogy a kormányfő felesége 1995-ben átadta a lakás hasznosítási jogát a Fittelinának, és feljogosította arra is, hogy az ingatlanon felújítási és értéknövelő beruházásokat végezzen. Ahhoz, hogy a Fittelina a magáningatlant jogszerűen átépíthesse, az építési engedélyen a tulajdonos mellett a céget is fel kellett volna tüntetni, mint építtetőt. A Fittelina azonban nem szerepel ezeken az iratokon. A cég ezért nem vezethette volna be a beruházást a társaság könyvelésébe, nem igényelhette volna vissza az áfát, és a társasági adóalapját sem csökkenthette volna vele.

A Magyar nemzet szerdai cikkére próbáltuk reagáltatni a kormányszóvivőt, de megkeresésünkre - minden bizonnyal a kormányülés miatt - eddig nem reagált. A Fittelina Kft. jogutódja az Altus Rt. a kormányszóvivő útján tudatta, hogy beperelik a cikksorozatot közlő Magyar Nemzetet. A cég nem zárta ki, hogy másokkal szemben is jogi elégtételt vesz. A cég érvelése az, hogy a Fittelinánál 2000-ben átfogó APEH-vizsgálat zajlott, amely mindent renden lévőnek talált.

Szijjártó: Gyurcsány valljon színt

"Gyurcsány Ferencnek végre színt kell vallania, igazak-e azok a súlyos vádak, amik a sajtóban vele szemben megfogalmazódtak" - mondta a parlamenti Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottság fideszes elnöke szerdán, a testületi ülést megelőző sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter elmondta, az ülésen kérni fogja a vizsgálóbizottság felhatalmazását ahhoz, hogy a vizsgálóbizottság elnökeként olyan iratokat kérhessen be Budapest II. kerületének önkormányzatától, a cégbíróságtól és az Altus Rt.-től, amely iratok értékelése után közelebb kerülhetünk ahhoz a válaszhoz, amelynek alapján ki lehet deríteni az igazságot.Kiderülhet, hogy Gyurcsány Ferenccel és egyik egykori cégével szemben a sajtóban megfogalmazott súlyos állítások és gyanúk kiállják-e az igazság próbáját, tette hozzá.