Gyurcsány szembenézett a szocialista választmánnyal is

2007.01.27. 12:30
A Szembenézés című anyag nyilvánosságra hozása után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szocialista párt választmánya előtt is megvédte reformjait.

A miniszterelnök/szocialista pártelnök-jelölt Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati választmányi ülésén kijelentette: Magyarországot meg kell újítani. Beszédében kifejtette, hogy az ország gondjaival bátran és őszintén szembe kell nézni.

Skandináv szél fújdogál a Köztársaság téren

Hogy miként kellene, és miért, arra a miniszterelnök távolba látó szemüveget húzott, és azt mondta, 2020 után Magyarország Európa erős és befolyásos országa lesz. Az ország sikere azon múlik, hogy mint Dánia és Finnország esetén, nem zárkóztak be, hanem versenyképessé tették gazdaságukat, ettől pedig sikeressé váltak.


Klikk!

A miniszterelnök szerint a reformokat nyitott közéleti keretek között szükséges kidolgozni, őszintén szembe kell nézni problémáinkkal, például azzal, hogy 2050-re finanszírozhatatlanná válik a mai nyugdíjrendszer, hogy ma egy szegény családba születő gyereknek jóval kisebb esélye van továbbtanulni, és azzal, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz jelenleg nem lehet egyenlően hozzáférni az ország különböző pontjain.

Önzés és bizalmatlanság helyett

A miniszterelnök szerint össze kell akaszkodni, és meg kell hallgatni politikai riválisaik hangját is, mert az elmúlt években Magyarország "szétforgácsolta az erejét az önzésből, félreértésből és bizalmatlanságból fakadó vitákban" és a politika szereplői egyre jobban egymással, a pillanat igényeivel foglalkoztak, nem pedig azzal, hogy mi lesz holnap és mi történik a világban. Ma Magyarország az egyre brutálisabb belső küzdelmekről híres, mondta.

Gyurcsány az MSZP kongresszusától azt várja, hogy a bátor, modernizációs és a reformokat végrehajtani tudó politikához adjon széles körű felhatalmazást, a pártreformtól pedig azt, hogy a bátor modernizációs reformpolitikát kimunkálni és végrehajtani tudó párt legyen.


Nézze meg képeinket!

A kormányfő beszédének végén néhány szót ejtett Hiller István leköszönő elnökről is, akinek megköszönte eddigi munkáját, és hogy a továbbiakban a többi volt elnökhöz hasonlóan az ő munkájára is számít, hiszen ahogy a kormányfő fogalmazott, a szocialista pártban nem szoktak leszámolni egymással a politikusok.