Tortát nyomtak a salgótarjáni polgármester arcába

2004.03.26. 16:39
Születésnapi tortáját vágta a salgótarjáni polgármester fejéhez a város képviselő-testületének ülésén egy óvoda bezárása ellen tiltakozó szülő. A rendőrség garázdaság gyanújával eljárást indított.
A salgótarjáni Százszorszép Óvoda bezárása ellen tiltakoztak a szülők a városi képviselő-testület pénteki ülésén. A város február 12-én fogadta el megszorításokat tartalmazó költségvetését, az óvoda sorsáról, ekkor határoztak először a képviselők. A szülők aláírásgyűjtést szerveztek, tüntetéseket tartottak, a városháza, később a parlament épülete előtt. A városatyákat azonban nem sikerült meggyőzniük igazukról, a Népszabadságnak például Puszta Béla polgármester úgy kommentálta az utcai tiltakozást, hogy amióta betölti tisztségét még semmilyen döntés megváltoztatására nem bírták rá az utcáról.
Tomka magántiltakozása
A tortadobáló szülő februárban fürdőköpenyben demonstrált egy héten át a salgótarjáni városháza előtt, egy kempingágyán üldögélve. Tomka egy transzparenst is készített az akcióra "Jó reggelt, jó reggelt, már idekünn a nép felkelt" felirattal. Tomka István akciójával a belvárosi Százszorszép Óvoda bezárásáról közelmúltban hozott önkormányzati döntés, egy másik óvoda csoportjainak számának csökkentése, továbbá két külterületi általános iskola bezárására ellen tiltakozott.

"Százszázalékos kihasználtságú óvoda

A Százszorszép Óvoda szülői munkaközössége tanulmányt készítettet arról, hogy a százszázalékos kihasználtságú, 130 gyerekkel, hat csoporttal és 22 alkalmazottal működő intézményt nem racionális bezárni, a salgótarjáni képviselő-testület pénteki ülésén mégis úgy döntött: bezárja az óvodát. Puszta Béla polgármester korábban azt mondta, hogy öt csoportot az óvónőkkel együtt tudnak elhelyezni a város más óvodáiban.

A jegyzőn landolt a torta fele

A pénteki döntés után az egyik szülő, a város ismert képzőművésze, Tomka István Puszta Béla szocialista polgármester arcába nyomta születésnapi tortáját.

"A jegyző ruháján landolt a torta fele, mert ki akarta verni a kezemből" - nyilatkozta az Indexnek Tomka, akit az akció után állítása szerint a jegyző káromkodva szidalmazott, a folyosón pedig megütötte egy szocialista képviselő, igaz sérülést nem okozott, csak a képzőművész szemüvege repült a földre. A biztonságiak végül lefogták a képviselőt, Tomkát pedig kivezették az épületből.

A tortás afférról szerettük volna megkérdezni Puszta Béla polgármestert is, de a szocialista városvezető egyelőre nem reagált megkeresésünkre. Hiába kerestük az állítólag dulakodó képviselőt is.

A rendőrség garázdaság gyanújával indít eljárást a történtek miatt, nyilatkozta az Indexnek Kaszás Ottó, alezredes, a Nógrád megyei rendőrség szóvivője.