Gyurcsány a fotósokkal cserélne

2004.10.14. 23:43
Együtt határozta meg a baloldaliságot Gyurcsány Ferenc Tony Blairrel csütörtökön. Az idén már másodjára a magyar főváros ad otthont a "Haladó Kormányzás" nevű konferenciának, amelyre most fél tucat vezető baloldali politikus is kíváncsi volt. A levegőt harci gépek, a kormányfőket, köztük Tony Blair brit miniszterelnököt kétezer biztonsági ember és rendőr védi. Este a balatonőszödi kormányüdülőben a haladó baloldali politikusok három percig fotóztatták magukat.
Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és a Haladó Kormányzás-konferenciára meghívott kormány- és államfők csütörtöki programja este Balatonőszödön folytatódott. Az újságíróknak a szigorú biztonsági intézkedések miatt javallott volt a Külügyminisztérium szervezte, a főváros II. kerületéből induló autóbuszokat igénybe venni. Az utasok már itt átestek a szigorú biztonsági ellenőrzésen.

Ezüstszínű Audik

Gyurcsány, Martin, Nastase, Blair, Zapatero, Ri He Csan

A városból kifelé tartva nem tűnt az átlagos hétköznap délutáninál erősebbnek a forgalom. A főbb csomópontoknál rendőrök várakoztak, hogy a delegációk elől lezárják az utakat. Az M7-esen több pihenőhelyet terelőtáblákkal zártak el a megfáradt autósok elől, és gyakran lehetett találkozni a biztonsági szolgálatok civil autóival, vagy a buszokat lehagyó, a konferenciára száguldó ezüstszínű Audikkal.

A sajtóközpontot a balatonőszödi kormányüdülőtől alig egy kilométerre fekvő OTP-üdülőben rendezték be. A magyar forgatócsoportok, fotóriporterek és újságírók mellett a legtöbben Nagy-Britanniából és Spanyolországból érkeztek, érdeklődésük miniszterelnökeiknek, Tony Blairnek, illetve José Luis Rodríguez Zapaterónak szólt. Érdekesség, hogy míg Blair az Irak elleni háború egyik legnagyobb támogatója, addig Zapatero a spanyol csapatok Irakból való kivonulásának ígéretével nyert tavasszal választást. "A sajtóközpont legkülönlegesebb vendége" nem létező címét egyébként egy mongol, hazája ünnepi viseletébe öltözött újságíró nyerte el.

Egyikük orra esett

Lezárjuk az ékezetvitát: hosszú ő, és kész
Amióta Őszöd szerepel az újságban, mintegy kétszáz jó szándékú olvasó hívta fel figyelmünket tévesen arra, hogy a település neve rövid ö-vel írandó. Mindannyiunk nyugalma érdekében ezúttal közöljük: NEM!!!

Balatonőszöd az akadémiai helyesírás szerint hosszú ő-vel írandó, ahogy az legújabb helyesírási szótárból is kiderül. Egy kis etimológiai magyarázat a kételkedőknek: a név "alapjául szolgáló személynév a magyar ősz 'fehér hajú' melléknévből képződött" (Földrajzi nevek etimológiai szótára, Ak. 1980.).
Így írják a térképek, és így írják maguk az őszödiek is.
A látszat ellenére a helységnévtáblán is hosszú ő-vel szerepel. Hogy ez miért nem egyértelmű, arról kérdezzék azt, aki a köztáblák fontkészletét tervezte.

Ha valaki ezek után még egyszer közli, hogy rövid ö-vel írják, önhatalmúlag megszüntetjük az Index-előfizetését.

Az újságírókat este hét órakor ismét buszra terelték, és háromperces út után begördülhettek a szigorúan őrzött kormányüdülőbe. A bejáratnál és az odavezető utakon gépfegyveres rendőrök álltak, a kerítésen belül egymást érték a biztonsági emberek, a Balatonon járőrhajók, a levegőben helikopterek cirkáltak. A fotósok a buszajtók kinyitása után versenyt futottak a legjobb helykért, egyikük orra is esett egy, a sötétben nehezen kivehető kerítésláncban.

Miután a fotóriporterek elfoglalták helyeiket, megjelent az ajtóban a Miniszterelnöki Hivatal fotósa, majd az egymással beszélgető Gyurcsány és Zapatero, a román miniszterelnök Nastase, az etióp Zenawi és szépen sorban a többiek, csak a legnagyobb politikussztár, Tony Blair késett vagy fél percet. A megszeppentnek tűnő államelnökök és kormányfők - legtöbben csütörtökön találkoztak először, így szoros barátságról aligha lehet szó - a nyakkendőjüket igazgatták. A hangulatot Gyurcsány igyekezett oldani, aki angolul mondta a fotósoknak: "Három perc után cserélünk". A kamerának szóló mosolyok után a fotóriporterek még ráadást kértek, és a politikusok az ajtóból vissza is fordultak, akikről így "emberközelibb" képek is készülhettek.

Csütörtök este a kormány- és államfők kötetlenül, tolmács és nyakkendő nélkül beszélgetnek a világ helyzetéről. Napközben a budapesti Haladó Kormányzás-konferencián vettek részt Budapesten, szerencsére többen, mint ahányan lemondták.

Egységben a globális lehetőségekért

A rendezvényre időzítve a magyar és a brit kormányfő egy közösen jegyzett újságcikket jelentetett meg a Népszabadságban, amelyben az EU- májusi kibővülését - és Magyarország csatlakozását - üdvözölve állapítják meg, hogy "a régi tagokon múlik, hogy megmutassák az újaknak, hogy az EU most már az övék is".

Az eredeti meghívottak
Stanislav Gross cseh elnök, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, Meles Zenawi etióp miniszterelnök, Paul Martin kanadai miniszterelnök, Ri He Csan koreai miniszterelnök, Tony Blair brit miniszterelnök, Adrian Nastase román miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök, Göran Persson svéd miniszterelnök és Helen Elizabeth Clark új-zélandi miniszterelnök. Gerhardt Schröder német kancellár és Kwasnievski lengyel államfő már korábban közölte, mégsem jönnek el.

Blair és Gyurcsány úgy vélik, olyan Európára van szükség, amely "kész a gazdasági reformra annak érdekében, hogy megfeleljen a globalizáció kihívásainak. Képesnek kell lennünk globális piacon versenyezni". Tenni kell emellett az EU belső piacának tökéleteítéséért, a szolgáltatások színvonálának emeléséért, olvasható az írásban. Magyarország mindehhez "tapasztalatát és eltökéltségét apportálhatja" az EU-ba.

Beszorított újságírók
A csütörtöki konferenciára csak szigorú biztonsági átvizsgálás után juthatott be tudósító. A Royal Szállodába szervezett eseményen több tucat magyar és külföldi újságíró figyelte a monitort és élőben a teremben a politikusokat. Az esemény végén azonban egyszer csak a biztonságiak lezárták az ideiglenes sajtóközpontot, és perceken keresztül csak befelé engedték az emberek, ki már nem.

A konferencián a baloldali politikusok "hangsúlyosan vetették fel az ENSZ mielőbbi radikális reformjának szükségességét", olvasható a távirati iroda tudósításában. A baloldali pártok jövőbeni lehetőségeiről szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy csak az vezethet eredményre, ha tartani tudják a kapcsolatot "az egyszerű emberekkel". Gyurcsány - Tony Blairhez hasonlóan - globálisabb felelősségvállalást sürgetett a jobban és szerencsésebb helyzetben élő emberektől a világ legszegényebb régiói és népei iránt. Mindehhez hozzátette azonban, hogy nem látja, hogy Magyarországon ilyen áldozatokat vállalni tudnának az emberek, és akár a GDP egy ezrelékét is ilyen célokra lehetne fordítani.

A konzervatívok néha gonoszok is

Gyurcsány és Blair - itt még nyakkendőben
A legnagyobb érdeklődés Tony Blair záróbeszédét kísérte. A brit kormányfő a legégetőbb kérdésnek nevezte a gazdaságpolitikai nyitást, a többször is hangsúlyozott "szociális dimenzióval" és az oktatással" együtt. A brit kormányfő nehézségnek nevezte, hogy a baloldali haladó értékek érvényesülését a jobboldal sokszor jobb finanszírozással tudja ellensúlyozni, "még akkor is, ha a konzervatívok nemcsak ravaszabbak, de néha gonoszok is". Blair szerint "az állampolgárok a legnagyobb kihívásként a bizonytalanságot, a globalizációt, a bűnözést és a terrorizmust élik meg.

Medgyessy is kapcsolatot épített
Magyarország csütörtökön diplomáciai offenzíva színhelye. Adrian Nastase is Budapestre utazott. A román elnökkel Gyurcsány Ferenc találkozott, Medgyessy Péter pedig telefonon beszélgetett. Medgyessyt Gyurcsány kérte fel, hogy utazó nagykövetként nemzetközi kapcsolatait és tekintélyét felhasználva javítsa az ország imidzsét. A Nastaséval folytatott megbeszélésen a román miniszterelnök megállapította, hogy az elmúlt két évben a két ország között kiemelkedően jól fejlődtek a kapcsolatok. Medgyessy a román kormányfő kérésének megfelelően – utazó nagyköveti minőségében, segíti Románia uniós csatlakozási tárgyalásainak mielőbbi lezárását - olvasható Medgyessy közleményében. Késő délután Medgyessy találkozott a chilei elnökkel pénteken este pedig Paul Martin kanadai miniszterelnökkel találkozik.