Hallgatni arany

2002.06.11. 09:21
A Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára aláírásával tízmillió forint hallgatási díjat fizettek Berkecz Jánosné Börcsök Máriának, a milliárdos közpénzt felhasználó Millenáris Kht. volt ügyvezetőjének, aki alkalmazotti munkaviszonyban töltötte be posztját - tudta meg a Magyar Hírlap.
Tíz nappal az új kormány hivatalba lépése előtt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) viharos gyorsasággal visszahívta tisztségéből Berkecz Jánosnét, a Millenáris Kht. ügyvezetőjét, és egy megállapodásban kikötötte, hogy "2 (kettő) évig a kht. ügyeivel kapcsolatban nem nyilatkozik". A megállapodás mellékletében a MeH meghatározta, hogy a hallgatás "ellentételezéseként a munkaviszony megszűntével egyidejűleg, de legkésőbb 2002. május 23-áig a munkavállaló bankszámlájára átutal 10 000 000, azaz tízmillió forintot".

Hallgatni, de miért

Arra vonatkozólag egyelőre nincs információ, hogy miért kell hallgatnia a volt vezetőnek, de pár napja Mizsei Zsuzsa, az intézmény újonnan kinevezett igazgatója közölte, első ránézésre is több százmillió forinttal csökkenthető az intézmény működési költsége, amelyet az alvállalkozói hálózat jelentősen megterhel. Gál J. Zoltán kormányszóvivő arról beszélt: hamarosan kiderül, hogy a Millenáris létrehozására fordított 15 milliárd forintos állami támogatás ellenére mára hogy alakulhatott ki mégis pénzhiány.

Aláírók

A megállapodást "Stumpf István miniszter mint alapító megbízásából és nevében Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára mint munkáltató", és Berkecz Jánosné munkavállaló írta alá.

Berkecz Jánosné felmentése előtt nem hosszabbította meg az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című millenniumi kiállítás működéséhez szükséges alvállalkozói szerződéseket, és visszahívása után az Orbán-kormány nem nevezett ki senkit a helyére, ezért két napig be kellett zárni a tárlatot. A Fidesz közleményben tette felelőssé a bezárás miatt az új kormányt.