Behányt a temesvári küldöttségben részegeskedő MIÉP-es

2003.12.29. 11:38
Részegen okozott botrányt a szegedi önkormányzat egyetlen MIÉP-es képviselője a testület testvérvárosi látogatásán, Temesváron. Apró Juhász János, az önkormányzat kulturális bizottságának tagja a két város polgármestere által vezetett küldöttség jelenlétében, egy díszvacsorán a zenekartól elragadott mikrofonban szónokolva fejtette ki nézeteit Erdély hovatartozásáról, majd a másnapi díszebéden több provokatív megnyilvánulást követően az asztal alá hányt.
Szitkozódott, kötözködött és nacionalista kijelentéseket tett részegen a Romániában vendégeskedő szegedi önkormányzat egyetlen MIÉP által delegált képviselője. A testületbe listáról bejutott Apró Juhász János a testvérvárosi meghívásnak eleget tevő küldöttség tagjaként rúgott be, majd folyamatosan inzultálta saját képviselőtársait valamint a vendéglátó temesvári honatyákat.

Behányás

Az Index információi szerint a botránysorozat első része akkor történt, amikor a két város polgármestere által vezetett küldöttségek számára rendezett díszvacsorán, ahol Botka László polgármester is felszólalt, Apró Juhász leállította a zenekart, és magához ragadta mikrofont. A MIÉP-es képviselő a kihangosítással élve Erdély hovatartozásával kapcsolatban kérdőre vonta vendéglátókat. Irredenta megnyilvánulásokkal tűzdelt szónoklatát addig folytatta, amíg ki nem vezették. A képviselő ezt követően folytatta az italozást, majd másnap ismét inzultálta a szegedi küldöttség több tagját. A súlyosan részeg állapotba került MIÉP-es végül a látogatást lezáró díszebéden a vendéglátók jelenlétében behányt az asztal alá. A szegedi önkormányzat vezetői a kulturális bizottság tagjaként működő képviselő viselkedése miatt számos alkalommal voltak kénytelenek elnézést kérni a temesváriaktól.

A maga konzekvenciái

A néhány hete történt eset óta kiközösíti a testület, de egy listáról bejutott képviselőt nem lehet visszahívni - magyarázta az Index kérdésére Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester, hogy miért nem kezdeményeztek fegyelmi eljárást a város egyetlen MIÉP-es képviselőjével szemben. Az alpolgármester, aki maga is az egyik célpontja volt a beitalozott Apró Juhász János temesvári szitkozódásainak, úgy vélekedett, hogy ha a képviselő maga nem vonja le a konzekvenciákat, akkor nyilvános kérdőrevonás csak nem kívánt népszerűséget hoz neki. Pászty Ágnes, szegedi kulturális tanácsnok viszont úgy gondolja, hogy aki viselkedésével ilyen mértékben rongálja a város nemzetközi renoméját, annak nincs helye a testületben, különösen pedig nem a kulturális bizottságban. Pászty az Indexnek elmondta, szerinte egyébként szóban már többen kezdeményezték Apró Juhász bizottsági tagságának felfüggesztését.

A képviselőt többszöri próbálkozásunk ellenére nem sikerült utolérni.