A három hezitáló SZDSZ-es szavazata is kevés lenne

2005.05.31. 12:08
Az SZDSZ frakció kétharmados támogatással adhat felmentést képviselőinek a jövő heti államfőválasztás szavazására. Eddig ezt senki nem kérte, de elképzelhető, hogy hárman is szavaznának.
Szili Katalin az államfőválasztásról
Az MSZP kongresszusának van lehetősége arra, hogy az államfőjelölés kapcsán bármit lépjen, mondta Szili Katalin kedden a parlamentben újságíróknak arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e visszalépését a köztársaságielnök-jelöltségtől.

"Én alapvetően azt gondolom, hogy nem tehetek semmit, a sorsom a pártom kezében van, engem a Magyar Szocialista Párt kongresszusa jelölt, nyilvánvaló, hogy ennek a legmagasabb fórumnak van arra lehetősége, hogy bármit ebben a kérdésben lépjen" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy vállalja-e a további megmérettetést, ha az első fordulóban nem kap elég támogatást azt mondta: "várjuk meg, hogy mi történik jövő hét hétfőn".

Az SZDSZ elnöke nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy pártjának képviselői közül lesz, aki felmentést kér majd a hétfőn született, kötelező érvényű frakciódöntés alól, amely szerint nem vesznek részt az államfőválasztás parlamenti szavazásában. Kuncze Gábor erről a közszolgálati televízió reggeli műsorában beszélt kedden.

Szólt arról, hogy a frakciószabályzat különleges esetekben lehetővé teszi a képviselők számára, hogy a frakciótól eltérően szavazzanak, de ha ehhez nem kapják meg a támogatást és mégis a "saját fejük után mennek", akkor annak következményei lehetnek. Kuncze Gábor közölte, a felmentés a képviselőcsoport kétharmadának beleegyezésével adható meg, és eddig még nem kérte senki.

Wekler, Béki, Mécs

Arra a kérdésre, hogy szerinte Mécs Imre, Béki Gabriella és Wekler Ferenc közül valaki kéri-e, hogy mégis szavazhasson az államfőválasztáson, a pártelnök úgy válaszolt: "nem zárom ki a lehetőségét, hogy lesz olyan közöttük, aki kérni fogja".

Béki Gabriella és Wekler Ferenc az Indexnek nem akart nyilatkozni arról, hogy akarnak-e szavazni és ha igen, akkor kit támogatnak. Mécs Imre azt mondta, szavazna, de egyelőre tenulmányoznia kell a frakciószabályzatot. Hozzátette, hogy képviselői jogokról van szó, amelyek közé tartozik a szavazási kötelem is. Arra a kérdésre, hogy Sólyom Lászlót, vagy Szili Katalint támogatná, úgy válaszolt, elképzelhető, hogy Szili Katalinra szavazna.

Kevés

Az Index SZDSZ-es képviselőktől úgy értesült, hogy az MSZP várakozásaival ellentétben nem minimum, hanem maximum három szabad demokrata támogatására számíthatnak, de a 178 tagú MSZP-frakciónak ez is kevés lenne a harmadik fordulóban Szili Katalin megválasztásához, az ellenzék 188, Sólyom Lászlót támogató szavazatával szemben..

Kuncze Gábor a tévéműsorban a koalíció későbbi sorsát firtató kérdésre kijelentette: "ami a 2006-os választásokat illeti, végig az volt a terv, hogy a két párt külön-külön méretteti meg magát, (...) és aztán a választási eredmény és a programok döntik el, hogy a későbbiek során hogy lehet együttműködni".