Bizalmatlansági indítvány Herényi ellen

2004.08.30. 17:25
A péntekre összehívott frakcióülésen a Lakitelek munkacsoport elmozdítaná helyéről Herényi Károly frakcióvezetőt. A tizenhárom MDF-képviselő által alapított platform augusztusban Dávid Ibolyát, a párt elnökét is le akarta mondatni.
A Lakitelek munkacsoport öt tagja bizalmatlansági indítványt nyújtott be Herényi Károly frakcióvezetővel szemben, tudta meg az MTI nevük elhallgatását kérő frakciótagoktól hétfőn.

Plusz egy fő

Tájékoztatásuk szerint a péntekre összehívott frakcióülésen napirendre kerül Herényi Károly leváltása. A változtatáshoz a képviselőcsoport felének plusz egy főnek a szavazata szükséges.

A Lakitelek munkacsoportot az európai parlamenti választás után hozta létre a 22 tagú frakcióból 13 MDF-es képviselő. A munkacsoport a legutóbbi frakcióülésen leszavazta, hogy Dávid Ibolya pártelnök elmondja napirend előtti felszólalását, helyette Horváth Balázs szólalt fel a parlamentben.

A Lakitelek munkacsoport augusztus közepén Dabason lemondásra szólította fel Dávid Ibolyát, az MDF elnökét. Nyilatkozatuk szerint "bizalmi válság alakult ki a Magyar Demokrata Fórumban, mert Dávid Ibolya vezetői stílusát sokan kifogásolják, és a pártelnököt megosztó személyiségnek tartják".

Frakcióülés Somló-hegyen

Néhány nappal korábban Herényi Károly összehívta ugyan a frakcióülést, de előkészítetlenségre hivatkozva nem terjesztette elő a Lakitelek munkacsoport által kezdeményezett napirendet.

Az MTI úgy tudja, hogy a közeljövőben Somló-hegyen terveznek kétnapos frakcióülést, amelyen a pártelnök személye és pozíciói is szóba kerülnek. Egyesek szerint még az is felvetődhet, hogy a képviselőcsoport visszahívja a parlament alelnöki posztjáról.