Hiller elbarikádozta magát a Köztársaság téren

2005.02.18. 12:02
Hiller István pártelnök kitart azon állítása mellett, hogy a 2006-os kampányt már egy új székházból irányíthatja, az új pártházról egyelőre semmit sem lehet tudni.

Egyre inkább háttérbe szorított kérdés a szocialista pártban, hogy a 2006-os választási kampányig elköltöznek-e a Köztársaság téri székházból, vagy sem. Hiller István, aki a szocialista pártot hétfő óta főállásban vezeti, a kérdésekre rendre azt válaszolja, hogy a 2006-os győzelmet már az új központban akarják ünnepelni.


Emléktábla, függöny nélkül
Ingyennet a művházban

Egyelőre azonban még az sem világos, hogy az MSZP milyen székházat akar. Informátoraink szerint olyat, amely inkább egy művelődési házhoz hasonlít. Minden korosztály számára nyitott és gyakorlatilag bárki bemehet, aki internetezni vagy csak kávézni akar. A párt tavaly pályázatot hirdetett az ötödéves műegyetemistáknak, hogy tervezzék meg az új székházat. Ennek eredményéről azonban nem tudni.

Hiller Istvánnak tehát úgy költözött át a kulturális minisztériumból a Köztársaság térre, hogy nem tudni: csak egy rövid időre vagy még legalább egy évig maradnak-e ott. Hiller, aki várhatóan maga vezeti majd a szocialista kampányt, Kovács László volt elnök szobáját vette át, és mivel vele költözött egy négyfős kampánycsapat is, az elnöki szárnyat - a folyosó közepére állított ajtóval - teljesen szeparálták a lépcsőházától, egyik informátorunk szerint azért, hogy a kampány idején a bizalmas információk még véletlenül se szivárogjanak ki onnan.

Eltűntek a vörös szekfűk

Hiller István négyfős kampánystábot állított fel. Petrák Béla a kabinetfőnök, Kovács Enikő Hiller személyi titkára, Lugosi Viktória kommunikációs tanácsadó és van olyan poszt is, amelyre nincs még meg a személy, és akinek a feladata sajtóelemzés lesz. Mindenki más, aki a minisztériumból kísérte át Hillert a Köztársaság térre, az MSZP-n belül különböző szervezeti egységekhez tagozódott be.


Eltűnt a vörös szekfű
Hiller beköltözésével más is megváltozott a székházban. Az előtérben például eltünt az a függöny, amely eddig eltakarta a Köztársaság téri székházat 56-ban védő államvédelmiseknek emléket állító márványtáblát. Ugyancsak az előtérben, négy asztalkával kényelmes dohányzórészt csináltak.

Az egyik legszembetűnőbb változás azonban, hogy Lugosi Viktória, Hiller tanácsadójának tervei alapján a központ eddig vörös szegfűkkel és vörös feliratokkal díszített molinói helyett a falakat tejüveg alapon fehér pártlogók váltották fel.

1081 Budapest, Köztársaság tér 26.

A rossz emlékű Köztársaság téri székház elhagyásának szimbolikus aktusán már évek óta gondolkodnak a szocialisták, a "modern szociáldemokrata arculathoz" jobban illeszkedő név felvétele mellett a szocreál épület eladásának kérdése is jó ideje foglalkoztatja a pártvezetést.

Hiller István 2003 áprilisában úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha a következő választásokra már az új épületben tudnának felkészülni, így legkésőbb 2005-ig át kell költözni. Lendvai Ildikó is hasonlóképpen vélekedett, szerinte a "Köztársaság teret el kell adni", az ugyanis "véres történelmi emlékekkel terhes". Horn Gyula pedig arról beszélt, hogy a székház egy siralomházra emlékezteti.

Az MSZP Köztársaság téri székháza a második világháború idején a Volksbund, a náci eszméket valló magyarországi németeket tömörítő szervezet központja volt. Az épületben kezdte meg működését 1945-ben a Magyar Kommunista Párt, majd később az MSZMP budapesti pártbizottságának központja lett a ház. 1956. október 30-án a felkelők megpróbálták ellenőrzésük alá vonni az épületet, azonban az őrség tüzet nyitott a tömegre. Ennek hírére sok fegyveres felkelő gyűlt a Köztársaság térre. A pártház ostroma csaknem három órán át tartott, veszteséget okozva mindkét oldalon; az épület több védőjét meglincselte a tömeg. Egyes vélekedések szerint az ötvenes években az épület pincéjében "ávóskazamata", "földalatti megsemmisítő börtön" működött, ahol a Rákosi-rendszer több száz politikai elítéltje lelte halálát