Hiller Istvánnal hozták össze a 'román kémnőt'

2005.08.23. 15:58
Egy Hiller Istvánról és a feltételezett román kémnőről, Szatmári Ildikóról a Reggelben közölt közös fényképre utalva a TV2-ben Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kijelentette, hogy nincs arra adat, amely "a képben megfogalmazott sugalmazottakat alátámasztaná". Szerinte a két - volt és egy jelenlegi - miniszterrel intim viszonyt fentartó kémnő históriája kitaláció.

Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) volt elnöke megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, és határozottan visszautasította, hogy összefüggésbe hozták őt egy kémtörténettel.

A sztori


Szatmári Ildikó és Bálint-Pataki József, volt HTMH elnök az Apáczai Közalapítvány ülésén
Egy nemzetbiztonsági átvilágításon kiderült, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatalának egyik munkatársa - a gyanú szerint - a román hírszerzésnek dolgozott. A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint az NBH arról is információkat szerzett, hogy Sz. I. (Szatmári Ildikó) munkája közben több vezető állami tisztségviselővel is intim kapcsolatba került.

Bálint-Pataki József, akit egészségügyi okok miatt, saját kérésére, július elsején mentett fel elnöki tisztéből a külügyminiszter, az elmondta, elkeseredett, hogy ilyen színvonalú koholmányok, képtelenségek jelenhetnek meg egy országos napilapban. Mint mondta, korábban, valamikor a '90-es évek elején, szélsőséges román lapokban olvasott arról, hogy ő magyar titkosszolgálatok ügynöke lenne. Leszögezte, elnöksége alatt, azaz 2002 júliusa és 2005 júliusa között a hivatal egyetlen munkatársával szemben sem vetődött fel nemzetbiztonsági jellegű probléma.

Egy képen a miniszterrel

A Magyar Nemzet úgy tudta, Sz. I.-t és férjét a hazai nemzetbiztonság "kiszorította az országból". A hírbe hozott férj viszont az Indexszel közölte, hogy Magyarországon él - nemrég kapott letelepedési engedélyt.

Szatmári Ildikóról és Hiller István volt kulturális miniszterről közösen készült képet jelentetett meg kedden a Reggel című lap. Szatmári, aki egyebek mellett az oktatási tárca főtanácsosa is volt, a lap szerint két (egy jelenlegivel és egy volt) miniszterrel is intim viszonyt folytatott.

Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kedden a TV2 Mokka című műsorában a Hiller-Szatmári közös fénykép alapján felvetett állításra, hogy "történt valami, és ez ez közbotrány", azt mondta, "nincs olyan adat, amely a kép által megfogalmazott sugalmazásokat alátámasztaná. Az államtitkár szerint ebben a formában az egész ügy kitaláció.

Megkerestük az MSZP-t amelynek az elnökét hírbe hozták, de a párt sajtóosztályán csupán annyit közöltek, nincs mondanivalójuk.