Vendéglátóipari cégek finanszírozzák a jobbos hírtévét

2002.10.02. 09:23
December elején indul napi 17 órás műsorral a "polgári Magyarország televíziója", a Hír TV. A csatorna vezérigazgatója Borókai Gábor, az előző kormány szóvivője, főszerkesztője pedig Dlusztus Imre, a Dél Magyarország korábbi első embere lesz - írja a Népszabadság. A kábelen sugárzó adás pénzügyi forrásait magyar szálloda- és vendéglátóipari befektetők biztosítják. A képernyőn feltűnik Philip, a Viva TV korábbi műsorvezetője, de Lovas Istvánnak is szerepet szánnak.
Kábelen sugározzák majd a tervek szerint december elején induló Hír TV napi 17 órás műsorát - írja a Népszabadság. A lap beszámolója szerint a csatorna már megtette üzleti ajánlatát a kábelszolgáltatóknak. A "polgári nyilvánosság eszközeként" beharangozott csatorna létrehozásáról a választások után röppentek fel az első hírek. A tízmilliárdos nagyságrendben mozgó üzleti elgondolások úgy mérséklődtek, hogy a vidéki tudósítókat is foglalkoztató tematikus csatornát egymilliárd forint alatti összegből vezetik be a magyar kábelpiacra.

Az Infó Rádióval együttműködve

"A tévé mögött magyar szálloda- és vendéglátóipari befektetők állnak" - nyilatkozta a Népszabadságnak Borókai Gábor, a Hír TV vezérigazgatója, az Orbán-kormány szóvivője, aki arról is beszámolt, hogy van egy magyar származású külföldi tulajdonosuk is. A főszerkesztő Dlusztus Imre, a Dél-Magyarország egykori vezetője lesz, a műsort pedig Borókai állítása szerint az Info Rádióval szakmailag együttműködve készítik.

Húszpercenként hírek

A leendő főszerkesztő a Népszabadságnak terveiről azt mondta: higgadt, értékközlő televíziót akar, olyan orgánumot, amelyik láttán az jut a nézők eszébe, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt 12 év. "A skalpvadászokat nem fogjuk támogatni" - mondta a lapnak Dlusztus. A műsorrendről azt nyilatkozta: a híreket húszpercenként ismétlik majd. A vendégek a Hír TV-ben nem fotelban ülnek majd és az osztott képernyő előnyeit is szeretnék kihasználni.

Lovas is feltűnhet a képernyőn

A leendő szereplőkről a főszerkesztő csak annyit árult el, hogy Philip, a Viva TV és a Fidesz naggyűléseinek műsorvezetője náluk fog dolgozni, és ha kemény véleményeket kell ütköztetni, feltűnhet a képernyőn Lovas István is. Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hány háztartásban lesz fogható a kábelen terjesztett adás. Az már most eldőlt, hogy a Hír TV önálló, fizetős csatorna lesz - miként a Spektrum, Filmmúzeum és ATV -, azaz a szolgáltatók műholdról kapják a gyártótól a műsort, melyet aztán saját csomagjaikban terjeszhetnek.