Horn Gyula: Kóka kijelentése primitív volt

2007.01.22. 21:42
A volt miniszterelnök visszautasította a gazdasági miniszter vasárnapi szavait. Kóka párhuzamot vont az államszocializmus és a vizitdíj elleni kirohanása között. Horn Gyula közölte, hogy ha Kóka lesz az SZDSZ elnöke, akkor szívesen ad a politikusnak jó tanácsokat.

Horn Gyula a Vasárnapi Híreknek nyilatkozva arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza a vizitdíjat, mert szerinte nem támogatható a "népnevelési célú pénzbeszedés". Kóka János vasárnap az MTI-nek azt mondta, hogy a céltalan populizmust az ország nagyon drágán fizetheti meg.

"Mindent cáfolni tudok"


A szabad demokrata politikus úgy vélekedett: "a valamikori államszocializmus és a mai Fidesz politikájának szelleme járja be" a volt miniszterelnök nyilatkozatát. Horn Gyula az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn durvának, primitívnek nevezte azokat a kijelentéseket, amelyeket Kóka tett vele kapcsolatban, de a gazdasági miniszter nevét nem említette meg.

Hangsúlyozta: nem érdekli, hogy az illető mit mond, és nem hajlandó vele foglalkozni. Ha ő lesz a kisebbik koalíciós párt elnöke, akkor adok neki jó tanácsokat. "Még arról is, mi az a demokratikus centralizmus és az államszocializmus meg hasonlók - mondta a gazdasági miniszter szavaira célozva. - Amit mondott, annak minden egyes tételét, minden bekezdését cáfolni tudom."

Horn Gyula a leghatározottabban visszautasított minden olyan célozgatást és véleményt, amely "úgy tüntet fel bennünket, hogy mi ellenfelei vagyunk a reformoknak. Nem: mi az okos, értelmes reformot akarjuk, és ezért mindent el kell követni, hiszen az emberekről és az országról van szó."

Nem voltunk elég kemények

Emlékeztetett arra, hogy a hollandok hat éven át csinálták meg a reformot, és górcső alá vették, hogy megfelel-e azoknak a céloknak és szándékoknak, amelyeket megfogalmaztak. És így van ez Írországban és az Egyesült Államokban is. Mint mondta, a megoldás módszerével van bajuk, hogy elmaradnak a különböző indoklások.

"Nagyon kérek mindenkit, hogy higgyék el, hogy mi reformokat akarunk, de nem ész nélkül" - mondta. A riporter megkérdezte, hogy miért nem korábban mondták el ő, illetve a szocialisták, hogy álljunk meg, ez nem jó, nem ismerjük a hatását, kiszámíthatatlan, és a vizitdíj pedig, úgy ahogy van, nem jó ötlet. Nem mondták ezt. Horn Gyula válaszában utalt arra, hogy erről voltak viták, de egyetértett azzal, hogy nem voltak elég következetesek. "Vagy nem voltunk eléggé kemények, nem tudom, hogy nevezzem ezt."