Ifjabb Hegedűs Loránt mossa kezeit

2007.03.21. 20:04
Irving a Gede testvérek meghívására érkezett Magyarországra, a Szabó Dezső Katakombaszínházat pedig egy magánszemély bérelte ki, reagált közleményben ifjabb Hegedűs Loránt arra, hogy a református zsinat vezetése vizsgálatot kért ellene.

Sem ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész, sem az általa vezetett egyházközség nem hívta meg David Irving brit történészt Magyarországra, ezt maga a lelkész közölte szerdán az MTI-vel. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának vezetése kedden azt közölte, hogy nem tudtak David Irving magyarországi látogatásáról, ezért a zsinat vezetése vizsgálatot kért ifjabb Hegedűs Loránt ellen.

"Kijelentem, hogy David Irving brit történészt sem én, sem az általam vezetett egyházközség presbitériuma nem hívta meg a Budapest, V., Szabadság tér 2. szám alatt található Szabó Dezső Katakombaszínházba" - áll Hegedűs Loránt közleményében. A lelkész hangsúlyozta, hogy a történész egyértelműen az új könyvét megjelentető Gede Testvérek Bt. meghívására érkezett Magyarországra.

Szinte hazajár

A színházteremben tartott könyvdedikáció bérleti díját és rezsiköltségét egy gyülekezeten kívüli magánszemély fizette be az egyházközség pénztárába, írja a Hegedűs. A bérlés lehetőségét annak tudatában biztosították, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumában is lesz könyvdedikálással egybekötött előadás. Ezt azonban végül a Gede testvérek visszamondták.

Varga László egyházkerületi főjegyző az MTI-t arról tájékoztatta, hogy miután a székházukban tartandó rendezvényt a Gede testvérek lemondták, így nem került sor szerződéskötésre sem, amiből kiderülhetett volna számukra a rendezvény "tartalma".

David Irwing a MIÉP gyűlésén (2007. március 15.)
David Irwing a MIÉP gyűlésén (2007. március 15.)

David Irving brit történész, akit a holokauszttagadás miatt Ausztriában három év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, legújabb könyve magyar nyelvű bemutatója alkalmából tartózkodott Magyarországon. A brit történész beszédet mondott március 15-én a MIÉP budapesti nagygyűlésén is.

Irwing 2003. október 23-án Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és Csurka István, a MIÉP elnöke társaságában már mondott beszédet a Hősök terén, a párt nagygyűlésén.