Hollós lefejezte a Magyar Rádiót

2005.12.07. 14:22
Az Index információi szerint Hollós János kedden gyakorlatilag lefejezte a Magyar Rádió menedzsmentjét. Azonnali hatállyal menesztették a Kossuth és a Petőfi adó vezetőit, valamint a gazdasági és a PR-főnököket. A kuratórium fideszes alelnöke szerint megvezették őket

Úgy tudjuk, hogy Hollós János, a Magyar Rádió igazgatásszervezési alelnöke kedden azonnali hatállyal kirúgta a közrádió öt felső vezetőjét. A Magyar Rádióban az üggyel kapcsolatban egyelőre hírzárlat van, ám a kiszivárgott információk szerint a kuratóriumi elnökség december 5-ei "elvi határozata" alapján munkáltatói jogkörrel felruházott Hollós megszüntette a Kossuth és a Petőfi adó vezetőjének, valamint a gazdasági és a PR-főnök munkaviszonyát is.

Megy a menedzsment

Először Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője kapta meg a felmondását. Az MTI-nek tett nyilatkozata szerint Hollós nem indokolta a kirúgást, helyettesének, Merza Jenőnek viszont január 9-ig át kell adnia helyét. Információink szerint kedden felmondtak Kis Gyöngyinek, a Petőfi adó főszerkesztőjének is. Az alelnök döntése alapján távoznia kell Krassó Lászlónak, az Elnöki Hivatal igazgatójának, Szijjártó István gazdasági igazgatónak, valamint Morvai Katalinnak, a Magyar Rádió szóvivőjének is. Hollóst egyelőre nem sikerült elérni.

A nyugdíjasoknak

Az Index információi szerint a Magyar Rádió kuratóriumi elnöksége tegnap adott megbízást az interregnum időszakban az intézményt vezető alelnököknek, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő dolgozók alkalmazását megszűntessék, illetve a munkaszerződéseket ne hosszabbítsák meg, akkor, ha az alkalmazott már elérte a nyugdíjkorhatárt. Mindezt az alelnökök kezdeményezték, de csupán egyetlen kuratóriumi tag, a szocialista Agárdi Péter szavazott a javaslat ellen.

Csapdának érzik

Úgy tudjuk, hogy ma már a kormányoldal és az ellenzék is bírálja a leépítéseket, csapdának érzik a konkrét nevek nélkül benyújtott javaslatot, hiszen nem gondolták, hogy az alelnökök az intézmény fiatalítását éppen a közép- és felsővezetőknél kezdik. Információink szerint egyébként márciusig akár száz nyugdíjkorhatár feletti munkatársától válna meg a Magyar Rádió.

Nem kellenek öregek

"Ha ezeket fejnek lehet nevezni, hát legyen" -reagált az Index cikkének címére Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió kuratóriumának elnöke, aki szerint a most elbocsátott vezetők szakmai kompetenciája igencsak megkérdőjelezhető, és nem csak azért, mert elfogultak egy politikai irányzat felé.

Az MSZ által delegált Gellért Kis Gábor szerint a nyugdíjasok munkaviszonyának megszűntetése ráadásul nem politikai döntés, hiszen minden szinten végrehajtják majd kivétel nélkül, így márciusig a nyugdíjkorhatárt elérő szerkesztőktől, riporterektől és még a közrádió alá tartozó művészeti csoportok tagjaitól is megválik a Magyar Rádió.

"Ez a fűnyíró mindenkit lenyír" - fogalmazott Gellért Kis.

Vissza kell vonni

A Magyar Rádió kuratóriumának alelnöke, a fideszes Szadai Károly szerint azonban a közrádió két alelnöke nem tájékoztatta a kuratórium elnökségét bizonyos körülményekről, amikor a menesztésekhez jogkörért folyamodott, ráadásul Szadai szerint mindez szándékos csapda volt.

"Hollós János elismerte nekem, hogy azért nem tájékoztatott bizonyos körülményekről, mert tudták, hogy akkor nem szavaztuk volna meg a jogkörük kiterjesztését" - nyilatkozta Szadai, aki szerint éppen ezért vissza kell vonni a kuratórium elnökségének határozatát, és ezért rendkívüli elnökségi ülés összehívását is kezdeményezte.