Horn nem bírta szárazon

2006.02.16. 21:52
Horn Gyulát mégis bedobták a kampányba. Szerdán még Kaposváron segített Lamperth Mónikának, csütörtökön Hiller István MSZP-elnök és soroksári képviselőjelölt kampányát támogatta a Táncsics Művelődési Házba.

Dacosan osztogatják a szocialista aktivisták a Hilleres kitűzőket, szórólapokat, tollakat, illatosítókat. Talán kettőzött erővel dolgoznak, mert hallották tegnap a híradóban Orbán Viktort, amint azt mondja: "Egy kulcstaró, egy póló és egy szagosító is lehet érdekes téma, de ez nem tartozik az elnökség hatáskörébe. Pólók, öngyújtók, légfrissítők felemelése a nagypolitika szintjére bulvártéma, amivel Rogán Antal kampányfőnökhöz lehet fordulni."

És máris az adatlopás kellős közepén találjuk magunkat, de az a rész később jön, amikor Hiller István a soroksári nyugdíjasoknak igyekszik elmagyarázni, hogy mi is történt valójában.


Horn bevonulása (Fotók: Németh Dániel)

Újhelyi István MSZP-alelnök "Kudlik Júlia és Philip helyett" az este moderátora. Ritkán szokott vállalni ilyen fellépést, de hát az elnöke kampányrendezvénye, az más. Elmond egy Nyakó Istvánról szóló adomát, beavatja a hallgatóságot, hogy miért lépett be az MSZP-be (mert elolvasta a Cölöpöket), és amikor már-már úgy tűnik, hogy rajta kívül más már nem jut szóhoz, felkéri Horn Gyulát, hogy lépjen a pulpitusra.

Vastapssal köszöntik Gyulát. Ők azok, akik hittek a szocializmusban, majd a szocialistákban, rájuk szavaztak a gyászos 1990-es évben, amikor az MSZP legrosszabban szerepelt a választáson. Hornnal egyidősek, vele öregedtek, nekik ő mindig Gyula marad, a Fletóra talán rá se áll a szájuk.

Horn aláhúzta

Te ötvenhat után születtél, ugye?... én előtte... és nem érzem magam rosszul... a szociális Magyarország építésével új fejezet nyílt a régió történetében... ezt szeretném aláhúzni... Európában és a világban cselekedjünk... kiderült, hogy a fiúk teljesen dilettánsak, nem az országról, nem a nemzetről, nem a világról beszélnek... ezt hangsúlyozni szeretném... a magyar autópálya-hálózat nagyon különleges itt, az európai térségben... Európa kulturális világhatalom... ez vezet oda, hogy meg tudjunk állapodni a muszlinokkal...


Azt szeretné aláhúzni

Nem véletlen, hogy a szocialista párt nem akar kioktatni másokat... azért is szeretném aláhúzni ennek a fontosságát... lenne más módunk is, ahogy politizálnánk ezekben az ügyekben, de nem tesszük... önök tudják, mit alkotott a Fidesz az elmúlt 16 év alatt?... én nem tudom... fontos, hogy meghonosodjon Magyarországon az európai politikai kultúra... Magyarország olyan, hogy a természeti környezet negyven százalékát az éghajlat határozza meg... csak magukra gondolnak, képtelenek Európára és világra gondolni... ezt szeretném aláhúzni...

Havonta egyszer Hornozik

Újhelyi a mikrofonhoz szólította az elnökét, aki négy éve elsőfordulós győzelmet aratott a kerületben.

Hiller a győzelme után együttműködést ajánlott mindenkinek, de látta az arcokon, hogy sokan csak legyintenek, "ááá, politika", majd kiderült, hogy állta a szavát, felújították az iskolát, a Grassalkovich utat, pénzt kapott a férfikórus és a mozgássérültek egyesülete, mert olyan jó falatozni, üdítőzni. A fogadóóráin annyian vannak, mint a fogorvosi rendelő várótermében, az őt felkeresőtől nem kérdezi, hogy kire szavazott, őszintén elmondja, ha nem megy a kérés teljesítése, de ha egy kis lehetőség is van, azt mondja, igen, gyerünk.

Ha magáról egyáltalán valami jó tulajdonságot mondhat, akkor soha nem gondolja, hogy készen van. Havonta egyszer időpontot egyeztet és elmegy egy parlamenti dolgozószobába, elmegy Horn Gyulához, hogy megtudja, hogyan kell ezt csinálni, ő hogyan csinálta, ő hogyan csinálta az ilyen helyzetekben, és őszintén köszöni, hogy ma eljött, és őszintén köszöni fiatal alelnökének is, hogy ma eljött, mert ez a nemzedéki együttműködés. A párt elnökének és miniszterelnökének nem kell egyéni körzetben indulnia, hogy parlamenti képviselő lehessen, de nem akar csak egyszerű parlamenti képviselő lenni, Soroksár képviselője akar lenni, ezt viszont csak így lehet.


Nemzedékek

Áder tizennegyedik havi nyugdíjra vonatkozó javaslatát Magyarország legjobb szakértőivel nézették át, nehogy a politikusok döntsenek egy ilyen kérdésben, hátha olyan dolgot talált ki a Fidesz, ami remek. Két nap után Magyarország legjobb szakértői arra jutottak, hogy a tizennegyedik havi nyugdíjat úgy akarják bevezetni, hogy elveszik a szocialisták által bevezetett tizenharmadik havit.

Számítógépes módon

Kérdezni csak előre kiosztott papíron lehetett, hogy az önjelölt szónokok ne ragadhassák magukhoz a mikrofont. A kérdéseket Újhelyi olvasta.

Újhelyi: Megnyerik Önök a választást?

Hiller: Igen

Újhelyi: Ha nem, akkor az MSZP milyen ellenzék lesz?

Horn: Lesznek persze más pártok is, de a Magyar Szocialista Párt megnyeri a választást.

Újhelyi: Nem érzik-e úgy, hogy meglopták magukat?

Hiller: Engem ez a dolog őszintén megdöbbentett. Nem nagyon akartam elhinni. Számítógépes módon bementek egy számítógépbe és elvittek 2912 dokumentumot. Ezt se felejtsék el, amikor április 9-én eljönnek szavazni az MSZP-re.

Újhelyi: A baloldal tudományos-történeti munkájának javításáért mit tesz az MSZP?

Hiller: Olyan időket élünk, amikor még egy olyan ember is, aki szívesen foglalkozik elméleti dolgokkal, azt mondja, hogy jöjjenek el április 9-én szavazni az MSZP-re.!

Horn: Az európai baloldalon óriási viták folynak értékekről, érdekekről, tennivalókról. A Magyar Szocialista Párt hihetetlenül gyorsan át tud alakulni. Ezt hangsúlyozni szeretném.

Újhelyi: Jön a negyedik baba, úgyhogy lassan haza is megyek Szegedre az M5-ös autópályán.

Horn: Nem akarom igénybe venni az idejüket, mert kezdődik a híradó, és rá kell gyújtani, ugye, kedves férfitársaim? Nem lehet itt ülni ilyen szárazon.